"Taxi", de Jafar Panahi, a primit premiul Ursul de Aur la cea de-a 65-a editie a galei Festivalului de Film de la Berlin (5 - 15 februarie), care a avut loc sambata seara, la Berlinale Palast. Insa, povestea regizorului este una de-a dreptul captivanta.
Jafar Panahi este considerat "Woody Allen al Iranului", iar filmul sau "Taxi" si recunoasterea sa la Berlin a fost considerata o victorie a libertatii de exprimare. "Taxi", de regizorul iranian Jafar Panahi - care este plasat in regim de arest la domiciliu in tara sa si are interdictia de a-si exercita meseria -, prezinta o zi petrecuta de un sofer de taxi din Teheran. Inainte de a prezenta premiul Ursul de Aur, presedintele juriului celei de-a 65-a editii a Festivalului de la Berlin a spus câteva cuvinte despre Jafar Panahi.
"Limitarile ii inspira, uneori, pe cei care spun povesti sa faca o treaba mai buna, dar, uneori, acele limitari pot fi atât de sufocante incât distrug un proiect si avariaza sufletul artistului. in loc sa renunte, sa se umple de furie si frustrare, Jafar Panahi a creat o scrisoare de dragoste catre cinema. Filmul sau este plin de dragoste pentru arta sa, pentru comunitate, pentru tara sa si pentru publicul sau", a spus presedintele juriului, regizorul Darren Aronofsky.
Jafar Panahi nu a putut fi prezent la gala, insa familia sa a fost cea care a ridicat premiul Ursul de Aur pentru acesta, insa a trimis mesaje prin diverse agentii de presa. "Sunt cu adevarat fericit pentru mine si pentru cinematografia iraniana, insa niciun premiu nu valoreaza mai mult ca posibilitatea ca filmele mele sa fie vazute de compatriotii mei", a declarat regizorul Jafar Panahi, potrivit agentiei Ilna, citata de AFP. Conform presei britanice, acesta ar fi declarat ca in Iran, cineastii petrec 80% din timp pentru negocieri si a incerca sa isi lase libere filmele lor si doar 20% din timp este acordat artului artistic.
Inca nu se cunosc modalitatile prin care a fost realizat si trimis la festival, dar presedintele festivalului de la Berlin, Dieter Kosslick spune ca nu asta este cel mai important: "Filmele lui sunt foarte valoroase, sunt reale si vorbesc despre ce se petrece in acea zona. Are importanta politica deosebita acest film" a spus acesta despre Taxi, marele castigator la Ursului de Aur la Berlin.
Taxi este cel de-al treilea lungmetraj al regizorului Jafar Panahi realizat, prin sfidarea regimului, dupa arestarea sa in 2010 în timp ce pregatea un film despre manifestatiile impotriva realegerii contestate a presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad. Filmul, realizat in stil road movie, prezinta povestea unui taximetrist, jucat de el insusi, in timp ce se plimba prin Teheran si interactionaza cu diversi oameni, inclusiv membrii ai familiei.
Nu este prima data cand Panahi se razvrateste impotriva sistemului. In 2012, acesta a atras atentia cinefililor cu documentarul "This is Not a Film". Documentarul clandestin, filmat in parte cu un iPhone si transportat ilegal in Franta intr-un tort, pentru a fi inclus, in ultimul moment, in selectia de la Cannes 2011, descrie viata de zi cu zi a regizorului in timpul arestului la domiciliu in apartamentul sau din Teheran. Panahi a primit interdictia de a mai face film in Iran in urmatorii 20 de ani.
In decembrie 2010, Jafar Panahi a primit o sentinta de 6 ani in inchisoare si a primit interdictia de a mai face film in Iran in urmatorii 20 de ani. El a fost acuzat de propaganda impotriva Republicii Islamice, pentru ca a fost un sustinator infocat al revoltelor de pe strazile Teheranului impotriva alegerii presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad. Panahi este unul dintre cei mai prolifici regizori din curentul nou de cinefili din Iran, insa ideile sale nu sunt deloc bine primite de catre regimul politic.
Vineri, "Taxi" a fost recompensat si cu premiul FIPRESCI (Federatia Internationala a Criticilor de Film) pentru cel mai bun lungmetraj din competitie. In 2013, tot la Festivalul de film de la Berlin, cineastul Jafar Panahi a primit Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, cu lungmetrajul "Pardé". in 2012, cineastul a fost invitat de onoare al festivalului berlinez si, pentru ca nu a putut participa la eveniment, un scaun gol a fost adus simbolic pe scena, in timpul galei.
Jafar Panahi, recompensat in 2012 cu premiul Saharov, echivalentul european al premiului Nobel pentru pace, a fost arestat atunci când turna un documentar despre revoltele de strada care au urmat dupa realegerea contestata a presedintelui Mahmoud Ahmadinejad, in 2009, si a primit interdictia de a face filme timp de 20 de ani. Condamnat la sase ani de inchisoare, cineastul iranian se afla pentru moment in regim de arest la domiciliu.
Jafar Panahi, recompensat cu numeroase premii la festivalurile internationale, pentru satirele sale sociale, cenzurate in Iran, este considerat in strainatate drept una dintre vocile cele mai originale din noul val al cinema-ului iranian. Jafar Panahi, fost asistent al cineastului Abbas Kiarostami, a mai fost recompensat, printre altele, cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Venetia din 2000, pentru "Cercul/ Dayereh", si cu Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin, in 2006, pentru "Offside".
A fost premiat de doua ori la Festivalul de Film de la Cannes ("The White Balloon", premiul Caméra d'Or 1995; "Crimson Gold", premiul juriului sectiunii Un Certain Regard 2000).
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.