Jurnal de TIFF: 1000km, 13 filme, 3 zile. Cum arata un weekend la cel mai important festival de film din Romania
1567
0
1 iunie 2012 13:54
Paginile de istorie ale cinematografiei mondiale sunt pline cu filme care au fost facute impotriva curentului, care au scandalizat, au incalcat toate regulile pentru a putea ajunge pe marile ecrane si in fata publicului. Un flm indraznet care a trecut peste toate piedicile pentru a ajunge in cinema este "Acesta nu este un film/This Is Not a Film", al regizorului iranian Jafar Panahi.
"This is not a Film/In Film Nist," regizat de Jafar Panahi si Mojtaba Mirtahmasb, a facut senzatie in 2011 la Cannes si acesta poat fi vazut si in Romania, la TIFF 2012, in sectiunea Supernova.
Documentarul clandestin, filmat in parte cu un iPhone si transportat ilegal in Franta intr-un tort, pentru a fi inclus, in ultimul moment, in selectia de la Cannes 2011, descrie viata de zi cu zi a regizorului in timpul arestului la domiciliu in apartamentul sau din Teheran. Panahi a primit interdictia de a mai face film in Iran in urmatorii 20 de ani.
In acest moment, Panahi se afla in arest, dar totusi a reusit sa aduca documentarul sau in prim plan si accesibil publicului.
In jurul filmului s-a creat o aura speciala, datorita mesajului pe care vrea sa il trimita dar si a modului inedit in care a intrat in competitie la Cannes.
This is Not a Film este plin de mesaje subtile, despre cat de greu este sa faci film si sa iti exprimi ideile liber sub un regim totaliar. Criticii au fost atrasi de discursurile si dialogurile pline de frustrari, complet impotriva regimului, o dovada nebuna de curaj din partea regizorilor.
In decembrie 2010, Jafar Panahi a primit o sentinta de 6 ani in inchisoare si a primit interdictia de a mai face film in Iran in urmatorii 20 de ani. El a fost acuzat de propaganda impotriva Republicii Islamice, pentru ca a fost un sustinator infocat al revoltelor de pe strazile Teheranului impotriva alegerii presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad. Panahi este unul dintre cei mai prolifici regizori din curentul nou de cinefili din Iran, insa ideile sale nu sunt deloc bine primite de catre regimul politic.
Panahi, care apare in aproape fiecare cadru al filmului, isi spune cu o naturalete induiosatoare povestea vietii si suferintele pe care le trece sub un regim auster si totalitar. Neavand voie sa spuna nici macar "actiune" sau "motor", aflat in arest la domiciliu, Panahi umbla singur prin apartament, isi hraneste iguana si spera sa iasa cat mai repede la lumina. Astfel, barbatul incepe sa povesteasca scenariul filmului interzis de catre autoritati si comenteaza trei filme: The White Balloon" (1995), "The Circle" (2000), and "Crimson Gold" (2003), regizate anterior tot de el.
Documentarul a fost intens apreciat de critici, care au adus numai laude la adresa viziunii iranianului. Pe celebrul site de recenzii, Rotten Tomatoes, filmul are un procent record de 100%, cu 71 de recenzii pozitive si nici una negativa.
Celebrul critic Roger Ebert i-a dat filmului 3 stele si jumatate din 5, si a spus despre acesta ca nu este doar o parabola politica, ci reflecta conditiile inumane in care cineastii din Iran sunt fortati sa lucreze. "As vrea sa arat acest documentar celor din SUA, care sunt adepti ai uniunii statului cu Biserica. Ce sanse mai are spiritul omului sa supravietuiasca, daca este nimicit de ideile religioase fundamentaliste?"
This is Not a Film trece de bariere si nu este doar un documentar politic, ci o reactie la regim, manifestata intr-o maniera artistica. Mai mult, filmul-documentar spune lucurilor pe nume si trage un semnal de alarma referitor la modul in care regimurile politice ucid spiritul creativ, atunci cand el intrece limitele impuse de autoritati.
Fie ca avea efect sau nu, filmul lui Panahi are un ecou in lumea intreaga si este un act de justitie propriu, al unui om inchis pe nedrept pentru ca a vrut sa isi exprime ideile in mod liber, ceea ce pentru anumite regimuri politice este o crima capitala.
This is Not a Film poate fi vazut in acest an la editia din 2012 a Festivalului de Film Transilvania (TIFF) pe 10 iunie, la Cluj, in cadrul sectiunii Supernova.
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.