Consumul de alcool și cura de slăbire sunt două elemente incompatibile, iar dacă vrei să îți menții silueta sau să mai dai jos câteva kilograme, ar trebui să eviți barurile, cel puțin pentru o vreme.
Alcoolul conține calorii, pentru că este obținut din fermentarea zaharurilor, și s-a stabilit că în compoziția unui gram de alcool pur, intră aproximativ 7 calorii.
Multe băuturi alcoolice conțin însă și îndulcitori, care cresc și ei conținutul de calorii, astfel că două-trei pahare consumate sunt echivalente cu o masă la fast-food. În plus, consumul de alcool crește apetitul, iar cele câteva pahare băute sunt însoțite de obicei și de o gustare iar urmările se pot vedea în circumferința taliei.
Ce trebuie să reții este că nu există băutură alcoolică fără calorii, însă conținutul diferă de la o băutură la alta. Dacă nu vrei să devii abstinent, dar ții cât de cât și la siluetă, iată care sunt băuturile pe care ar trebui să le eviți sau, cel puțin, să le consumi în cantități mai mici.
Desigur ai auzit expresia „burtă de la bere”, care spune totul despre efectul acestei băuturi asupra siluetei. Da, berea îngrașă, pentru că are un conținut ridicat de calorii și se consumă în cantități mai mari decât băuturile tari, iar o sticlă de bere de jumătate de litru conține 300 de kilocalorii.
Fiind o băutură slab alcoolizată, nu alcoolul conținut este principala sursă de calorii, ci malțul, care este o sursă mai bogată de calorii decât zaharurile. Nutriționiștii au calculat că două beri consumate sunt echivalente ca aport caloric cu o friptură cu cartofi prăjiți și câteva felii de pâine.
Prin definiție, lichiorurile sunt băuturi dulci, iar această dulceață este dată de zaharuri. Producători adaugă cantități mari de zahăr și alți îndulcitori, care alături de alcoolul din compoziție, transformă lichiorurile în adevărate bombe calorice. Lichiorul de ciocolată pare să aibă cel mai mare conținut de calorii, depășind 400 de kilocalorii la 100 de mililitri, în timp ce aceeași cantitate de vermut, conține circa 250 de kilocalorii.
Chiar dacă unele dintre ele au un conținut mic de alcool, conțin multe calorii provenite de la sucurile cu care se prepară, sucuri care - ai ghicit – conțin mult zahăr.
Cocktailurile îngrașă chiar mai mult decât lichiorurile, pentru că se beau în cantități mai mari, având un conținut mai scăzut de alcool. Calculele nutriționiștilor arată că un cocktail de 200 de mililitri are calorii cât doi hamburgeri, adică 700-800 de kilocalorii.
Cu cât sunt mai naturale și mai puțin procesate, tăriile au un conținut de calorii rezonabil, care nu îți pune în pericol silueta la fel ca băuturile enumerate mai sus.
Exista
branduri celebre de cognac, vodkă, whisky și alte băuturi tari obținute prin metode naturale, fără adaosuri de arome, îndulcitori sau coloranți, care conțin sub 100 de kilocalorii la suta de mililitri.
Problema în cazul lor nu e dată de conținutul de calorii, ci de faptul că tăria încetinește metabolizarea grăsimilor de către organism, iar acestea se depun sub formă de „colăcei” în talie.
Este o altă băutură pe care poți să o consumi fără teama ca te vei îngrășa de a doua zi, având un conținut de doar 70 de kilocalorii la suta de mililitri. Și în acest caz, trebuie să fie vorba de vin „curat”, natural și fără adaosuri.
Cu toate caloriile care se „scaldă” în halba de bere sau în paharul de tărie, nu trebuie să te temi că vei ajunge la dimensiunile unui dulap, dacă vei consuma cu moderație și dacă, după fiecare ieșire la bere, o să ieși și la alergare prin parc, a doua zi.
Consumat frecvent și în cantități mari, alcoolul îți poate afecta sănătatea în mult mai multe feluri, iar dacă ai un stil de viață activ nu trebuie să îți faci griji pentru caloriile ingerate la o ieșire în club sau la bar, chiar dacă s-a prelungit până dimineața.