marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Pe 6 si 8 noiembrie, week-end balcanic la Pro Cinema, in regia lui Emir Kusturica

Un week-end balcanic li se pregateste telespectatorilor la Pro Cinema, in compania unuia dintre cei mai usor de recunoscut regizori europeni, Emir Kusturica si pe acordurile muzicii lui Goran Bregovic. Vineri, 6 noiembrie, Emir Kusturica aduce la Pro Cinema de la orele 22.00 „Underground”, filmul castigator al premiului Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes in anul 1995.
Pe 6 si 8 noiembrie, week-end balcanic la Pro Cinema, in regia lui Emir Kusturica

Filmul reflecta istoria tarilor balcanice de la inceputul celui de-al doilea razboi mondial si pana in epoca contemporana, povestita in stilul specific lui Emir Kusturica. Coloana sonora a filmului este semnata de Goran Bregovic, iar cateva cantece de pe aceasta, prntre care „Mesecina” si „Kalasnjikov”, au devenit rapid hit-uri internationale. Cantecele au fost realizate imprumutand liniile melodice ale unor melodii din folclorul tiganesc sarb. „Sunt satul de democratie. In democratie oamenii isi voteaza conducatorii”, spune Emir Kusturica. „Eu vreau sa construiesc un oras in care eu sa fiu cel care alege cetatenii”. Si asta face Emir Kusturica in fiecare film al sau, iar in „Underground” construieste o intreaga societate in subsolul unei case. „Scopul meu este sa fac un film care sa-i incalzeasca pe oameni. In lumea asta rationala, numai ce este la moda este bun. Trebuie sa facem filmele in functie de ritmul modernitatii, sau sa modelam modernul pe ritmul inimilor noastre?” se intreaba Kusturica, care continua sa ignore tendintele de la Hollywood, iar in fiecare film al sau creeaza un univers aparte.
„De fiecare data cand lucrez la un film imi vine sa ma sinucid, pentru ca nu gasesc luminita de la capatul tunelului”, continua regizorul de origine sarba si creatorul filmului „Viata e un miracol”, difuzat la Pro Cinema pe 8 noiembrie de la orele 02.00. Realizat cu un buget de opt milioane de dolari, „Viata e un miracol” este castigator al premiului Cesar si a fost nominalizat la premiul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes.
Emir Kusturica, cel mai cunoscut regizor sarb la ora actuala, s-a nascut la Sarajevo si a absolvit cursurile prestigioasei Academii de Arte din Praga. De-a lungul carierei sale regizorul a primit numeroase premii internationale, printre care Leul de Aur la Festivalul de la Venetia cu filmul sau de debut, „Sjecas li se, Dolly Bell” (1981), premii la Festivalul de la Cannes cu „When Father Was Away on Business” (1985) pentru care a primit si o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun film strain. Alaturi de „Underground”, printre cele mai cunoscute filme ale sale se numara si „Arizona Dream” si „Pisica neagra, pisica alba”.


Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

Intră în atmosfera de Paște cu Scrisorile Maicii Tereza

O dramă care explorează viața Maicii Tereza (Juliet Stevenson) prin prisma scrisorilor pe care aceasta le-a scris prietenului și consilierului sau spiritual, părintele Celeste van Exem (Max von Sydow), pe o perioadă de aproape cincizeci de ani.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies