Intre aspecte istorice, drama si marturisiri ale unor vectori indirect implicati in tragedia din 22 noimebrie 1963, Parkland promite sa ne introduca intr-o noua dimensiune a asasinarii lui John F. Kennedy. Filmul a fost vazut in premiera la Venetia, acolo unde a facut valuri.
Asasinarea presedintelui John Fitzgerald Kennedy a socat si traumatizat pentru totdeauna America. Unul dintre cei mai iubiti presedinti din istoria SUA a fost impuscat mortal chiar sub ochii sotiei sale si a multimii de oameni, un eveniment tragic care inca bantuie amintirea multora.
La 50 de ani de la asasinararea lui Kennedy, Parkland, in regia lui Peter Landesman arata nu doar cum s-au petrecut evenimentele, ci si haosul si disperarea care au definit acele momente cumplite.
Ironia sortii face ca acelasi loc sa lege pentru totdeauna doi oameni extrem de diferiti, dar ale caror vieti au fost intersectate de atacul unui glont. Atat presedintele John Fitzgerald Kennedy cat si assasinul sau Lee Harvey Oswald au fost impuscati pe un drum spre Dallas, apoi internati in spitalul Parkland unde si-au gasit sfarsitul in cele din urma in mainile aceluiasi doctor. O asemenea poveste naste posibilitatea de a crea un film de exceptie dupa cum anunta criticii ca ar fi Parkland.
Parkland este numele spitalului unde atat Kennedy si Lee Oswald au murit, "un loc de rahat in care sa iti sfarsesti viata", asa cum spune unul dintre personaje in film.
Parkland se afla in competitie pentru Leul de Aur in cadrul Festivalului de la Venetia prezentand momentul uciderii presedintelui Americii asa cum l-a vazut si simtit Abraham Zapruder, nefericitul care a surprins momentul ramas in istorie ca fiind primul eveniment ce a reusit sa puna sub semnul intrebarii siguranta unei natiuni; tocmai faptul ca accentul nu este pus pe durerea lui Jackie Kennedy sau pe reactia inceata a garzilor de corp si a medicilor face ca aceasta productie sa iasa in evidenta. Si chiar daca in final, creatia lui Landerman nu aduce nicio noutate in materie de evenimente, simplul fapt ca abordarea e diferita il face demn de urmarit si apreciat.
Regizorul Peter Landesman anunta despre mult asteptata productie intr-un interviu acordat The Huffington Post : “va prezenta haosul si dezorientarea produse de asasinarea presedintelui Kennedy” adaugand ca va folosi in cadrul filmului si poze realizate in timpul tragicului eveniment dar doar ca o reflectie, cu intentia de a prezenta povestea dintr-un unghi diferit.
Asupra filmarii care surprinde uciderea lui Kennedy realizata de Abraham Zapruder, Peter Landesman comenteaza „este cu siguranta unul din cele mai examinate filme din istorie dar”nu cauta sa starneasca un conflict” intre teoriile conspirationiste. Abraham Zpruder este cel care a reusit sa filmeze momentul asasinarii din Daily Plaza si cateva secunde inainte de acesta, cu o camera de 8MM; filmarea masurand doar 26 secunde si 486 cadre surprinse pe caseta. Imaginile au fost vandute celor de la Time-Life pentru 150000$ la momentul respectiv, publicului fiindu-i dezvaluite doar cateva cadre. Avand in vedere importanta lui Zapruder, Landesman a ales sa prezinte momentele tragice prin ochii acestuia, rolul fiindu-i atribuit lui Paul Giamatti.
Billy Bob Thornton va juca rolul agentului de securitate care se mandrea cu abilitatile sale de a proteja intotdeauna oamenii pe care ii avea in grija, Jackie Weaver va fi mama lui Oswald, o femeie care isi vede copilul ca pe un erou al natiunii iar rolul doctorului care va ingriji presedintele Americii in ultimele sale momente de viata este acordat lui Zac Efron. Acesta va avea onorabila misiune de a salva primul om din stat, desi doctorul isi da seama din prima clipa ca pacientul sau e condamnat la moarte.
Eroul tragic al productiei este fratele asasinului, Robert Oswald al carui rol va fi preluat de James Badge Dale, care va fi judecat in umbra faptelor fratelui sau si care va juca un rol de echilibru moral in cadrul filmului.
Parkland se vrea a fi o poveste creata din aspecte marginale ale evenimentului care pana in prezent nu au fost fructificate. Incepand cu medicii din sala de operatie a Air Force One, cu politistii si agentii implicati direct in eveniment, toti joaca rolul macabru de "gropari" ai lui Kennedy; toti parand a avea ca misiune curatarea „mizeriei” pentru ca lumea sa poata merge mai departe.
In urma vizionarii din cadrul festivalului de la Venetia, Variety considera ca filmul arata intr-o maniera minutioasa detaliile evenimentului: "Daca cineva este curios asupra expresiei lui Abraham Zapruder in momentul in care a surprins unul din cele mai tragice momente ale istoriei sau doreste sa vada reflexia imaginilor dupa ce au fost developate in ochii acestuia, Parkland cu siguranta va satisface aceste dorinte si chiar mai mult, isi va atrage audienta in mijlocul confuziei create de uciderea lui JFK si va da senzatia de participare la planul barbar ce a avut ca finalizare distrugerea increderii unei natiuni in propria securitate atunci cand Jackie intelege ca sotul ei a murit iar fratele lui Oswald aude stirile la radio."
Toti cei de la Variety analizeaza in articolul lor ca replica agentului de servicii secrete uimeste prin banalizarea situatiei acesta afirmand dupa impuscarea lui JFK :„ asa ceva nu trebuia sa se intample” ca si cum ar fi cautat un resort de sprijin sau o scuza pentru ceea ce se intamplase mai mult sau mai putin din cauza neglijentei sale. "Cu siguranta Landesman a simtit o datorie fata de istorie si expunerea unor fapte veridice lucru demonstrat si de punerea in scena a anumitor scene : Paul Giamatti este transpirat tot de emotie si cu respiratia taiata in rolul lui Zapruder, Ron Livingston este complet socat si nemiscat ca o piatra ca agent FBI James P. Hosty care a esuat in incercarea de a-l interoga pe Oswald iar Jackie Earle Haley se gaseste in postura incurcata a preotului care aduce ultimele omagii lui Kennedy." au mai scris acestia.
Singurele personaje care se ridica peste asteptari si care prind viata intr-o maniera cu tente nervoase sunt fratii Oswald, dar Jacki Weaver, care are rolul mamei lui Lee (Marguerite)
"Din spatele ochelarilor cu rama de corn si cu un accent puternic sudist, Weaver joaca intr-un mod care se desincronizeaza fata de celelalte personaje. In timp ce Marguerite negociaza interviuri pentru reviste si inainteaza cereri autoritatilor, Robert trebuie sa infrunte realitatea a ceea ce facuse fratele sau. In loc sa se piarda in detaliile atator personaje si aspecte ale povestii, Landersman surprinde prin focusarea pe un personaj marca a patrotismului profund care lupta cu cel mai nefericit act de tradare ce a avut loc in familia sa." mai scrie publicatia.
Cei de la The Independent au laudat filmul pentru detaliile pe care le prezinta despre tragicul eveniment, dar sustin ca nu prea exista o poveste. "Filmat intr-o maniera vizuala stralucita, cu interpretari puternici, Parkland va captiva publicul, dar care va fi dezamagit sa descopera ca filmul lui Landesman nu prea functioneaza ca o drama. Pe parcus va dezamagi tot mai mult, ca la final sa fie inert total".
Filmul nu i-a impresionat pe cei de la HitFix: "In afara de interpretarea lui James Badge Dale, filmul nu se remarca prin absolut nimic. "
Numit dupa spitalul in care Kennedy a fost tratat, Parkland prezinta faptele derulate in 4 zile intr-un nucleu comprimat care surprinde esentialul macabrului eveniment din 22 noimebrie 1963. Spre deosebire de alte puneri in scena ale evenimentului mai sus numit, pelicula va prezenta cum au perceput si alte personaje indirect implicate in asasinarea presedintelui in incercarea de a sterge renumele de cliseu abatut asupra tragediei americane si de a aduce imagini noi in locul acestuia.
Filmul va aparea pe marile ecrane din SUA in 4 octombrie 2013.