Una dintre cele mai impresionante povesti despre schimbari politice din lume este cea a lui Nelson Mandela. Dupa mai multe incercari de a reda povestea intr-o maniera cat de cat apropiata de realitate, regizorul Justin Chadwick a pus in scena A Long Walk to Freedom, ceea ce se anunta a fi o poveste extraordinara a fostului lider al Africii de Sud, cu un scenariu aproape fidel autobiografiei liderului sud-african.
Regizorul filmului Mandela: Long Walk to Freedom afirma intr-un interviu acordat celor de la The Guardian ca in ciuda varstei inaintate, Nelson Mandela (93 de ani) inca emana o energie puternica in jurul sau, asemeni actorului ce il va interpreta, Idris Elba.
Filmul a fost lansat in cadrul Festivalului International de la Toronto si prezinta o adaptare fidela a autobiografiei lui Nelson Mandela, „A long walk to freedom”, acesta fiind implicat in mai multe parti decisive ale productiei, inclusiv in alegerea distributiei.
Dupa realizarea filmului, producatorul Anant Singh i-a prezentat fostului presedinte al Africii de Sud cateva scene la finalul carora acesta a intrebat „ Ala sunt eu?”. Singh i-a explicat acestuia procesul de imbatranire necesar pentru a-l apropia pe Elba de personajul interpretat, lucru care se pare ca l-a amuzat pe Nelson Mandela, caruia i-a fost prezentat filmul pe un iPad.
Actorul principal al peliculei, Idris Elba, care a fost apreciat pentru portretizarea lui Mandela, nu a reusit sa il intalneasca in persoana pe fostul presedinte al Africii de Sud, dar a petrecut timp in acea zona, a discutat cu localnicii si a vizitat locuri cheie pentru poveste petrecand chiar o noapte inchis la Robben Island, unde Mandela a stat inchis aproape 20 de ani. In cadrul uneia din intalnirile cu localnicii, unul din acestia l-a abordat privindu-l fix in ochi si spunandu-i „ Prietene, intelegi care e responsabilitatea pe care o ai aici?” ceea ce reliefeaza cat de importante sunt acele evenimente pentru oamenii din acea zona.
In urma proiectului, actorul in varsta de 41 de ani a declarat ca invatat o noua dimensiune a cuvintelor „rabdare”, „sacrificiu” si „Africa de Sud” adaugand apoi ca „in industria filmului a avea rabdare este necesar pentru a-ti putea duce munca la bun sfarsit.” Cat depre interpretarea pe care a avut-o de realizat, Elba declara ca a fost putin sceptic in ceea ce priveste primele scene ale peliculei care il prezinta pe fostul presedinte intr-o lumina mai putin favorabila „nu am vrut sa il discreditez pe domnul Mandela sub nicio forma dar nu am vrut nici sa il prezint altfel decat era.”
Scenaristul filmului, William Nicholson, este in asentiment cu actorul principal al productiei adaugand „ lasand la o parte faptul ca isi batea sotia si infidelitatea fata de aceasta, personajul ascunde o profunda tristete. Am vrut sa demonstram prin intermediul acestui film ca in momentele sale de victorie, Mandela pierdea din ce in ce mai mult din esenta propriei persoane.” Confirmarea vine chiar din partea personajului vizat care i-a declarat producatorului „Sunt un om care are atat puncte forte cat si slabiciuni.”.
Pelicula este una din ultimele incercari de a rematerializa povestea liderului din Africa de Sud intr-o productie cinematografica si promite sa fie una din cele mai bune avand in vedere ca scenaristul a fost nominalizat la Oscar pentru munca sa in Gladiatorul si Shadowlands. Scopul principal al lui Nicholson este sa demonstreze impactul realizarilor lui Mandela „ nu stiu niciun alt exemplu in istorie in care o minoritate asuprita sa vina la putere fara varsari de sange. Este un exemplu care trebuie facut cunoscut si urmat peste tot in lume.” Totusi, a comprima uimitoarea viata a presedintelui Africii de Sud intr-un film de 2 ore este cat se poate de provocator „Mandela este uimitor printr-un cumul de insusiri si fapte. Vom construi treptat o constientizare a ceea ce a fost acest om, si a experientelor prin care a trecut pentru a ajunge la victoria finala. Punctul culminant al peliculei il reprezinta momentul in care acesta realizeaza ca asupritorii sai se tem de el mai mult decat se teme el de ei.”
Pentru a fi cat mai fidel cartii care sta la baza filmului, Nicholson a trebuit sa infrunte avocatii care cereau aprobarea scenariului ceea ce l-a facut pe Singh sa ceara interventia lui Mandela; acesta a raspuns cerintelor „Nu ma deranjati cu asa ceva. Am incredere in tine sa faci filmul. Ocupa-te de asta.”
In timp ce The Independent comenteaza despre film ca este „prea scurt pentru o poveste de viata atat de bogata si impresionanta care pretinde ca prezinta viata lui Nelson Mandela din copilarie si pana a devenit presedinte” acordand peliculei 2 stele, The Hollywood Reporter apreciaza foarte mult filmul „ incepand cu perioada productiei, designul vestimentar , efectele vizuale si perisajele surprinse, acest film reprezinta o productie de clasa care va insufla publicului respect pentru unul dintre cei mai mari lideri ai lumii.”
Filmul va aparea in cinematografele din SUA pe 3 ianuarie 2014. Din distributie fac parte Idris Elba ("Pacific Rim", "Prometheus"), Naomie Harris ("Skyfall") sau Therry Peto.
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.