marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Nelson Mandela, simbolul libertatii si pacii: 5 filme despre eroul care inspirat o natiune si a schimbat cursul istoriei

Revolutionar, prizonier, lider, simbol, erou.  Nelson Mandela a fost o personalitate care a fascinat si inspirat nu doar o tara, ci o lume intreaga. Moartea sa nu a fost surprinzatoare, tinand cont de probleme de santate si varsta inaintata, insa a indurerat o lume intreaga pentru ca el era simbolul pacii si sperantei pentru milioane de oameni. Nelson Mandela nu a fost strain de Hollywood, acolo unde viata sa a fost adusa pe marile ecrane in diverse productii si actori ca Morgan Freeman, Idris Elba sau Danny Glover au avut onoarea de a intra in pielea unui erou.

Nelson Mandela, simbolul libertatii si pacii: 5 filme despre eroul care inspirat o natiune si a schimbat cursul istoriei


Lider al luptei persoanelor de culoare impotriva regimului rasist care se straduia sa institutionalizeze segregatia in Africa de Sud, Mandela, in varsta de 95 de ani, a petrecut 27 de ani in detentie, in perioada 1964-1990. Din spatele gratiilor, el a devenit simbolul oprimarii poporului sau, in timp ce lumea intreaga manifesta si organiza concerte pentru a fi eliberat.Insa, chiar inainte sa fie eliberat, el a invatat sa-si inteleaga adversarii - cunoscandu-le limba, afrikaans, si poezia - sa-i ierte si sa lucreze cu ei. Aceasta ii va aduce Premiul Nobel pentru Pace in 1993, impartit cu ultimul presedinte al regimului de apartheid, Frederik De Klerk. Dupa ce a iesit din inchisoare, a devenit primul presedinte de culoare al Africii de Sud, dar si un simbol pentru speranta, lupta, putere si curaj.

Viata sa fascinanta a fost adusa pe marile ecrane de mai multe ori, in filme apreciata si populare in randulor fanilor. Morgan Freemna, Danny Glover, Idris Elba say Terrence Howard sunt cativa dintre cei care i-au dat viata pe ecrane lui Madiba, asa cum era numit de poporul sau in semn de afectiune.

Mai jos, procinema.ro va prezinta cele mai bune filme despre eroul care a schimbat cursul istoriei - Nelson Mandela.


Invictus (2009)
Regie: Clint Eastwood
Distributie: Morgan Freeman, Matt Damon

Morgan Freeman a oferit probabil cea mai populara interpretare a lui Nelson Mandela pe marile ecrane. Invictus, in regia lui Clint Eastwood, a adus in centrul atentie un moment cheie atat pentru Mandela, cat si pentru tara sa. Bazat pe romanul "The Human Factor: Nelson Mandela and the game that changed the world" al autorului John Carlin, filmul Neinfrant / Invictusrelateaza povestea reala a modului in care presedintele de culoare Nelson Mandela (Morgan Freeman) si-a unit fortele cu Francois Pienaar (Matt Damon), capitanul echipei de rugby a Africii de Sud, cu scopul de a-i unifica pe locuitorii tarii sale.Dupa ce a fost eliberat din inchisoare dupa 27 de ani de detentie si a fost ales primul om in stat, Nelson Mandela a inteles ca tara a ramas divizata din punct de vedere economic si rasial chiar si dupa eradicarea politicii deapartheid si a decis sa se foloseasca de campionatul mondial de rugby gazduit de catre Africa de Sud in anul 1995 pentru a-i aduce laolalta pe albi si negri prin limbajul universal al sportului.Neinfrant / Invictus reinvie momentul in care, dupa decade de violenta si lipsa de incredere, albii si negrii din Africa de Sud au vibrat impreuna in tribune sau in fata televizoarelor vazand cum echipa lor nationala de rugby incearca sa devina campioana a lumii. Invictus a primit 2 nominalizari la Oscar pentru intepretarile lui Morgan Freeman si Matt Damon.

 




Mandela, Long Walk To Freedom (2012)

Regie:Justin Chadwick
Distributie: Idris Elba, Naomie Harris


Filmul se bazeaza pe autobiografia lui Nelson Mandela "Long Walk to Freedom", publicata dupa eliberarea din inchisoare, in februarie 1990, dupa 27 de ani de detentie, in timpul regimului apartheid din Africa de Sud.Prezentat la Festivalul International de Film de la Toronto in septembrie, lungmetrajul de peste doua ore si jumatate a fost realizat de regizorul britanic Justin Chadwick ("The Other Boleyn Girl", 2008), cu actorul britanic Idris Elba in rolul lui Nelson Mandela.

 



Winnie (2011)

Regie: Darrell Roodt
Distributie: Terrence Howard, Jennifer Hudson

Terrence Howard este cel care-l joaca pe Nelson Mandela intr-un film ce se concentreaza mai mult pe viata celei de-a doua sotii a fostului presedinte sud-african. Winnie Mandela (Jennifer Hudson) a fost cea care i-a stat alaturi lui Mandela pana in ultima clipa. Cei doi actori au fost laudati pentru interpretarile lor, dar filmul a fost un esec in box-office.

 



Mandela and De Klerk (1997)

Regie: Joseph Sargent
Distributie: Sidney Poitier, Michael Caine,

Sidney Poitier a oferi o interpretare geniala portretizandu-l pe Madiba. Pe 12 iunie 1964, Nelson Mandela a fost arestat, impreuna cu alti activisti si condamnat la inchisoare pe viata. Arestarea lui Mandela si incarcerarea sa pe Insula Robben a devenit un simbol al luptei pentru incheierea apartheidului si al castigarii liberatii de catre sud-africani. Pe 2 februarie 1990, presedintele  F.W. De Klerk a tinut un discurs in fata Parlamentului si a anuntat legalizarea Congresului National African. Tot atunci, a anuntat ca Nelson Mandela va fi eliberat din inchisoare in 7 zile, dupa 27 de ani de inchisoare. Din acel moment, lumea s-a schimbat. Filmul a fost filmat in Africa de Sud. Majoritatea locurilor sunt reale si sunt cele unde au avut loc evenimentele reale.




Mandela (1987)
Regie:  Philip Saville
Distributie: Danny Glover, Tam Mpofu

Danny Glover, vedeta seriei "Arma mortala" a facut unul dintre cele mai solicitante roluri din cariera sa in acest film, pentru care a si primit o nominalizare la Emmy. Filmul urmareste povestea lui Madiba din tinerea sa, cand era avocat, in anii '40 si pana in anii '60, cand a fost incarcerat. Revolutia culturala si politica a lui Mandela i-a adus Premiul Nobel pentru pace.

 


 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies