Interstellar, arta din spatele stiintei: secretele filmului care exploreaza un univers unde nimeni nu a mai ajuns pana acum
5623
0
6 noiembrie 2014 15:04
Interstellar a luat cu asalt cinematografele din intreaga lume. Cel mai asteptat film original al acestui final de an a facut pe toata lumea sa vorbeasca despre el, chiar daca parerile sunt imparite. Insa, nimeni nu poate contesta genialitatea cu care Nolan isi muta camera de fiecare data si modul in care a realizat scene nemaiintalnite.
Una dintre cele mai mari calitati ale filmului Interstellar este imaginea impecabila si regia de imagine absolut superbe. Director de imagine a fost Hoyte Van Hoytema, care, alaturi de regizorul Christopher Nolan, a reusit sa ofere credibilitate notiunilor stiintifice, dar si o stare de visare despre cum arata spatiul.
Indiferent daca a placut sau nu, daca a convins sau nu, Interstellar ramane un film realizat impecabil din punct de vedere cinematrografic si care a adus genului science-fiction elemente ce nu au mai fost realizate pana acum. Iata cinci scene pe care cei de la CinemaBlend le considera cele mai bune in noul film al lui Nolan.
1. Trecerea printr-o "gaura de vierme"
Niciun alt film science-fiction nu a aratat atat de bine, intens si detaliat ce ar putea insemna experienta unei calatorii in spatiu si timp, printr-o gaura de vierme. Sigur, asa ceva n-a fost realizat pana acum niciodata, dar realizatorii filmului au incercat cat mai mult posibil sa respecte teoremele stiintifice dezvoltate de Kip Thorne (care a fost si consultantul filmului)si alti oameni de stiinta. In Interstellar, vedem cum nava "Endurance", intra in "gaura de vierme", ce are forma unei sfere, vedem care sunt efecte si cum se manifesta aceasta experienta. Aceasta scena este una dintre cele mai impresionante scene vazute la cinema, filmata si montata atat de bine, incat faci si tu odata cu ei calatoria in spatiu.
2. Planetele
Pentru peisajele fantastice, care sa evoce lumi de pe alte planete, Christopher Nolan a folosit, pe langa ecrane verzi, superba Islanda. Planeta Dr. Mann, una dintre cele pe care ajunge echipajul condus de Matthew McConaughey, arata de-a dreptul extraterestra, prin filtrele albastrui pe care le-a folosit Nolan.
3. Calatoria catre Gargantua
Gargantua, asa cum este numita in film gaura neagra prin care echipajul face calatoria catre alta galaxie a fost atent realizata, pornind de la teoremele omului de stiinta Kip Thorne, expert in gauri negre si gauri de vierme. Expertizele lui i-au ajutat pe cineasti sa transforme intr-o opera de arta calatoria intr-o alta galaxie, oferind cea mai apropiata varianta de stiinta. Gargantua este destinatia navei Endurance. Gargantua este o gaura neagra supradimensionata, fictiva, cu masa de 100 de milioane de ori mai mare decat cea a Soarelui. Ea se afla la 10 milioane de ani lumina fata de Pamant, in jurul careia orbiteaza cateva planete. Viteza de rotatie este de 99.8% din viteza luminii.
4. Mesajele primite de acasa
Interstellar nu este doar un film extraordinar din punct de vedere vizual, dar este si cel mai emotionant film din cariera lui Matthew McConaughey. Pe langa efectele speciale inovatoare, Nolan include si factorul emotional, care este tot timpul in film, in plan secundar. Intr-una din scene, Matthew McConaughey isi urmareste mesajele primite de la fiul lui, de pe Pamant, dar care acum, este mult mai mare, intrucat in cateva ore petrecute pe alta planeta, au trecut 23 de ani pe Pamant. Nolan pune accent pe interpretarea lui McConaughey, mutand camera aproape de fata lui, in timp ce actorul da dovada de o forta actoriceasca, reusind sa aduca si spectatorii in lacrimi.
5. Robotii
Inca din trailer, ne-am intrebat ce este masinaria care il urmeaza in spate pe Cooper in expeditia de pe celelalte planete. In film, acesta are un robot insotit, TARS, care il va ajuta in misiune si este reglat asemeni unui om. Mai tarziu, un film descoperim si un al doilea robot, CASE. Futuristi si super tehnologizati, robotii din Interstellar arata total diferit de ce am vazut pana acum si mult mai credibili.
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.