marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Pe un tărâm de basm, un băiețel trăiește cea mai frumoasă Poveste fără sfârșit

Unul dintre cele mai frumoase filme fantastice pentru copii provoacă imaginația și ne transpune într-o lume a inocenței.

Pe un tărâm de basm, un băiețel trăiește cea mai frumoasă Poveste fără sfârșit
Bazat pe romanul ominim din 1979 al lui Michael Ende, „Poveste fără sfârșit”/„ The Neverending Story” (1984) a fost la data lansării cel mai scump film făcut vreodată în afara Statelor Unite și Uniunii Sovietice. Șirul fantastic al evenimentelor trăite de Bastian, un băiețel care găsește o carte magică ce vorbește despre un tânăr războinic căruia i se dă sarcina de a opri Nimicul să înghită lumea minunată din Fantasia, acoperă doar prima parte a cărții. Ulterior, s-a creat o trilogie, al doilea film descriind a doua parte a cărții, iar al treilea având un scenario original.
 
La 10 ani ai săi, Bastian Bux (Barret Oliver) e un băiețel timid care locuiește cu tatăl său, rămas văduv de curând. Într-o dimineață, tatăl lui îi spune că este îngrijorat de cum evoluează, după ce a auzit că acesta a desenat unicorni în cartea de matematică și îi spune că trebuie să înceteze să mai aibă fantezii și să înceapă să înfrunte realitatea. În drum spre școală, Bastian este urmărit de niște bătăuși, dar scapă ascunzându-se într-o librărie. Acolo, librarul citește o carte neobișnuită, care îl intrigă tocmai pentru că i se spune că n-ar trebui s-o citească. Evident, Bastian nu ascultă sfatul și ia în secret cartea, intitulată „Povestea fără sfârșit”, lăsând un bilet în care promite că o va returna. Ajungând târziu la școală, Bastian se ascunde în podul clădirii pentru a citi.


 
Cartea descrie lumea fantastică Fantasia, care este devorată încet-încet de o forță malefică numită Nimicul. Împărăteasa Copilăroasă, care conduce Fantasia, s-a îmbolnăvit, iar tânărul războinic Atreyu (Noah Hathaway) este însărcinat să descopere un leac, crezând că odată ce Împărăteasa se va face bine, Nimicul nu va mai fi o amenințare. Lui Atreyu i se dă un medalion numit Auryn care îl poate ghida și proteja în această căutare. În timp ce Atreyu pornește la drum, Nimicul invocă o creatură vicioasă și extrem de inteligentă, asemănătoare unui lup, numită Gmork, pe care o trimite să îl ucidă pe Atreyu.


 
Căutarea lui Atreyu îl îndreaptă către consilierul uriaș, asemănător unei broaște țestoase, Morla cel Bătrân, în Mlaștinile Tristeții. Morla îl îndrumă pe Atreyu către Oracolul Sudic, aflat la mare depărtare, iar Atreyu iese cu greu mlaștini, salvat de dragonul Falkor. Când ajunge lângă porțile Oracolului, eroul gădesște o oglindă care arată adevăratul sine al privitorului - adică însși Bastian. Atreyu îl întâlnește în cele din urmă pe Oracolul Sudic, care îi spune că singura modalitate de a o salva pe Împărăteasă este să găsească un copil uman care trăiește dincolo de granițele Fantasiei pentru a-i da un nou nume. Bastian comentează că el ar numi-o pe Împărăteasă după regretata sa mamă. Atreyu și Falkor fug, în timp ce Nimicul îl consumă pe Oracolul Sudic.


 
Care e salvarea Fantasiei? Așa cum Bastian urmează povestea lui Atreyu, și alții o urmează pe cea a lui Bastian, făcând astfel parte din Povestea fără sfârșit. Iar Nimicul nu e altceva decât uitarea și lipsa visării.


 
Filmul german „Poveste fără sfârșit”/„ The Neverending Story” (1984) este difuzat la Pro Cinema vineri seară de la ora 20:30 și, în reluare, de la ora 00:15 și sâmbătă de la ora 12:00.

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies