Festivalul International de Film NexT inaugureaza, incepand cu cea de-a patra editie, un parteneriat unic in Romania: Academia Europeana de Film, cea mai importanta organizatie a profesionistilor de film din Europa, a devenit partener oficial al festivalului, care va avea loc anul acesta in perioada 13-18 aprilie, la Cinema Scala si Cinemateca Eforie din Capitala.
Academia Europeana de Film (European Film Academy – EFA), cea care acorda premiile care ii poarta numele (cunoscute si ca „Oscarurile europene”) va prezenta la Bucuresti, in cadrul Festivalului de Film NexT, un program special alcatuit din cele 13 filme de scurt metraj nominalizate la Premiul EFA in 2009, ca urmare a castigarii Premiului UIP, acordat in cadrul a 13 festivaluri cu puternice competitii de scurt metraj, desfasurate in diferite colturi ale Europei (Gent – Belgia, Cork – Irlanda, Valladolid – Spania, Angers – Franta, Rotterdam – Olanda, Berlin – Germania, Tampere – Finlanda, Cracovia – Polonia, Grimstad – Norvegia, Edinburgh – Marea Britanie, Vila do Conde – Portugalia, Sarajevo – Bosnia-Herzegovina, Venetia – Italia, Drama – Grecia).
Printre cele 13 titluri se numara castigatorul Premiului Academiei Europene pentru Cel mai bun film de scurt metraj, polonezul Poste Restante (r. Marcel Lozinski), castigatorul Premiului UIP si al Premiului FIPRESCI la Festivalul de la Cracovia, un documentar emotionant care spune povestea scrisorilor care nu ajung niciodata la destinatar, unele dintre ele expediate catre Dumnezeu; scurt metrajul germano-roman, Renovare (r. Paul Negoescu), castigatorul Premiului UIP la Festivalul de la Vila do Conde; animatia canadiana Swimming Lesson (r. Caitriona Cantillon), castigatoare a Premiului UIP la Gent, o neobisnuita relatare a primei lectii de inot primite de un baietel de patru ani; sau curajosul castigator al Premiului Festivalului de la Venetia, Sinner (r. Meni Philip, Germania, 2009), un scurt metraj socant, a carui actiune este plasata in lumea evreilor ultraortodocsi; sau britanicul Peter in Radioland (r. Johanna Wagner), un documentar personal si emotionant, castigatorul Premiului UIP la Festivalul de la Edinburgh.
Un plan pus la cale de un tânăr genial, care moare de cancer, o salvează pe fata din vecini de abuzuri.