Ultimul deceniu a fost si el dominat de productii care au cucerit spectatorii din intreaga lume cu povesti fascinante, dar mai ales prin finalurile total neasteptate. Filme ca Inception, Shutter Island, The Prestige sau The Machinist continua si acum sa genereze discutii interminabile printre cinefili. Ce filme au ramas memorabile prin finalurile lor incurcate? Atentie urmeaza spoilere!
Iata 11 filme din ultimul deceniu cu cele mai socante/complicate/surprinzatoare finaluri
Shutter Island (2010)
Regie: Martin Scorsese
Distributie: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley
Inainte de Inception, Leonardo DiCaprio le-a oferit fanilor un alt rol halucinant, in regia maestrului Martin Scorsese in Shutter Island. In 2010, Shutter Island era poate cel mai discutat film, al carui final i-a lasat pe multi cinefili confuzi. Era sau nu nebun Teddy, personajul interpretat de Leonardo DiCaprio? Daca la inceputul filmului, Teddy este un politist trimis la un sanatoriu sa investigheze disparitia misterioasa a unei paciente, in final spectatorii au surpriza sa descopere ca el este de fapt Andrew Laeddis, un criminal dement, pacient in acel spital si incurajat de psihiatru sa isi traisca halucinatiile pentru a se vindeca. Ultima replica din film "This place makes me wonder, which would be worse – to live as a monster, or to die as a good man?" i-a facut pe fani sa se intrebe daca sunt cuvintele unui nebun sau ale unui om care prin tratament a inteles actele crude pe care le-a facut si alege lobotomia din cauza vinei, dorind sa uite toate tragediile pe care le-a declansat. Indiferent de versiunea pe care fiecare spectator o alege, Shutter Island ramane unul dintre filmele cu cele mai complicate finaluri.
Inception (2010)
Regie: Christopher Nolan
Distributie: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Marion Cotillard, Joseph Gordon-Levitt
Christopher Nolan a realizat inca o capodopera, al carei final i-a impresionat pe fani si i-a lasat pe unii fara cuvinte. Multi au iesit din sala de cinema complet bulversati, altii total cuceriti de intorsatura de situatie. Internetul a fost cuprins de diferite teorii privind finalul lui Inception, insa toate duc catre aceeasi intrebare: Cobb, personajul interpretat de DiCaprio inca mai visa? Insa cel mai important este faptul ca in ultima scena, indiferent daca totemul se invarte sau nu, in final, Cobb devine dintr-un tip obsedat de a sti ce este real, un individ care alege realitatea in care este cel mai fericit, realitatea devenind relativa. Inception ramane un film uimitor despre care se va vorbi multa vreme...
The Orphanage (2007)
Regie: Juan Antonio Bayona
Distributie: Belén Rueda, Fernando Cayo, Roger Príncep
O familie se intoarce la orfelinatul unde Laura, mama lor, a crescut, cu dorinta de a-l redeschide si a oferi un camin pentru copii defavorizati. Insa, cand fiul lor, Tom dispare, mama incepe sa fie bantuita de un copil cu o masca, care sustine ca este Tom. La final, Laura, descopera ca ea insasi si-a inchis fiul intr-o pivnita. Horrorul lui Bayona, regizorul care anul acesta a creat unul dintre cele mai impresionante filme, The Impossible, este extrem de apreciat in randul fanilor genului, in special pentru finalul sau inedit.
Oldboy (2003)
Regie: Chan-wook Park
Distributie: Min-sik Choi, Ji-tae Yu
Regizorul asiatic Chan-wook Park a reusit sa ii nauceasca pana si pe membrii juriului de la Festivalul de Film de la Cannes, unde filmul sau Oldboy, a fost nominalizat la Palme d'Or, iar Chan-wook Park a primit Marele Premiu al Juriului. Oldboy este un film neobisnuit si ciudat, dar care te tine captivat pe tot parcursul sau. Dupa ce este rapit si inchis timp de 15 ani, Oh Dae-Su este eliberat, insa descopera ca este nevoit sa il gaseasca pe cel care l-a rapit si asta in doar 5 zile. In aces timp, barbatul se indragosteste de o tanara, Mi-Do. Insa, twistul filmului apare in momentul in care Oh-Dae-Su descopera ca tanara era de fapt, fiica sa, iar cel care l-a rapit a pus la cale acest plan.
The Prestige (2006)
Regie: Christopher Nolan
Distributie: Hugh Jackman, Christian Bale, Scarlett Johansson
Fiecare film al lui Christopher Nolan este complex si deosebit. Insa, The Prestige are o poveste cu totul originala si speciala. Doi magicieni rivali, interptati de Christian Bale si Hugh Jackman se lupta pentru a-si afla secretele unui numar de magie in care acestia ofera iluzia ca se teleporteaza. Finalul te da peste cap, cand descoperi ca personajul jucat de Christian Bale avea un frate geaman iar trucul sau era o scamatorie. Asa cum suna replica lui Michael Caine in final vrei sa fii pacalit.
The Village (2004)
Regie: M. Night Shyamalan
Distributie: Sigourney Weaver, William Hurt, Joaquin Phoenix
Filmele lui M. Night Shyamalan au fost intotdeauna imprevizibile si cu finaluri ciudate si neastepate, cel mai bun din aceasta categorie fiind Al saselea simt/The Sixth Sense, care si acum ii "bantuie" pe cinefili. Regizorul a continuat in acelasi stil si a oferit un final la fel de neasteptat in The Village, un film a carui actiune are loc intr-un sat din Pennsylvania in 1897, unde membrii satului sunt terorizati de niste monstri. In final, descoperim ca satul a fost infiintat de o comunitate dornica sa scape de societatea moderna, in 1970, iar aparitia monstrilor era de fapt o farsa pusa la cale de cei batrani pentru a-i speria pe copii si a-i impiedica sa iasa din sat.
Gone Baby Gone (2007)
Regie: Ben Affleck
Distributie: Morgan Freeman, Casey Affleck, Michelle Monaghan
Ben Affleck si-a pus in CV un film exceptional, cu care a debutat ca regizor: Gone Baby Gone un thriller captivant, in care o fetita neglijata de parinti dispare, in Boston. Matusa acesteia angajeaza doi detectivi sa o gaseasca, insa ceea ce vor descoperi este complet socant. Rapirea a fost inscenata de iubitul mamei fetitei, iar aceasta se afla la capitanul politiei, interpretat de Morgan Freeman, care impreuna cu sotia sa, isi doreau un copil.
Identity (2003)
Regie: James Mangold
Distributie: John Cusack, Ray Liotta, Amanda Peet
Regizorul James Mangold a reusit sa isi bulverseze fanii cu filmul Identity, in care membrii unui grup de adolescenti izolati intr-un motel din Nevada in timpul unei furtuni, sunt ucisi pe rand, unul cate unul. Fiecare dintre ei ascunde, aparent, un secret, insa finalul filmului isi lasa fanii complet debusolati. De fapt, fiecare dintre membrii grupului este una dintre multiplele personalitate ale unui psihopat, fiecare dintre ele fiind ucise de Timmy York, un baiat retrascare isi inscenase moartea.
The Departed (2006)
Regie: Martin Scorsese
Distributie: Leonardo DiCaprio, Jack Nicholson, Matt Damon
The Departed, considerat unul dintre cele mai bune filme facute vreodata, i-a adus primul Oscar din cariera lui Martin Scorsese, dupa o asteptare de 3 decenii. Scorsese a realizat unul dintre cele mai socante finaluri de film, care ii face pe multi fani sa tresara si acum atunci cand il revad. Matt Damon, un protejat al mafiotului Costello (Jack Nicholson) devine cartita acestuia in departamentul de politie, in timp ce DiCaprio devine infiltratul politiei in cercul apropiat al lui Costello. Dupa ce executa o crima perfecta, fara nici un fel de martori, Matt Damon se intoarce acasa, unde, il asteapta politistul Sean Dignam (Mark Wahlberg), care ii trage un glont in cap. Finalul lui The Departed este considerat unul dintre cele mai surprinzatoare, o poveste al carei deznodamant i-a lasat pe fani impietriti.
The Machinist (2004)
Regie: Brad Anderson
Distributie: Christian Bale, Jennifer Jason Leigh
Cum iti revii dintr-un cosmar daca nu poti sa adormi niciodata? Christian Bale a dus in spate un rol incredibil in Masinistul, care l-a transformat intr-unul dintre cei mai apreciati actori din lume. Pe langa interpretarea sa exceptionala si dedicarea sa (este deja ultra cunoscut cat de mult a slabit pentru rol), fanii au fost cuceriti si de scenariul filmului, care te lasa confuz la final: Trevor, personajul lui Christian Bale sufera de insomnie cronica ce-l epuizeaza psihic si fizic. Acesta are halucinatii si vede constant un barbat, Ivan, care-l urmareste si despre care e convins ca vrea sa-l ucida. De fapt, Ivan este produsul subconstientului sau si reprezinta vina pe care a simtit-o atunci cand a lovit cu masina un baiat si a fugit de la locul incidentului. Coplesit de sentimentul de vinovatie, Treznor este prizonierul propriului suflet si al propriei minti.