La patru decenii de la aparitia filmului "Nunta de Piatra", considerat unul dintre filmele-reper ale cinematografiei romane, Festivalul International de Film Transilvania a reunit echipa din spatele peliculei. In acest fel, "Nunta de piatra", in regia lui Mircea Veroiu si Dan Pita, isi va sarbatori cea de-a 40-a aniversare la TIFF.
Pelicula a avut parte de o proiectie speciala vineri in prezenta regizorului Dan Pita (Premiul pentru intreaga cariera la TIFF 2009), a scenografului Helmut Stürmer, a directorului de imagine Iosif Demian, a actritei Ursula Woltz si a actorului Mircea Diaconu. Cele doua mediumetraje semnate de, tinerii la acea vreme, Veroiu si Pita pornesc de la schitele lui Ion Agarbicianu si au in comun elemente de spatiu si timp si o simbolistica profund romaneasca. Fefeleaga, comparata cu Sisif sau cu Ioana d’Arc, e o vaduva care isi duce existenta mecanic, prinsa intre muntele dominator care-i asigura existenta si grija pentru fiica sa grav bolnava. La o nunta schimba registrul si modelul narativ prezentand o nunta aranjata de la care mireasa fuge cu unul din muzicanti.
Ceea ce Iosif Demian numea „momentul de varf al unei prietenii”, este un film realizat la inceputul anilor 70, in Rosia Montana, cu mijloace insuficiente, dar cu mult entuziasm. Nunta de piatra este o ecranizare a doua povestiri de Ion Agarbiceanu despre lumea locuitorilor din zona aurifera a Tarii Motilor, la inceputul secolului XX, si are doua parti: Fefeleaga (r. Mircea Veroiu) si La o nunta (r. Dan Pita). Imaginea de neuitat a lui Iosif Demian, care a avut ideea originala de a mari contrastele alb-negru ale peliculei, muzica bantuitoare a lui Dorin Liviu Zaharia si Dan Andrei Aldea si scenografia austera a lui Radu Boruzescu si Helmut Stürmer unesc stilistic cele doua parti. Marilena Serbanescu a creat costumele, Dan Naum – montajul, iar Gheorghe Marai – sunetul.
Nunta de piatra
Fefeleaga si La o nunta
An: 1973
Regia: Mircea Veroiu si Dan Pita
Distributia: Leopoldina Balanuta, Nina Domiga, Mircea Diaconu, Petre Gheorghiu
Actorii Leopoldina Balanuta, Radu Boruzescu, Mircea Diaconu si George Calboreanu Jr. fac roluri memorabile in film, alaturi de Nina Domiga, Ursula Nussbacher, Petrica Gheorghiu sau Eliza Petrachescu.
Filmul, elogiat de critica pentru sobrietate si puterea de esentializare, a fost selectionat la Festivalul de la Cannes, in Semaine de la Critique, in 1973, si a obtinut de-a lungul timpului mai multe premii: Premiul Tanarului Creator / Opera Prima oferit regizorilor Dan Pita si Mircea Veroiu de catre Asociatia Cineastilor din Romania (ACIN); Premiul ACIN pentru interpretare feminina (Leopoldina Balanuta), Premiul pentru arta cinematografica si pentru rol feminin (Balanuta) la Festivalul de la Ciudad de Panama, in 1974.
Nunta de piatra se afla pe locul 6 in clasamentul „Cele mai bune 10 filme romanesti ale tuturor timpurilor”, stabilite prin votul a 40 de critici, in 2008, si a fost achizitionat de Musem of Modern Art (MoMA) din New York.
Intr-un demers nostalgic, directorul de imagine Iosif Demian, stabilit la Sydney din 1986, a revenit acum patru ani in Rosia Montana, reluand drumul echipei de filmat si rememorand, alaturi de locuitorii care au fost martorii filmarilor, clipele de atunci. Documentarul Memoria de piatra, proiectat si el la TIFF, este rezultatul acestei reintoarceri.
Cuplul a pus capăt relației după ce în 2023 și-au anunțat logodna.