marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Olivia de Havilland, actrita din filmul "Pe aripile vantului", implineste 100 de ani. Povestea unuia dintre cele mai longevive staruri din istoria Hollywood-ului

Actrita Olivia de Havilland, care a interpretat in filmul "Pe aripile vantului/ Gone with the wind" rolul Melanie Hamilton, implineste vineri, varsta de 100 de ani.

Olivia de Havilland, actrita din filmul Pe aripile vantului , implineste 100 de ani. Povestea unuia dintre cele mai longevive staruri din istoria Hollywood-ului

Olivia Mary de Havilland a castigat premiul Oscar pentru cea mai buna actrita in 1947 si 1950. S-a nascut in Japonia intr-o familie britanica, la 1 iulie 1916, iar din 1941 este cetatean a Statelor Unite ale Americii. Olivia de Havilland traieste astazi la Paris, din 1953.

Alaturi de alte doua legende ale Hollywood-ului, Kirk Douglas, nascut si el in 1916, si Zsa Zsa Gabor, nascuta in 1917, Olivia de Havilland este cel mai longeviv star. In cariera sa a adunat doua statuete si trei nominalizari Oscar, a lucrat cu producatori celebri precum  David O. Selznick, cu regizori inspirati ca Michael Curtiz, Anatole Litvak si cu staruri precum Errol Flynn.


Cu un tata avocat, Walter de Havilland, descendent al unei familii britanice din Guernesey, si o mama actrita de teatru, care va face o scurta cariera in cinema in anii 1940, Olivia de Havilland este, de asemenea, verisoara lui Sir Geoffrey de Havilland, pionier al aviatiei, potrivit Le Figaro.

In 1919, parintii s-au despartit, dar mama ei a avut ideea de a se muta la Saratoga, aproape de San Francisco.

In 1934, Olivia avea 18 ani si se pregatea sa devina profesoara de limba engleza, cand a fost remarcata de regizorul Max Reinhardt in "Visul unei nopti de vara" de William Shakespeare, in care juca cu o trupa de amatori. Reihardt a angajat-o pentru o adaptare filmata, semnand un contract pe cinci ani cu studiourile Warner Brothers. In anii urmatori, Olivia de Havilland va aparea in "Capitanul Blood/ Captain Blood" (1935), alaturi de necunoscutul australian, Errol Flynn. Devin cuplul cel mai cunoscut pe ecran (el, seducator, ea, suava si romantica).

 

 

 

 

Au urmat, alaturi de Errol Flynn, opt filme, intre care "Atacul brigazii usoare/ The Charge of the Light Brigade' (1936) si "Aventurile lui Robin Hood/ The Adventures of Robin Hood" (1938).

In 1939, Olivia de Havilland a jucat in "Gone with the wind/ Pe aripile vantului", sub bagheta puternicului si influentului producator David O. Selznick. Aici, a interpretat rolul Melanie Hamilton, cea care va deveni sotia lui Ashley Wilkes (interpretat de Leslie Howard), iubit de Scarlett O'Hara (Vivien Light). 

"Pe aripile vantului" a fost recompensat cu noua premii Oscar si cele mai mari incasari din acea vreme.  Ultimele sale aparitii in filme au fost in "Dubla enigma/ The Dark Mirror" (1946), "Verisoara mea Rachel/ My Cousin Rachel" (1952) si in thrillerul psihologic "Secretul verisoarei Charlotte/ Hush... Hush Sweet Charlotte" (1964), alaturi de Bette Davis.


Olivia de Havilland declara anul trecut pentru Entertainment Weekly ca a vazut "Pe aripile vantului" de 30 de ori si "de fiecare data, imi aduce bucurie". "Din fericire, nu ma face melancolica", a spus ea despre colegii sai care nu mai traiesc. "Cand ii vad cum vibreaza pe ecran, ca am experimentat o astfel de reuniune cu ei, ma bucura".


In acelasi articol, Olivia de Havilland s-a aratat incantat de ideea de a ajunge la venerabila varsta. "Va imaginati asta? Ce realizare!", a spus actrita.


In 2008, Olivia de Havilland a fost distinsa cu "US National Medal for the Arts'" din partea presedintelui George W. Bush.

 

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies