marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Personajul care a fascinat pe toata lumea in Interstellar: cum a fost realizat TARS, robotul viitorului, in cel mai discutat film al anului

Interstellar a devenit poate cel mai discutat film al anului: ca orice film creat de Christopher Nolan, a nascut discutii, a ridicat semne de intrebare si a starnit reactii mixte. Insa, atat fanii cat si criticii au remarcat inca o data eforturile, pasiunea si modul in care reinventeaza cinematografia, cu fiecare film pe care il face.

Personajul care a fascinat pe toata lumea in Interstellar: cum a fost realizat TARS, robotul viitorului, in cel mai discutat film al anului

Interstellar este un film de la care nu poti iesi indiferent: fie ca esti coplesit de tehnoligie, fie ca esti emotionat de povestea si relatiile personajelor sau uimit de efectele speciale, Interstellar a reusit sa atinga spectatorii, in moduri diferite.

 

 


 

Dar poate ca cel mai original in filmul lui Christopher Nolan - pe langa modul in care sunt expuse si realizate celebrele gauri de vierme - sunt robotii TARS si CASE, care au furat toate atentia. Originali, inventivi si neobisnuiti, versiunea lui Nolan pare cea mai apropiata de imaginea robotului in viitor. Cand s-a apucat de lucru pentru Interstellar, Nolan le-a aratat copiilor sai versiunile incipiente ale robotilor.  Reactia lor n-a fost chiar cea mai buna: "Astia nu-s roboti, ci niste cutii" au spus acestia cand au vazut machetele. Desigur, masinariile lui Nolan sunt super avansate, dar arata ca niste cutii de metal. Multi au spus ca seamana cu monolitul din 2001: Odiseea spatiala, dar in lumea lui Nolan, nimic nu e cum pare.

 

Prin gaura de vierme, in masiva nava Endurance, trec si al cincilea si al saselea membrii ai echipajului, doua masinarii militare numite CASE si TARS, care au fost create pentru a imita variantele lor umane. "O mare parte din ceea ce sunt programate sa faca este esprit de corps", spune Jonathan Nolan, co-scenarist si fratele regizorului Chris Nolan.

 

 

 

Desi pare simplu, crearea robotului TARS a fost un proces elaborios si atent dezvoltat de echipa de productie. Intr-un material publicat de cei de la Wired, fanii au ocazia sa vada care au fost etapele construirii lui: echipa a pornit de la "un baton de Kit Kat", asa cum a fost numit in faza incipienta, cand era doar  "o cutie", la care s-au adaugat elemente de locomotorii, ce ii permite sa faca miscari si sa se deplaseze. Apoi, au inceput sa lucreze la personalitate, TARS fiind singurul element care aduce umor filmului. In colaborare cu Nolan, actorul Bill Irwin, cel care ii da vocea, au decis sa creeze personajul ca o combinatie intre "un comandant de companie in marina si un profesor de sport".

 

 

Bill Irwin, actorul care i-a dat vocea lui TARS

 

 

 

"Au fost create pentru a creste moralul echipajului prin umor si un plus de curaj. Mi-a placut mult ideea de a crea acest grup de soldati care sa intruchipeze tot ceea ce este mai bun in noi, iar atunci cand nu mai este nevoie de ei, sa-i facem bucatele si sa-i putem recicla, transforma in combine agricole. TARS si CASE sunt ultimii din generatia lor". Ambele masini au fost manuite in platoul de filmare de Bill Irwin, cu ajutorul unei instalatii hidraulice, iar vocea actorului se aude pe ecran ca TARS, in timp ce Josh Stewart este CASE in varianta finala a filmului. Irwin l-a vazut pe Case mai circumspect decat pe TARS, a carui voce a gasita prin interactiunea cu personajul Cooper, al lui McConaughey. "Se isca o cearta si Cooper spune: "Am impresia ca ai ton de fost militar", iar asta mi-a aratat felul in care ar trebui sa vorbeasca TARS", isi aminteste Irwin. "Asa ca a devenit un fel de ofiter de nivel mediu cu un umor de fost puscas marin".

 

 

 

 

Pentru productie, au existat 8 prototipuri realizate special pentru film si 80% dintre miscari si imagini sunt capturate in realite si nu create CGI. "Ochiul uman ar fi observat imediat daca miscarile sunt false, asa ca am lucrat intens sa il facem cat mai real." Insa, pentru miscari alambicate si scenele spectaculoase, producatorii au apelat la tehnica CGI. Fiecare robot avea o greutate de aproape 100 de kg: TARS este construit ca "un schelet de aluminiu" intr-o carcasa de otel.  Construirea lui a durat sase saptamani si a costat aproape 20.000 de dolari. Insa, ar costa si mai mult daca ar fi construit in realitate, cu toate optiunile pe care le are in film. Replicile lui au fost inregistrate live de actorul Bill Irwin. Actorul s-a implicat si mai mult, a manuit sistemul hidraulic care controla masinaria. Pe durata filmarilor din Islanda, acesta a lucrat in ape adanci, iar robotul a fost reconstruit de doua ori, dupa niste accidente in timpul filmarilor.

 

Echipa de efecte speciale, condusa de Scott Fisher, l-a facut pe TARS cat mai putin uman posibil si de asta au ales sa nu ii faca si o fata: "Am vrut sa nu fie deloc umanoid, sa nu iti inspire o persoana umana cand te uiti la el. Oamenii cauta fete chiar si cand nu este ceva umanoid."


Interstellar ruleaza si in cinematografele din Romania.

 

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies