marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Noah, atacat de Vatican: ce controverse religioase a starnit filmul cu Russell Crowe

Dupa ce s-au chinuit in mai multe randuri sa obtina o intalnire cu Papa Francisc si sa sustina filmul, producatorii filmului Noah au acum de infruntat critici din partea Vaticanului, dupa ce ziarul oficial al Vaticanului a criticat filmul cu Russell Crowe, conform Hollywood Reporter.

Noah, atacat de Vatican: ce controverse religioase a starnit filmul cu Russell Crowe


Hollywood versus Biserica Catolica: 12 filme boicotate de Vatican

 

 

In martie, Russell Crowe a facut toate eforturile pentru a obtine o intalnire cu Papa Francisc, insa Pontiful nu s-a aratat interesat de a fi implicat in promovarea filmului.

La cateva saptamani de la lansarea in cinematografe, ziarul Vaticanului, "Avvenire", a scris prima impresie despre filmul Noah. Din pacate, reactiile sunt negative si deloc laudative. Astfel, ziarul a atacat filmul spunand ca "este o sansa ratata de a face un film maret si prezinta un Noe fara Dumnezeu. Filmul spune o poveste colorata, ecologica, cu teme noi si care rateaza adevaratul mesaj al Bibliei".

 

 

 

 

 

Luna trecuta, atat Russell Crowe, cat si regizorul Darren Aronofosky au calatorit impreuna cu producatorii la Vatican pentru a obtine o intalnire cu Papa Francis si a-i arata filmul. In final, au obtinut o binecuvantare, alaturi de 40.000 de oameni, insa nu s-a discutat nimic despre film.

 

Mimmo Muolo, cel care a facut recenzia filmului in ziarul Avvenire a descris Noah ca fiind un film "ciudat, care te lasa perplex, insa vizual este o adevarata incantare." Acesta a mers mai departe spunand ca la un moment dat filmul i s-a parut o combinatie intre Gladiatorul, seria Harry Potter si seria Lord of The Rings.  Muolo a criticat cel mai mult faptul ca filmul se indeparteaza de ideile biblice si povestea lui Noah din Geneza.
 

 

Nu e prima data cand Noah este aspru criticat de catre crestini. Inca dinaintea lansarii, filmul a intampinat un val de reactii negative, inclusiv in SUa si a fost interzis in mai multe tari, printre care cele arabae. Totusi, Noah sta bine la capitolul incasari: a debutat pe primul loc in box-office-ul american, cu 44 de milioane de dolari si pana acum a strans la nivel global 181 de milioane de dolari, urmand sa se lanseze si in alte tari.

 


Glenn Beck, un prezentator de radio din SUA, a facut comentarii dure la adresa filmului in cadrul emisiunii sale de vineri dimineata. Aproape 10 milioane de ascultatori au auzit cum gazda emisiunii incurajeaza grupurile religioase sa deifameze filmul, pe care il considera "periculos", conform Hollywood Reporter.

"Nu am vazut filmul si nici nu intentionez sa-l vad, pentru ca este o palma peste fata. Filmul are viziune ostila lui Dumnezeu si invata ca omul e mai presus de orice" a spus acesta in cadrul matinalului sau de la radio. "Daca acest film are succes, atunci copiii nostri or sa creada aceasta versiune a povestii lui Noe si orice am incerca noi sa le spunem, nu ne vor crede. Vor considera ca Biblia minte. Acest film este periculos si dezinformeaza. Sper ca Noah sa fie un esec de proportii" a mai spus Glenn Beck.


Mogulul media conservator i-a incurajat pe ascultatorii sai crestini sa vada filme religioase ca Oh God sau chiar Evan Almighty pentru ca "Noah este promovat si marketat ca un blockbuster, iar eu refuz aceasta versiune si refuz sa le pun acele imagini in mintea copiilor mei".

Povestea filmului Noah este inspirata din legenda biblica, cea a barbatului ales de Dumnezeu pentru constructia unei corabii-gigant, in care sa-si gaseasca loc cate o pereche din fiecare specie de animale din lume, pentru a le salva astfel de potopul nimicitor ce se va dezlantui asupra Terrei si de a fi, apoi, piatra de temelie a unei lumi noi. Din descrierea oficiala a celor de la Paramount, „Noah” este: „O adaptare autentica a povestii biblice Arca lui Noe. Intr-o lume damnata de pacatul stramosesc, Noah primeste o misiune divina – sa construiasca o arca prin care sa salveze creatia din fata Potopului.”

 

Noah ruleaza si in cinematografele din Romania.

 


 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies