marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

(P) Cum să încurajezi creativitatea preșcolarilor: 5 metode cu efect garantat

Un copil creativ va deveni un adult descurcăreț, curajos și determinat. 
(P) Cum să încurajezi creativitatea preșcolarilor: 5 metode cu efect garantat
A fi creativ nu înseamnă doar a-ți putea imagina tot felul de scenarii, ci a găsi soluții simple în cele mai complicate conjuncturi și a trăi frumos, cu o mentalitate deschisă.
 
Cu siguranță, dacă ești părinte sau lucrezi alături de copii, îți dorești să îi ajuți pe aceștia să își dezvolte „mușchiul creativității” – creierul.
 
Deși creativitatea poate depinde de personalitatea și caracteristicile fiecărui micuț în parte, există câteva metode dovedite să funcționeze.
 
Iată 5 feluri prin care îi poți încuraja creativitatea unui preșcolar.
 

1. Prin lectură

 
Cititul va avea întotdeauna un rol esențial în dezvoltarea creativității. Faptul că micuțul este stimulat să își imagineze cum arată personajele și ce simt ele pe parcursul poveștii are un impact foarte puternic.
 
Dacă puștiul tău încă nu a învățat să citească, îi poți recita tu povești din cărți în fiecare seară, înainte de culcare. Momentul nu este ales întâmplător, căci pe parcursul nopții, creierul procesează informațiile de peste zi și își sedimentează cunoștințele și amintirile.
 
În plus, cu cât copilul citește sau aude povești mai des, cu atât va fi mai curios și mai deschis spre a-și dezvolta imaginația.
 

2. Prin joacă

 
Jocurile nu sunt doar o activitate care umple timpul liber al unui copil, deși mulți părinți cred exact acest lucru. Prin joacă, prichindeii învață mai mult decât prin orice altă modalitate formală.
 
De aceea, dacă ai un micuț, asigură-te că acesta se joacă în fiecare zi. Chiar dacă ești tentat să-l înscrii la tot felul de ateliere și workshopuri (limbi străine, dans, instrumente muzicale), permite-i să se joace în propriul său ritm, măcar timp de o oră, zilnic.
 
Pune-i la dispoziție cele necesare, în camera lui, pentru a le avea la îndemână și pentru a fi atras de ele. Poți găsi online o mulțime de jocuri pentru copii de la 5 până la 7 ani, numai bune pentru preșcolarul tău.
 

3. Prin călătorii constante

 
Vacanțele nu reprezintă doar un prilej de relaxare pentru adulți, ci și o ocazie de distracție pentru cei mici. Călătoriile pot fi un catalizator excelent pentru imaginație și creativitate.
 
Din acest motiv, este recomandat să plecați cât mai des în afara orașului, pentru ca micuțul tău să părăsească zona de confort și să trăiască în mod constant experiențe diferite.
 
Fie că mergeți la munte sau într-o țară străină, arată-i copilului elemente culturale noi, povestește-i despre obiectivele turistice și, cel mai important, lasă-l să interacționeze cu localnicii.
 
În acest fel, mintea lui va fi stimulată în permanență, iar curiozitatea lui va crește direct proporțional cu frecvența descoperirilor făcute!
 

4. Prin încurajare la conversație

 
Copiii adoră să vorbească și este foarte posibil să fi observat deja acest lucru, până acum. Chiar dacă uneori ești obosit și tot ce îți dorești este să dormi, nu face greșeala de a-ți ignora micuțul atunci când are chef de vorbă.
Încurajează-l la discuție, pune-i întrebări care să îl provoace și să îi stimuleze imaginația. De exemplu, când îți povestește ceva, îl poți ruga să găsească o alternativă: „Ce crezi că s-ar fi întâmplat dacă lucrurile ar fi stat diferit?”.
 
El va vedea comentariile tale ca pe niște oportunități de dezvoltare a dialogului și se va simți în siguranță să dea frâu liber creativității.
 

5. Printr-o educație liberă
 

Mulți părinți îngrădesc, fără să își dea seama, libertatea copilului lor. Acest lucru afectează și capacitatea de a gândi creativ și de a dezvolta o imaginație bogată.
 
De aceea, dacă vrei ca prichindelul tău să gândească în afara cutiei, permite-i să se exprime, chiar dacă uneori greșește. Lasă-l să comită erori, în limita siguranței sale. Doar astfel va putea experimenta o plajă cât mai largă de emoții și trăiri. Nu uita: oricât de multe lucruri l-ai învăța, experiența proprie este cea mai valoroasă!
 
În final, ține minte că un copil va simți întotdeauna nevoia să se exprime liber. Permite-i să facă acest lucru și încurajează-l să viseze, oricât de puerile ar părea scenariile sale pentru adultul din tine. 


Modifică setările cookies