marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

(P) Care sunt vitaminele și mineralele esențiale pentru organism?

Pentru a-și putea îndeplini cu succes funcțiile biologice, organismul are nevoie de un aport echilibrat de vitamine și minerale, substanțe organice active, importante pentru menținerea unui status sănătos.
(P) Care sunt vitaminele și mineralele esențiale pentru organism?
Vitaminele și mineralele pot fi regăsite în alimentele pe care le consumăm sau în comprimate cu formula sintetizată, așa cum sunt cele din gama de produse Dr. Hart. 
 
Însă indiferent de maniera în care noi consumăm aceste substanțe-cheie, este important să cunoaștem care sunt cele mai importante vitamine și minerale de care avem nevoie, cele mai cunoscute surse ale lor, precum și riscurile aferente unui supradozaj. 
 
1. Care sunt cele mai importante vitamine pentru organism?

Pentru a putea facilita un stil de viață sănătos, corpul uman are nevoie de coexistența echilibrată a unui număr de 11 vitamine: vitamina A, vitamina D, vitamina E, vitamina C, vitamina K, vitaminele din grupul B (vitamina B1, B2, B6, B12, niacină, folat, biotină și acid pantenonic), precum și colina.

Sursele naturale ale acestora pot fi următoarele alimente: ouăle, cerealele integrale, fructele și legumele, peștele și lactatele. 

 
1.1. Rolul vitaminei D pentru sănătatea întregului organism

Un aport echilibrat al vitaminei D este important pentru absorbția unor cantități necesare de calciu și fosfor, asigurând o sănătate optimă a întregului sistem osos.

Mai mult decât atât, vitamina D stimulează în mod eficient lupta sistemului imunitar împotriva infecțiilor bacteriene. Carența de vitamina D din organism reprezintă o problemă serioasă, afectând mai bine de jumătate din întreaga populație a țării și aproximativ 70% din întreaga populație a locuitorilor din mediul urban. 

 
Cel mai simplu mod prin care organismul își poate reface stocul de vitamina D constă în expunerea noastră la soare, în fiecare zi, pentru aproximativ 15 minute, într-un interval considerat a fi nepericulos pentru sănătatea pielii.

În cazul în care se respectă această regulă de administrare a vitaminei D, este important ca expunerea la soare să se realizeze fără aplicarea unei creme de protecție solară. 

 
Ca alternativă, persoanele adulte își pot obține doza zilnică de vitamina D (200 unități) din următoarea formulă alimentară: 60 g pește (somon sau ton), 1 cană cu lapte, 3 ouă. 
 
Riscuri ale supradozajului 
 
-Stări de greață și vomă; 
-Stări de constipație; 
-Fluctuații ale ritmului cardiac.
 
1.2. Rolul vitaminei B12 pentru sănătatea întregului organism
 
Vitamina B12 este o substanță chimică activă, produsă în interiorul intestinului subțire. Un aport echilibrat de vitamina B12 asigură sănătatea celulelor roșii din organism, precum și prezența unui procent optim de mielina - substanță grasă ce acoperă nervii responsabili pentru funcțiile motorii, văz și auz. Vitamina B12 se găsește în tipurile de carne roșie și carnă albă, dar și în ouă sau produse lactate. 
 
Doza zilnică de vitamina B12 (persoane adulte): 2.4 mcg, însă medicul specialist va stabili cu exactitate necesarul optim, în urma analizării buletinului de analize. 
 
Riscuri ale supradozajului 
 
-Stări de greață și amețeală; 
-Dureri de cap; 
Anxietate. 
 
2. Care sunt cele mai importante minerale pentru organism?
 
Pentru a putea funcționa la parametri optimi, organismul are nevoie și de un aport echilibrat de minerale. Cele mai esențiale minerale pentru noi sunt: calciul, fosforul, cuprul, magneziul, sulful, sodiu, potasiul, clorul. Doza minimă de minerale de care organismul are nevoie este de minim 100 mg/zi. 
 
2.1. Rolul cuprului pentru sănătatea întregului organism

Prezența echilibrată a cuprului în organism facilitează consolidarea sistemului nervos, dezvoltarea sanatoasa a întregului sistem osos, prevenind totodată albirea prematură a părului.

Cele mai importante surse naturale de cupru sunt următoarele: leguminoasele, boabele de cacao, ficatul și inima, fructele de mare, nucile. 

 
În cazul persoanelor adulte, doza zilnică de cupru recomandată este de 900 mcg și se poate asigura prin administrarea unei formule alimentare precum aceasta: 1 cană de fasole verde, ½ cană de ficat gătit, 4 linguri de migdale și fistic, susan și floarea-soarelui. 
 
Riscuri ale supradozajului 

-Stări de greață și vomă; 
-Amețeli și dureri de cap. 
 
2.2. Rolul fosforului pentru sănătatea întregului organism

Fosforul este extrem de important la nivel celular, facilitând transmiterea informației genetice de la celulele vechi la noile celule formate.

De asemenea, fosforul joacă un rol vital pentru sănătatea oaselor și a dinților. Fosforul poate fi găsit în: broccoli, spanac precum și în alte legume verzi, ouă, lactate, cereale, pui, pește, carne roșie. 

 
Persoanele adulte au nevoie de un necesar zilnic de minim 700 mg de fosfor, adică exact cantitatea regăsită în această formulă alimentară: 1 cană cu broccoli (spanac, legume verzi), ½ ricotta, 1 cană cu lapte dulce sau iaurt. 

Riscuri ale supradozajului 

-Anemie;
-Depresie; 
-Tulburări cardiovasculare. 
 
Administrarea corectă a necesarului optim de minerale și vitamine se realizează în urma unui consult medical de specialitate, făcând în prealabil un set de analize complet.

Ține cont de faptul că administrarea unei cantități prea mari de vitamine și minerale poate da peste cap buna funcționare a întregului organism, prin simplul fapt că acestea pot interfera cu alte substanțe active din țesuturi.


Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies