marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Noah: productia biblica este cenzurata in mai multe tari din Orientul Mijlociu, controversele pe care le-a creat filmul cu Russell Crowe

Mai multe tari din Orientul Mijlociu, printre care Qatar,  Bahrain si Emiratele Arabe Unite, au  interzis filmul Noah/Noe, al regizorului Darren Aronofosky, cu Russell Crowe in rolul eroului biblic.

Noah: productia biblica este cenzurata in mai multe tari din Orientul Mijlociu, controversele pe care le-a creat filmul cu Russell Crowe


Cei de la Hollywood Reporter anunta ca filmul lui Aronofsky a creat scantei in tarile arabe pentru ca incalca una dintre legile islamice, portretizand un profet pe marile ecrane.
 

 

Comisiile de cenzura din Qatar, Bahrain si Emiratele Arabe Unite au trimis un comunicat catre studiourile de productie Paramount Pictures, in care ii informeaza ca refuza sa permita vizionarea filmului in cinematografele din tarile lor. Aceleasi masuri sunt asteptate sa fie luate si in Egipt, Iordania sau Kuweit, conform unor surse din interiorul studioului.


Institutul musulman Al-Azhar din Egipt a oferit o declaratie foarte clara despre motivele pentru care filmul cu Russell Crowe va fi interzis. "Al-Azhar isi rezerva dreptul de a interzice orice fel de pelicula in care este portretizat un profet sau mesager al Profetului [Muhammad]. Prin urmare,  Al-Azhar anunta ca filmul Noah va fi interzis in cinematografe, intrucat este luat in deradere mesagerul lui Allah."

 

 

Comisiile de cenzura islamice considera ca este o profanare a unui sfant si ca aceste filme antagonizeaza  sentimentele credintei, prin urmare ele nu trebuie vazute de credinciosi. Insa, cei de la Paramount erau pregatiti pentru astfel de reactii din partea comunitatii musulmane, scriu cei de la Hollywood Reporter.


Realizarea filmului Noe/Noah, cu Russell Crowe in rolul principal, s-a transformat intr-o lupta intre regizor si studioul Paramount Pictures care au considerat ca bugetul de 125 de milioane de dolari ar putea fi mult prea mare pentru un film cu tema religioasa. Problemele au inceput atunci cand cei de la Paramount au insistat sa se faca niste proiectii de testare pentru a vedea reactiile publicului despre film, iar Aronofsky s-a opus cu vehementa.


Tensiunea dintre cele doua parti a crescut si mai mult atunci cand oficialii Paramount au recrutat un grup de spectatori cu viziune crestina care au reactionat negativ la intensitatea si negativismul personajului principal, unul dintre exemple in acest sens avand legatura cu faptul ca in film Noe se imbata si considera ca ar trebui luate masuri drastice pentru eredicarea omenirii de pe Pamant. "Am fost suparat. Nimeni nu mi-a mai facut asta", a declarat Aronofsky, cunoscut pentru faptul ca este un regizor tipicar si dificil.

 

 

 


La cateva luni dupa acest incident, cele doua parti au lasat aceasta divergenta in urma. "A fost un moment dificil", a marturisit regizorul, explicand ca acum Paramount sprijina pe deplin versiunea lui si ca pregatesc o campanie de publicitate pentru lansarea filmului.


Cu toate ca reactiile in randul comunitatilor crestine au fost destul de impartite, nu putini fiind cei care au descris pe Noe drept "un nebun irational", purtatorul de cuvant al studioului, Rob Moore, este de parere ca filmul va avea succes, urmand ca in 65 de tari sa fie lansat in varianta 3D. "Singurul lucru pe care Darren nu-l facuse pana acum sunt aceste efecte vizuale pe care le veti vedea in Noe. Si cu siguranta a facut o treaba buna", a declarat Moore.

 

 

Povestea filmului este inspirata din legenda biblica, cea a barbatului ales de Dumnezeu pentru constructia unei corabii-gigant, in care sa-si gaseasca loc cate o pereche din fiecare specie de animale din lume, pentru a le salva astfel de potopul nimicitor ce se va dezlantui asupra Terrei si de a fi, apoi, piatra de temelie a unei lumi noi. Din descrierea oficiala a celor de la Paramount, „Noah” este: „O adaptare autentica a povestii biblice Arca lui Noe. Intr-o lume damnata de pacatul stramosesc, Noah primeste o misiune divina – sa construiasca o arca prin care sa salveze creatia din fata Potopului.”


Din distributie mai fac parte Anthony Hopkins, Emma Watson, Logan Lerman, Ray Winstone and Jennifer Connelly. Scenariul este scris de Ari Mandel in colaborare cu regizorul Darren Aronofsky si il prezinta pe celebrul personaj biblic ca pe ”un om care iubeste Pamantul si toate vietatile din jur, dar este dezamagit de oameni si de felul in care isi trateaza planeta”.

 

 

Noah/Noe se lanseaza in Romania incepand cu 28 martie 2014.

 


Galerie foto


Modifică setările cookies