marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Omar Sharif a implinit 80 de ani: viata enigmatica a unui star retras, cum i-au distrus jocurile de noroc cariera actorului din Lawrence al Arabiei si Doctor Zhivago

Omar Sharif, o legenda a cinematografiei, a implinit astazi 80 de ani. Viata actorului care l-a interpretat pe seriful Ali in "Lawrence al Arabiei" a fost tumultuoasa, Sharif imbinand placerea de a juca in filme cu pasiunea jocurilor de noroc.
 

Omar Sharif a implinit 80 de ani: viata enigmatica a unui star retras, cum i-au distrus jocurile de noroc cariera actorului din Lawrence al Arabiei si Doctor Zhivago

In anul 1962, la varsta de 30 de ani, Omar Sharif a aparut in filmul "Lawrence al Arabiei", alaturi de staruri precum Peter O'Toole si Anthony Quinn.

 

Omar Sharif ramane o enigma pentru fanii sai, insa rolurile sale din Lawrence of Arabia si Doctor Zhivago au ramas in istorie. Actorul de 80 de ani a avut o viata tumultoasa, marcata de pasiunea sa obsesiva pentru jocurile de noroc.

 

Omar Sharif, pe numele sau real Michel Shalhoub, s-a nascut pe 10 aprilie 1932, in Alexandria, Egipt. La 4 ani s-a mutat in Cairo, impreuna cu familia. In 1954 a debutat pe marele ecran intr-o productie egipteana Siraa Fil-Waadi (The Blazing Sun). Tot atunci si-a schimbat si numele in Omar Sharif. Trei ani mai tarziu s-a casatorit cu partnera sa din The Blazing Sun, Faten Hamama, si s-a convertit la iudaism. In 1957, s-a nascut fiul sau Tarek, care a avut o apartie in Doctor Zhivago, in varianta din copilarie a lui Zhivago.

 

 

In 1962 se lansa Lawrence of Arabia, care l-a propulsat pe scena marilor staruri de la Hollywood si i-a adus nominalizare la Oscar pentru rol secundar si un Glob de Aur. Rolul serifului Ali avea sa-l faca celebru in intreaga lume, iar la trei ani distanta Omar Sharif avea sa joace intr-un alt film de succes, "Doctor Jivago", acolo unde a interpretat chiar rolul protagonistului, Iuri Andreevici Jivago. Un alt rol cunoscut al lui Omar Sharif este cel al lui Nick Arnstein in musicalul "Funny Girl" (1968), unde a aparut alaturi de Barbra Streisand.

 


In 1969, Omar Sharif l-a interpretat pe colonelul Ernesto "Che" Guevara in filmul "Che!", pelicula care nu a fost insa incununata de succes, avand un buget de 5.160.000 dolari si incasari de numai 2,5 milioane dolari in SUA si Canada.
Omar Sharif este cunoscut ca unul dintre cei mai buni jucatori de bridge din istorie, in 1967 formand o echipa de bridge ce i-a purtat numele si care a concurat peste tot in lume impotriva unor legende ale respectivului joc, precum multiplii campioni mondiali Giorgio Belladonna, Benito Garozzo sau Camillo Pabis Ticci.

 

In 2003, Sharif a fost premiat la Festivalul de Film de la Venetia pentru rolul din Monsieur Ibrahim (2003) si a primit un Leu de Aur pentru intreaga cariera.

 

Sharif a vorbit intr-un interviu acordat anul trecut celor de la The Independent  despre Lawrence of Arabia, filmul capodopera despre care credea ca nu va dori nimeni sa-l vada: "Sincer, nu credeam ca se va uita multa lume la el. E un film exceptional, insa eu nu sunt foarte bun in el. Sunt 3 ore si 40 de minute petrecute in desert si nu e nici o fata."


Insa, pasiunea lui cea mai mare n-a fost filmul. Alaturi de Charles Goren (campion mondial de bridge), Omar Sharif a tinut ani de-a randul o rubrica de bridge in "Chicago Tribune". Omar Sharif a marturisit ca din pricina pasiunii pentru bridge a renuntat la mai multe roluri in filme, dar a acceptat si roluri foarte proaste. "Am pierdut multi bani pe jocurile de noroc, asa ca am facut si filme pe care le consider foarte proaste. Imi sunam agentul si ii spuneam sa accepte orice, ca sa pot sa am ceva de munca si sa scap in acelasi timp putin de pasiunea mea pentru jocurile de noroc" a spus cu ani in urma actorul.

 

 


Actorul putea fi vazut des in cazinourile din Franta pana cand a decis sa renunte la jocurile de noroc. "Am renuntat la toate in acelasi timp. Am hotarat sa nu mai fiu sclavul niciunei pasiuni cu exceptia muncii mele. Aveam prea multe pasiuni: bridge, cai, jocuri de noroc. Vreau sa duc o alta viata, sa stau cu familia pentru ca nu le-am acordat suficient timp", declara Omar Sharif in 2006.


Jocurile de noroc i-au creat legendarului actor si probleme cu justitia. Pe 5 august 2003, Omar Sharif a fost condamnat la o luna de inchisoare cu suspendare pentru ca a lovit un ofiter de politie intr-un cazino din Paris. Actorul a primit o amenda penala ce echivala cu suma de 1.700 de dolari si a trebuit sa ii plateasca 340 de dolari daune politistului. Pe 13 februarie 2007, instanta a decis ca Sharif a comis o alta infractiune, actorul atacand un valet intr-o parcare din Beverly Hills si spargandu-i acestuia nasul.

 

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies