marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

"Mungiu a ucis concurenta" si ”Bacalaureat e o bijuterie". Ce scriu criticii despre filmul lui Mungiu, prezentat la Cannes

Filmul ”Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, care a avut premiera mondiala, joi, in competitia Festivalului de Film de la Cannes 2016, i-a entuziasmat pe criticii de film prezenti pe Croazeta, in special pe cei din Franta.

Mungiu a ucis concurenta si Bacalaureat e o bijuterie . Ce scriu criticii despre filmul lui Mungiu, prezentat la Cannes

Acestia anticipeaza un al doilea trofeu Palme d'Or pentru cineastul roman si un posibil premiu de interpretare masculina pentru actorul Adrian Titieni, protagonistul peliculei, relateaza News.ro. Publicatiile si site-urile cinematografice franceze (cu o exceptie) nu au ezitat sa isi exprime admiratia fata de cel mai recent film semnat de Cristian Mungiu, prin articole si recenzii publicate sub titluri entuziaste, care fac referire la trofeul Palme d'Or, maiestria regizorala a cineastului si interpretarea de exceptie a actorului Adrian Titieni. Criticii americani de la revistele Variety si The Hollywood Reporter - doua dintre cele mai importante publicatii americane cu specific cinematografic -, desi se asteapta la un succes mai putin pregnant in privinta distributiei si a palmaresului filmului, au apreciat la unison calitatea artistica a peliculei si tehnica regizorala a cineastului Cristian Mungiu, alaturi de jocul actoricesc al protagonistului acestui lungmetraj.

O cronica surprinzator de emotionanta si laudativa a fost publicata si de cotidianul The Guardian - a carui sectiune de Cultura este una dintre cele mai prestigioase (si mai pretentioase) din intreaga presa din Marea Britanie -, care afirma ca filmul ”Bacalaureat” este ”o bijuterie”, acordandu-i punctajul maxim (5 stele din 5). Intriga filmului, desi pare complicata la prima vedere, il tine pe spectator in tensiune pe intreaga durata a proiectiei. Romeo, medic intr-un mic oras din Transilvania, a depus toate eforturile pentru ca fiica lui, Eliza, sa fie acceptata intr-o universitate britanica. Tinerei, o eleva foarte buna, ii ramane doar o formalitate, care nu ar trebui sa ii puna probleme: sa ia bacalaureatul. Insa Eliza este agresata sexual chiar inainte de inceperea examenelor si tot visul ei pare sa se indeparteze. Odata cu el, intreaga viata a lui Romeo este pusa sub semnul intrebarii, iar el face uitate toate bunele principii pe care le-a inoculat fiicei sale, penduland intre compromis si compromitere.

 

”Ar putea Cristian Mungiu sa plece acasa cu un al doilea Palme d'Or ?

”Ar putea Cristian Mungiu sa plece acasa cu un al doilea Palme d'Or ?”, se intreaba criticul de film Thomas Destouches, care scrie pentru site-ul francez Allocine.fr. Intreaga redactie a site-ului Allocine.fr a alcatuit si o lista de motive pentru care spectatorii ar trebui sa mearga la cinematograf pentru a vedea filmul ”Bacalaureat”.  ”Pentru minutiozitatea cu care Cristian Mungiu a construit o mecanica a autodistrugerii personalului principal. O mecanica distrugatoare, dar care elibereaza o putere emotionala «nebuneasca» pana la ultima replica a filmului”. ”Totul este perfect asezat la locul lui, nimic nu este in plus pe durata celor 2 ore si 8 minute. Si fiecare mic detaliu, fiecare cadru, fiecare replica, devin de o importanta capitala la final. Pentru cei care «se tem» sa vada un film romanesc de 2 ore: uitati de prejudecati, «Bacalaureat» e pasionant de la un capat la altul”.  ”Cristian Mungiu a facut un film despre notiunea de sacrificiu - al unui parinte pentru copilul lui. O tematica puternica si umana, care ar trebui sa rezoneze in mintile si inimile tuturor spectatorilor si parintilor”.  ”«Bacalaureat» este un film pudic, desigur, dar, sub aceasta delicatete si aceasta retinere, se ascunde o emotie nemasurata, care nu cere altceva decat sa explodeze la suprafata. Si, fara a dezvalui mai mult din film, acest fenomen chiar se produce”.  ”Pentru privirea fetei, protagonista peliculei, atunci cand rosteste ultima replica. E ceva bulversant”. In incheierea cronicii din Allocine.fr, jurnalistii francezi au formulat urmatoarea concluzie: ”«Bacalaureat»: stapanire totala asupra naratiunii si impact puternic al povestirii. Noul film semnat de Cristian Mungiu a beneficiat si de o primire foarte buna din partea spectatorilor prezenti in sala de proiectii de la Cannes 2015”. Un titlu asemanator a fost publicat si pe site-ul tf1.fr: ”«Bacalaureat», de Cristian Mungiu, se indreapta oare spre un Palme d'Or ?”

 

"Si iata-l pe Mungiu care a ucis concurenta"


Site-ul postului TF1 a publicat o revista a presei franceze - prin intermediul mesajelor publicate pe Twitter de cei mai importanti critici de film din Franta - despre filmul cineastului roman, iar parerile au fost aproape unanime. Criticul Philippe Rouyer afirma: ”La Cannes 2016, prin «Bacalaureat», romanul Cristian Mungiu reuseste filmul perfect. O poveste morala despre compromis si integritate”.

Thierry Cheze de la Lexpress.fr: ”«Bacalaureat»: Mungiu «asculta cu stetoscopul» societatea romaneasca. E un film magistral, care ar putea sa ii aduca un al doilea Palme d'Or cineastului roman”. Criticul Elsa Gambin: ”«Bacalaureat» - un film mare, foarte mare, al lui Cristian Mungiu. Personaje profunde, scenariu magistral”. Criticul Aurélien Ferenczi nu-si ascunde cuvintele de lauda la adresa acestui film: ”Prin intermediul lui Mungiu, vedem la lucru o fratie de cineasti care analizeaza vinovatia clasei de mijloc: Haneke (Cache), Ceylan (Winter Sleep), Farhadi (A Separation)”.  Acelasi critic de film lauda, de asemenea, scoala cinematografica din Romania: ”Filmul lui Mungiu, prezentat dupa cel al lui Puiu. De ce oare reuseste cinema-ul romanesc infinit mai bine decat cel francez sa prezinte lumea de azi?”.

Citeste articolul in intregime pe www.stirileprotv.ro


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies