marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Oscar 2013: este Daniel Day-Lewis imbatabil in rolul lui Lincoln?

Lincoln este al cincilea film din ultimii 15 ani pentru Daniel Day-Lewis, castigator al doua Oscaruri pentru cel mai bun actor (My Left Foot si There Will Be Blood). Britanicul care si-a creat un aer de actor pretentios si aproape inaccesibil a lucrat de-a lungul anilor cu regizori ca Martin Scorsese, James Ivory, Michael Mann, Jim Sheridan, Paul Thomas Anderson si Steven Spielberg si a devenit poate un simbol pentru tipul de actor-metoda. Il poate lua insa cineva Oscarul in acest an?

Oscar 2013: este Daniel Day-Lewis imbatabil in rolul lui Lincoln?


O parte a presei americane sustine ca nici Dumnezeu nu-i poate lua Oscarul lui Daniel Day-Lewis in acest an pentru rolul lui Lincoln. Dumininca, pe 27 ianuarie, are loc gala SAG Awards: daca Daniel Day-Lewis castiga premiul pentru interpretare nu mai are niciun rival in cursa pentru Oscar, daca pierde in fata lui Hugh Jackman sau Bradley Cooper, toate pariurile se refac.


Pe langa capacitatea sa de a se pierde complet in personajele pe care le interpreteaza, Daniel Day-Lewis are de aceasta data si un personaj pe placul membrilor Academiei: asa cum il descrie chiar actorul - "presedintele american asasinat in 1865 este unul dintre noi, un personaj istoric modern, dar in acelasi timp un personaj mitologic, de o importanta fundamentala pentru istoria Statelor Unite ale Americii".


Cine ii sta in fata? Australianul Hugh Jackman, despre care MSN Movies a scris ca ar trebui sa primeasca premiul Nobel pentru modul in care a carat tot filmul Mizerabilii pe umerii sai. Aici, Jackman la face pe toate in rolul lui Jean Valjean: canta, plange, sufera, imbatraneste, este sarac si ajunge bogat iar la final … moare. Bradley Cooper ar putea cauza si el suparare pentru Daniel Day- Lewis cu rolul unui barbat ce sufera de tulburare bipolara si care porneste intr-o misiune de a-si recastiga nevasta dupa ce iese de la spitalul de nebuni in Silver Linings Playbook.

Cele mai mici sanse in aceste momente le au Joaquin Phoenix cu roul din The Master, insa actorul si-a facut o misiune in ultimul an sa critice Oscarurile si in general premiile din industria de film si Denzel Wasington care desi face un rol superb in Flight – personajul sau, un pilot de avion, dependent de cocaina si alcoolic nu este chiar "modelul preferat" de membrii Academiei Americane de Film sau cel putin nu in anul in care avem parte de portretul unui fost presedinte american.


Daniel Day-Lewis a declarat ca, pentru a pregati acest rol, a studiat indelung istoria, societatea si sistemul politic american din epoca in care a trait presedintele Lincoln, secolul al XIX-lea, incercand sa descopere "latura umana a lui Abraham Lincoln, presedintele republican care a marcat istoria SUA, prin abolirea sclaviei". Cunoscutul actor a marturisit ca, pregatind acest rol, si-a dat seama ca "nu exista politica fara compromis, iar compromisul face parte din democratie", lucru pe care l-a inteles si actualul presedinte american, democratul Barack Obama, care "il cunoaste profund pe Lincoln, cel de-al 16-lea presedinte al SUA, care l-a influentat enorm".


 

Daniel Day-Lewis - Lincoln

 

Hugh Jackman - Les Miserables

 


 

 

Bradley Cooper - Silver Linings Playbook

 

Joaquin Phoenix - The Master

 

 

 

Denzel Washington - Flight

 


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies