marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Sam Mendes, omul care l-a reinviat pe James Bond, dezvaluie de ce Sean Connery nu a jucat in Skyfall si de ce este Cary Grant adevaratul Agent 007

Regizorul Sam Mendes a avut doua mari provocari de intampinat pentru a realiza noul film cu James Bond - Skyfall: primul sa reenergizeze o franciza care deja o luase de la capat in urma cu doua filme si sa treaca peste faptul ca este un cineast castigator de Oscar. In varsta de 47 de ani, Mendes a dezvaluit ca au fost discutii sa-l aduca pe Sean Connery in Skyfall, al 23-lea film cu James Bond ce are in aceasta saptamana marea premiera americana.

Sam Mendes, omul care l-a reinviat pe James Bond, dezvaluie de ce Sean Connery nu a jucat in Skyfall si de ce este Cary Grant adevaratul Agent 007

Pentru a marca in forta cele cinci decenii pe care le-a implinit seria James Bond, una dintre francizele cele mai iubite de publicul cinefil din intreaga lume si foarte profitabila pentru producatori, realizatorii s-au gandit la un regizor de categorie grea.La carma noului film a fost adus Sam Mendes, detinatorul unui palmares impresionant in film si teatru ( castigator al premiul Oscar pentru American Beauty).

Intr-un interviu pentru Huffington Post, regizorul britanic a dezvaluit ca si-a dorit sa aduca un James Bond mai amuzant decat in ultimele doua filme:

"Pentru mine James Bond nu este un film de actiune in primul rand. Stiti nu este actiune pura. Are radacini de thriller. Intotdeauna am simtit ca radacinele filmelor Bond vin de la Hitchcock si nu de la Fleming ca in romane. Seamana cu North by Northwest. Acesta este pentru mine primul film Bond adevarat. Iar Cary Grant este stramosul lui Bond. Si acesta este idealul unui thriller. De asemenea, are secvente de actiune si de dragoste minunate. Poti sa vezi influentele acestui film de-a lungul anilor '60. Connery, cand si-a inceput cariera, era o influenta a lui Cary Grant. Cary Grant era modelul adevarat. Era cel mai sexy si cel mai curtenitor, cel mai bun actor" a declarat regizorul.



Sam Mendes a trebuit sa respecte, totusi, schematismul evolutiei personajului - un om de actiune, si nu unul care reflecteaza asupra conditiei sale de om de actiune - pentru ca asta asteapta publicul de la agentul 007. "Mi-am dorit pentru acest film sa ating o combinatie de lucruri pe care le astepti de la un film cu James Bond, insa am vrut mai multa greutate. Am vrut sa merg mai departe in trecutul lui Bond sa invat mai multe despre el. Si am vrut sa reintroduc genul de personaj negativ viu colorat si grandios."


"Asta le-a lipsit primelor doua filme cu Daniel Craig ca James Bond in comparatie cu Dr. No sau Goldfinger. Rosa Klebb si Robert Shaw din From Russia with Love au fost actori minunati si aveau mai mult din acel gen de personaj negativ. In afara de asta, am vrut sa reintroduc universul MI6 care a fost eradicat din Casino Royale. Am vrut sa-l readuc pe Q si sa o aduc in fata pe M.(...)" a mai declarat acesta. O premiera absoluta in seria Bond este si faptul ca, in Skyfall, personajul Q, interperetat de actorul Ben Whishaw, este mult mai tanar decat James Bond.

 


Dincolo de o serie de dificultati financiare care au cam intarziat aparitia peliculei pe piata si care au fost dezvaluite abia dupa ce filmarile s-au incheiat cu succes, Sam Mendes a trebuit sa faca fata unor reguli cu care nu era obisnuit: locurile de filmare nu aveau voie sa fie cele folosite in vreuna dintre peliculele seriei realizate in ultimii 25 de ani. Asa ca Skyfall a fost filmat, in majoritate, la Londra, la Istanbul, in Shanghai si in muntii Scotiei.

"La inceput au fost discutii sa-l aducem pe Sean Connery pentru rolul lui Albert Finney. Insa asta punea foarte multe probleme. Te ducea cumva afara din film. Connery este Bond si nu putea sa revina ca un alt personaj (...) Ne-am jucat putin cu ideea, insa stiam ca nu va deveni realitate pentru ca ar fi deranjat".



Sam Mendes s-a lasat indelung curtat pentru acest film, dar in cele din urma a acceptat experienta pentru ca a considerat-o o veritabila provocare, oricum altceva decat facuse pana acum. "Daniel Craig m-a abordat primul pentru acest rol, desi nu avea autoritatea sa o faca. Eram la o petrecere pentru ziua de nastere a lui Hugh Jackman. Daniel juca pe atunci intr-o piesa de teatru cu el. Am vazut piesa si l-am intrebat: <<Cand faci urmatorul Bond?>> Mi-a raspuns ca nu stie iar eu l-am intrebat: <<Cine il regizeaza?>> El mi-a raspuns: <<Nu stiu. Vrei s-o faci tu?>> In acel moment am simtit un gol in stomac. Nu m-am gandit niciodata la aceasta idee, mi-a venit pe loc. Insa in clipa in care Daniel a spus-o mi-am dat seama ca mi-ar placea sa fac asta. Si cu cat ma gandeam la ea cu atat simteam ca va surprinde pe multa lume, chiar si pe mine."


"Este un risc sa primesti Oscarul pentru regie la debut pentru ca ajungi sub greutatea asteptarilor. Oamenii inca vor analiza primul tau film cand tu il faci pe al doilea, al treilea, al patrulea" a mai declarat regizorul.

Skyfall ruleaza de saptamana trecuta in cinematografele din Romania si deja a ajuns la incasari mondiale de 300 de milioane de $.

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies