marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Oscar 2013: ce note au primit cele 9 filme in cursa pentru cea mai ravnita statueta

Pregatirile pentru premiile Oscar au intrat pe ultima suta de metri. Joi s-a incheiat procesul de votare pentru desemnarea castigatorilor iar vedetele asteapta cu sufletul la gura a 85-a editie a Galei Oscar. Hollywood-ul se lauda cu una dintre cele mai banoase curse pentru Oscar din ultimii ani. Gala Premiilor Oscar 2013 are loc luni dimineata, de la ora 03.30 si va fi transmisa live-text pe www.procinema.ro!

Oscar 2013: ce note au primit cele 9 filme in cursa pentru cea mai ravnita statueta

 

Pentru a doua oara in istorie la Oscar 9 filme se lupta pentru statueta de cel mai bun film al anului: daca in 2010 si 2011 am avut cate 10 candidati la aceasta categorie in 2012 si 2013 numarul lor a ramas la 9. Drama Lincoln, regizata de Steven Spielberg, abordeaza gala Oscarurilor de duminica seara din postura de favorit, intrucat a primit cele mai multe nominalizari - 12 -, inclusiv la categoria cel mai bun film si este urmata in acest clasament de filmul Life of Pi, cu 11 nominalizari, musicalul Les Misérables si comedia Silver Linings Playbook, cu cate opt nominalizari si de thrillerul Argo, cu sapte nominalizari.


Lucrurile arata promitator pentru Argo, dupa succesul pe care filmul l-a avut la Globurile de Aur, unde a castigat doua dintre cele mai importante premii, pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor. Desi s-a speculat ca Spielberg isi va lua revansa la gala premiilor Oscar cu al sau Lincoln, Argo a devenit unul dintre marii favoriti la aceasta categorie.In ajunul marelui eveniment pregatirile pe celebrul bulevard Hollywood sunt in toi. Organizatorii ar avea insa o singura dorinta: sa se opreasca ploaia pana in seara galei.

Ce note le-am dat filmelor nominalizate Oscar pentru Best Picture in acest an?

Argo
Regie: Ben Affleck
Distributie: Ben Affleck, Alan Arkin, John Goodman
Nota: 8/10


Poate Hollywood-ul sa salveze lumea cu un film fals? Probabil ca da, dupa ce a ajutat CIA-ul in cea mai periculoasa misiune de salvare: criza ostaticilor din 1979. Evenimentele reale din acel an stau la baza lui Argo, filmul care l-a readus in atentia intregii lumi pe Ben Affleck si i-a intarit statutul de regizor talentat. Argo merita pe deplin sa fie inclus in topul celor mai bune filme lansate in acest an, nu doar pentru scenariul extrem de interesant, dar si pentru regia stralucita pe care a realizat-o Ben Affleck. O poveste care parea greu de pus in scena a devenit un film politic stralucitor, executat fara cusur atat de catre regizor, cat si de marii actori din distrbutie. Citeste aici mai multe despre film!
 


 

Lincoln
Regie: Steven Spielberg
Distributie: Daniel Day-Lewis, Tommy Lee Jones, Sally Field
Nota 10/10


Cand unul dintre cei mai mari regizori in viata, Steven Spielberg si cel mai mare actor in viata, Daniel Day-Lewis isi unesc fortele si talentul, rezultatul nu poate fi decat o capodopera. Lincoln este o noua reusita cinematografica pentru cei doi, un film plin de forta si care demonstreaza ca Spielberg nu si-a pierdut maestria. Daniel Day-Lewis nu are rival la Hollywood, cu inca o interpretare de zile mari, intr-un film pe care oricine trebuie sa-l vada. Lincoln este o dovada a magiei care apare atunci cand un actor se indragosteste de personajul sau, iar Daniel Day-Lewis ESTE Lincoln in fiecare minut, in fiecare scena, in fiecare cadru, in fiecar replica pe care o rosteste. Day-Lewis este unic la Hollywood prin modul in care te face sa uiti de fiecare data ca in spatele personajelor sale se afla un actor, el insusi devine fiecare personaj pe care-l joaca. In filmul lui Spielberg, Lincoln nu este doar un presedinte determinat sa faca bine, ci un intelept, care vorbeste in pilde, se opreste sa faca glume si chiar rade la propriile sale glume. Daniel Day-Lewis il joaca sigur pe el, dar este si autoritat atunci cand incearca sa-i convinga pe cei din Congres ca sclavia trebuie incheiata. Citeste aici mai multe despre film!
 

 

Django Unchained
Regie: Quentin Tarantino
Distributie: Jamie Foxx, Leonardo DiCaprio, Christoph Waltz
Nota: 9.5/ 10

Cine altcineva in afara de Tarantino ar putea alege tema sclaviei intr-un spaghetti western, plasat in America Sudista cu cativa ani inainte de izbucnirea Razboiului Civil?Django Unchained nu le ofera ocazia spectatorilor sa se plictiseasca in ciuda duratei - 2 ore si 45 de minute, si asta pentru ca povestea este senzationala, scenele sunt dinamice, iar personajele sunt foarte bine gandite.Filmul abunda in violenta, sange, impuscaturi, iar dialogurile sunt rapide si halucinante. La Django dezlanuit un lucru este sigur: nu vei avea ocazia sa te plictisesti deloc. Filmul are forta, umor, scene incredibile, chiar daca uneori sunt scandaloase si ai nevoie de "un stomac tare". Insa, aici, Tarantino isi rafineaza stilul, chiar daca acesta este uneori absurd. Citeste aici mai multe despre film!

 

Life of Pi
Regie: Ang Lee
Distributie: Suraj Sharma, Irrfan Khan, Adil Hussain
Nota: 10/10


Regizorul Ang Lee s-a intrecut pe sine, a regizat un film pe care multi il considerau imposibil de filmat si a dat nastere unei capodopere vizuale, plina de insemnatate, filosofie, misticism si mai presus de toate, forta cinematografica asa cum nimeni altcineva n-a reusit in 2012.Life of Pi este un eveniment in sine, este un film miracol, pe care efectiv il traiesti, pentru ca te trece printr-un amalgam de sentimente. Brusc, te trezesti alaturi de eroul Pi, in barca sa, impreuna cu tigrul bengalez furios, atat de bine este realizat tehnic si narativ Life of Pi. Viata lui Pi, asa cum a fost tradus si romanul scris de Yann Martel in 2001, este o odisee intre filosofie, religie si supravietuire a individului in fata naturii necrutatoare. Povestea urmareste aventurile unui tanar, naufragiat timp de sute de zile in mijlocul Oceanului, dupa ce vasul in care calatorea alaturi de familia sa se scufunda inexplicabil. Apoi, Pi se trezeste in mijlocul oceanului, pe o barca de salvare, impreuna cu un tigru, o zebra, o hiena si un cimpanzeu. Citeste aici mai multe despre film!


 

The Silver Linings Playbook
Regie: David O. Russell
Distributie: Jennifer Lawrence, Bradley Cooper
Nota: 8.5/10

Doi actori nebuni, nebuni si nebuni de buni, Jennifer Lawrence si Bradley Cooper au cucerit pe toata lumea cu interpretarile lor naturale, fragile si pe alocuri amuzante in Silver Linings Playbook. Ei au reusit sa ma cucereasca si pe mine intr-un film aparent usurel, dar care are un fond mult mai subtil si mai greoi: cum iti refaci viata dupa ce ai fost izbit de pamant si trebuie sa iti faci curaj sa o iei de la capat? Nebunia in filmul lui David O. Russell este doar un pretext pentru o poveste de dragoste si de viata apropiata de realitate, fara exagerari si fara “siropeala” clasica de la Hollywood. Citeste aici mai multe despre film!


 


Les Miserables
Regie: Tom Hooper
Distributie: Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway
Nota: 7/10

Promovat intens ca cel mai mare musical facut vreodata, un film care iti va frange inima, cu interpretari de zile mari, Mizerabilii, are aceste ingrediente, dar, cu toate astea, nu reuseste sa convinga suficient incat sa iti dorest sa il revezi. Mizerabilii este o opera artistica deosebita, insa este atat de apasator, lung si greoi, incat nu iti vei mai dori sa-l vezi si a doua oara. Hugh Jackman duce tot filmul in spate si interpretarea sa se rupe total de celalalte. Actorul australian se intrece pe sine in rolul lui Jean Valjean si face rolul carierei sale, te impresioneaza, te face sa plangi si sa il compatimesti. Citeste aici mai multe despre film!

 


Zero Dark Thirty
Regie: Kathryn Bigelow
Distributie: Jessica Chastain, Joel Edgerton, Kyle Chanderl
Nota: 9.5/10


Un deceniu al razboiului, o femeie, o misiune si fantoma celui mai periculos terorist din lume au definit istoria moderna. America nu s-a linistit pana cand trupul lui bin Laden n-a ajuns fara suflare. Moartea sa a insemnat eliberarea unei natiuni, care dupa 11 septembrie a trait in frica, razboi si regrete. Azi, teroristii inca sunt si actele lor inspaimanta lumea, insa moartea lui bin Laden ramane un eveniment istoric mondial. Majoritatea filmului este dedicata Mayei ( Jessica Chastain) si celor care s-au ocupat de aceasta misiune, a erorilor umane, ego-urile celor implicati, dar si atrocitatilor care au dus aici. Cei care pleaca cu idei preconcepute despre America, CIA nu vor putea sa se bucure de acest film, care nu face nici un fel de elogiu Americii, ci incearca sa arate lupta unei femei al carui singur scop era sa-l prinda pe bin Laden. Daca la inceput, aceasta era o simpla sarcina de serviciu, pe parcurs, in cei 10 ani, devine o lupta personala. Citeste aici mai multe despre film!

 


 

Beasts of the Southern Wild
Regie: Benh Zeitlin
Distributie: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry, Levy Easterly
Nota: 10/10

Ce este Beasts of the Southern Wild? Filmul este povestea lui Hushpuppy (Quvenzhané Wallis) o fetita de sase ani, care traieste cu tatal ei, Wink (Dwight Henry) intr-o comunitate pe o insula inconjurata de ape. Beasts of the Southern Wild este un film miracol, o fantezie despre legatura dintre om si loc, despre cat de greu este sa parasesti locul unde s-a asternut intreaga ta viata. Sa pleci dintr-un loc inseamna sa iti lasi in urma o parte din viata si suflet. Beasts of the Southern Wild este filmul cu cea mai mare emotie, cel mai sensibil si cel mai uman film din intreaga cursa pentru Oscar. Rar apare un film ca acesta, care sa te sensibilizeze intr-un mod inexplicabil si pe care sa nu ti-l poti scoate din minte niciodata. Citeste aici mai multe despre film!


 

Amour
Regie: Michael Haneke
Distributie: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert
Nota: 10/10

Amour este un film la care nu te poti uita doar ca spectator. Stilul vizual si creativ al lui Michael Haneke te obliga sa participi la poveste, impreuna cu protagonistii filmului. Amour nu este greu de urmarit pentru ca este un film dificil, din contra, ci pentru ca te supune la un test extraordinar: te obliga sa intri in propriul suflet si sa examinezi singur emotiile traite. Amour te trece printr-un ocean de sentimente, de la iubire la disperare, de la tristete la eliberare, alaturi de George si Anne, care intruchipeaza esenta iubirii eterne: pana cand moartea ne va desparti...si nici atunci. Si asta face ca filmul lui Haneke sa fie sclipitor, ravasitor si coplesitor, in acelasi timp. Citeste aici mai multe despre film


 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies