marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Nimeni nu putea scapa de aici, ei au facut-o: 11 evadari memorabile din filme

Un film bun de actiune trebuie sa aiba si o evadare din inchisoare exceptionala. Iata 11 filme memorabile cu evadari care au ramas in istoria cinematografiei.

Nimeni nu putea scapa de aici, ei au facut-o: 11 evadari memorabile din filme

11. Papillon (1973)

Un hot, poreclit Papillon, interpretat de Steve McQueen,  arestat pe nedrept pentru crima, este condamnat la inchisoare pe viata. O tentativa de evadare determina intemnitarea lui intr-o inchisoare de maxima siguranta, situata pe o insula in mijlocul oceanului. Filmul prezinta conflictul dintre dorinta de libertate si obstacolele insurmontabile care i se pun in cale, dar si incercarile acestuia de evadare in cei 14 ani petrecuti dupa gratii. Filmul a fost laudat pentru interpretarile exceptionale ale lui Steve McQueen si Dustin Hoffman si se afla in topul celor mai bune 250 de filme din istorie realizat de IMDb.com

 

10. Midnight Express (1978)


In 1970, tanarul turist Hayes (Brad Davis), care a incercat sa scoata din Turcia doua kilograme de hasis, este condamnat la trei ani de inchisoare. Sentinta a fost rapid "corectata" de Curtea Suprema din Turcia, Hayes primind 15 ani de inchisoare. Tanarul suporta foarte greu regimul salbatic si, pe masura ce trece timpul, intelege ca singurul mod de a scapa din temnita e "expresul de la miezul noptii", formula codificata pentru evadare. Acesta reuseste abia 5 ani mai tarziu sa evadeze, print-un noroc chior, un moment regizat magistral de Alan Parker. Filmul a fost criticat pentru modul in care sunt prezentate inchisorile din Turcia.

 


9. The Count of Monte Cristo (2002)

Versiunea din 2002 a romanului scris de Alexandre Dumas il infatiseaza pe Jim Caviezel in rolul celebrului Conte de Monte Cristo. La fel ca si in roman, filmul urmareste povestea tanarului Edmond Dantes, care este condamnat la inchisoare pe viata de asa zisii lui prieteni, pe insula Chateau d'If, o fortareata de maxima securitate. Aici il intalneste pe Abatele Faria care ii povesteste de o comoara ascunsa pe o insula a carei locatie doar Abatele o cunoaste si reuseste sa evadeze. Filmul a fost laudat pentru modul in care reuseste sa apropie din nou publicul de o poveste spusa cu 150 de ani in urma.

 

8. La Grande Illusion (1937)


Considerat o capodopera a cinematografiei frantuzesti, La Grande Illusion (1937) regizat de Jean Renoir si cu Jean Gabin in rol principal, este un film despre razboi in care nu vezi nici o scena de lupta sau spionaj. Pelicula este considerata o analiza impecabila a relatiilor dintre prizonieri si gardieni, dar a fost si extrem de controversata pentru discutiile despre prostitutie si boli cu transmitere sexuala pe care le au gardienii nemti in film. Filmul prezinta povestea a doi soldati, care in timpul Primului Razboi Mondial sunt capturati si inchisi intr-un lagar cu prizonieri, de unde incearca sa evadeze, desi sunt tratati preferential, dupa ce gardianul capata simpatie fata de unul dintre ei. Acestia esueaza si sunt trimisi intr-o fortareata impenetrebila, de unde parea imposibil de evadat.

 

7. Stalag 17 (1953)

Turnat la doar 8 ani dupa incheierea Celui De-Al Doilea Razboi Mondial, Stalag 17, un film despre soldatii americani inchisi in lagarele de prizionieri germane, a devenit un film clasic, cu accente umoristice, regizat de Billy Wilder si cu William Holden in rol principal. Stalag 17 este un penitenciar pentru membrii fortelor aeriene americane, din care teoretic, e imposibil de evadat. Insa, cand doi detinuti americani scapa si sunt ucisi, prizonierii il banuiesc pe sergentul J.J. Sefton ca fiind spion, ceea ce duce la un conflict intre prizonieri.

 


6.  Cool Hand Luke (1967)

Luke (Paul Newman) este un prizonier intr-o inchisoare rurala, care refuza sa se conformeze regulilor. Admirat de colegii de suferinta, Luke evadeaza, este recapturat, retrimis in acelasi penitenciar, evadeaza din nou, este recapturat, trimis in acelasi penitenciar si tot asa. Personajul lui Newman a devenit iconic prin curajul sau de a atrage o palma sistemului.

 

5. Escape to Victory (1981)

Michael Caine si Sylvester Stallone in acelasi film? Da, s-a intamplat si chiar a iesit un film reusit. Escape to Victory este povestea unor prizonieri americani in tabarele de detinuti germane, care pun la cale un meci de fotbal intre ei si gardienii nemti, cu scopul de a evada chiar in mijlocul partidei de fotbal. O scena din film a ramas memorabila, cea in care detinutii refuza sa evadeze sperand ca vor castiga meciul.


4. Silence of the Lambs (1991)

Una dintre cele mai infioratoare scene din cinematografie este cea in care Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) pune la cale evadarea sa din inchisoarea de maxima securitate. Nimeni nu poate uita cum il bate violent pe gardian, in timp ce asculta muzica clasica sau cum il rastigneste, dupa ce il jupoaie si ii scoate organele.

 


3. Escape from Alcatraz (1979)

Escape from Alcatraz ramane unul dintre cele mai mari filme facute vreodata despre evadare dintr-o inchisoare. Cu Clint Eastwood in rol principal si regizat de Don Siegel, filmul aduce in prim plan planul de evadare al lui Frank Morris, unul dintre putinii oameni care au reusit sa iasa din temuta inchisoare, descrisa ca o fortareata din care este imposibil sa evadezi. Escape from Alcatraz  (1979) este considerat "bunicul" filmelor cu evadari.

 


 

2. The Great Escape (1963)
 
Considerat cel mai memorabil film cu si despre o evadare din istoria cinematografiei, The Great Escape este bazat pe poveste reala a celei mai complexe tentative de acest gen din timpul Celui De-Al Doilea Razboi Mondial. The Great Escape este impartit in doua “capitole”: mai intai este evadarea din penitenciar a sodatilor Fortelor Aliate si pe urma eforturile disperate ale Gestapo-ului de a recaptura cei peste 70 de evadati.

 

 

1. The Shawshank Redemption (1994)

Cel mai iubit film de catre toti oamenii de pe planeta, The Shawshank Redemption, este considerat cel mai bun film facut in ultimele decenii. Continua sa fie lider in topul celor mai bune 250 de filme realizat de IMDb, iar interpretarile lui Morgan Freeman si Tim Robbins raman memorabile. Inchisoarea ingerilor, asa cum a fost tradus, este o poveste despre speranta, cainta si resemnare, in care evadarea este doar un pretext pentru o lectie de viata impresionanta.

 

 


 



Modifică setările cookies