PREMIILE OSCAR. Editia din acest an a intregistrat cea mai slaba audienta din ultimii 8 ani. Cati oameni s-au uitat la gala prezentata de Chris Rock
502
0
2 martie 2016 19:17
Compozitorul italian Ennio Morricone a castigat duminica Oscarul pentru ''Cea mai buna coloana sonora'' in ''The Hateful Eight''. Emotionat, el a primit ovatii in picioare din partea vedetelor adunate la Teatrul Dolby. O frumoasa revansa pentru maestrul de 87 de ani, nominalizat pana acum in zadar de cinci ori si recompensat in 2007 cu un premiu onorific pentru intreaga sa cariera, comenteaza AFP. ''O surpriza frumoasa la care - a marturisit el - nu se mai astepta''.
Luand cuvantul in limba italiana, muzicianul i-a adus un omagiu lui John Williams, care a concurat, de asemenea, pentru un Oscar cu muzica din "Star Wars: The Foce Awakens", precum si regizorului peliculei "The Hateful Eight", Quentin Tarantino.
Morricone a compus muzica pentru mai mult de 500 de filme, dar colaborarea sa cu maestrul genului ''western spaghetti'' (sau western italian), regizorul italian Sergio Leone, i-a adus reputatia la nivel mondial, aminteste AFP. Compozitia sa cea mai memorabila este, probabil, cea din filmul "C'era una volta il West" (Undeva, candva in vest, 1968), in care Harmonica (Charles Bronson), un pistolar razbunator, canta obsesiv la muzicuta aceeasi melodie.
Intr-un interviu acordat AFP la Londra in decembrie, muzicianul a spus ca a refuzat initial sa compuna coloana sonora a westernului lui Quentin Tarantino.
"Am refuzat imediat", a marturisit Morricone. "Atunci a venit la mine acasa ca sa-mi vorbeasca si mi-a spus cat de mult a apreciat munca mea pentru cinema. M-a convins sa compun pentru el", a explicat maestrul.
Filmul a avut un mare succes, castigand si un Glob de Aur si un premiu BAFTA, ambele pentru cea mai buna coloana sonora.
Ennio Morricone, nascut la 10 noiembrie 1928 la Roma, a inceput sa compuna de la varsta de 6 ani. La zece ani, s-a inscris la un curs de trompeta la prestigioasa Accademia Nazionale di Santa Cecilia din Roma, unde a fost remarcat de marele profesor Goffredo Petrassi, scrie AFP.
El a studiat, de asemenea, compozitia, orchestratia, orga si s-a initiat in muzica seriala (serialism), curent al muzicii contemporane.
A debutat in cinema in 1961, la 33 de ani, cu filmul comedie ''Il federale'' in regia lui Luciano Salce. Considerand muzica filmelor italiene mediocra si plictisitoare, el a dorit sa o reinnoiasca si sa impuna un stil mai "american".
Faima vine cu ''Per un pugno di dollari'' (Pentru un pumn de dolari, 1964) al lui Sergio Leone. Colaborarea fructuoasa cu maestrul ''westernului-spaghetti'' ii aduce o reputatie internationala.
Dar Morricone nu se limiteaza la western. El compune coloane sonore pentru filme de epoca, cum ar fi "1900" sau "Vatel", sau pentru comedii precum "La Cage aux Folles" (Colivia cu nebune).
Reteta succesului: "Cand intri intr-un film, muzica bate la usa, ea trebuie sa pregateasca spectatorul si sa iasa fara sa tranteasca usa, in varful picioarelor".
De-a lungul carierei sale, Morricone a jonglat intre ''muzica usoara" si clasica, cinema si televiziune. De multe ori, filmele pe care si-a pus semnatura, adevarate capodopere, precum "C'era una volta il West", ''Once Upon a Time in America'', ''Il buono, il brutto, il cattivo'' de Sergio Leone sau ''Teorema'' de Pier Paolo Pasolini, au fost mai intai cunoscute si iubite pentru muzica lor. Geniul lui Morricone se afla in impuritatea, imprumuturile de neoclasicism si jazz aparent anacronice, sau chiar de pop-rock.
Ennio Moriconne a realizat, de asemenea, aproape 80 de compozitii clasice, de muzica de camera si pentru orchestra. Membru al Gruppo di Nuova Improvvisazione Consonanza, el a compus in special pentru pian.
Discret si sedentar, Morricone iese putin din casa lui din apropierea Capitoliului din Roma. Un pic timid, el nu se simte confortabil in fata aplauzelor la concertele sale. Dar, chiar daca de multe ori afiseaza un aer ingrijorat, maestrul conduce cu brio mari orchestre, cum ar fi cea din Milano.
Mare iubitor al cantecului, el a colaborat cu interpreta portugheza de fado Dulce Pontes la realizarea discului "Focus" (Universal) si cu cantareata franceza Mireille Mathieu pentru albumul "Mireille Mathieu chante Ennio Morricone" (1974).
Sursa: Agerpres
O tânără care vrea cu disperare să devină faimoasă pe internet reușește să atragă atenția atunci când se preface că este supraviețuitoarea unui atentat. Dar oare a meritat?