marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Oscar 2024: La 83 de ani, Hayao Miyazaki a câștigat al doilea Oscar după două decenii

La mai bine de 20 de ani de la câștigarea primului său trofeu, veneratul animator japonez a reușit din nou aceeași performanță.

Oscar 2024: La 83 de ani, Hayao Miyazaki a câștigat al doilea Oscar după două decenii
„The Boy and the Heron” a învins „Elemental” de la Disney și „Spider-Man Across the Spider-verse” la categoria Cel mai bun film de animație. În vârstă de 83 de ani, japonezul Hayao Miyazaki a câștigat și Globul de Aur pentru același film în ianuarie anul trecut.
 
Plasat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, filmul semi-autobiografic este despre un băiat care întâlnește o misterioasp egretă vorbitoare, după ce își pierde mama. Familia domnului Miyazaki a fost strămutată de război, ca și cea a lui Mahito. Mama sa a avut, de asemenea, o influență puternică asupra operei sale, după cum se vede în personajele feminine puternice din filmele sale.



 
Cofondator al casei japoneze de animație Studio Ghibli, Hayao Miyazaki a câștigat primul său Oscar în 2003 pentru „Spirited Away", despre o fată care încearcă să-și salveze părinții transformați în porci - fiind primul film de animație care nu este în limba engleză care a câștigat acest titlu. „Spirited Away” a devenit filmul japonez cu cele mai mari încasări din toate timpurile și a deținut acest record timp de 19 ani. „My Neighbor Totoro”, un film despre două surori și prietenul lor animal mistic, este, de asemenea, printre cele mai populare filme japoneze și a devenit mascota casei de producție.


 
În 2014, Miyazaki - care a fost supranumit nașul animației - a primit un Oscar onorific în semn de recunoaștere pentru poveștile sale, el fiind nominalizat la categoria Cel mai bun film de animație de patru ori în total.
 
„Soția mea îmi spune că sunt un om foarte norocos”, a spus Miyazaki în discursul de acceptare a acelui premiu. „Și cred că am fost norocos pentru că am putut participa la ultima eră în care putem face filme cu hârtie, creion și film”, a spus el prin intermediul unui translator.


 
Realizarea filmului „The Boy and the Heron” a durat aproximativ un deceniu, deoarece animația domnului Miyazaki este desenată manual. Mulți dintre concurenții săi au fost produși cu ajutorul imaginilor generate pe calculator.
 
El nu a fost prezent în timpul ceremoniei de decernare a premiilor Oscar de duminică seară din SUA pentru a-și accepta cel de-al doilea premiu. 
 
Cea de-a 96-a ediție a Premiilor Oscar, prezentată de Jimmy Kimmel, a avut loc duminică la Dolby Theatre din Hollywood, California și vor fi difuzate astăzi, la Pro Cinema, începând cu ora 20:30 și, în reluare, miercuri de la 23:15.

FOTO: Profimedia

Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies