marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Pozitia Copilului: filmul romanesc premiat cu Ursul de Aur la Berlin. aplaudat la scena deschisa la premiera de gala in Romania, ce vedete au stralucit pe covorul rosu

Regizorul Nae Caranfil, soprana Angela Gheorghiu si principele Nicolae s-au numarat printre cei circa 1.000 de invitati care au pasit, luni seara, pe covorul rosu la premiera de gala a filmului "Pozitia copilului", primul lungmetraj romanesc premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin.

Pozitia Copilului: filmul romanesc premiat cu Ursul de Aur la Berlin. aplaudat la scena deschisa la premiera de gala in Romania, ce vedete au stralucit pe covorul rosu

 

Evenimentul de gala a avut loc la Sala Mare a Teatrului National Bucuresti, in foaierul careia invitatii au putut admira celebrul trofeu. Printre invitatii care au vazut filmul la premiera de gala s-au mai numarat Cezar Ouatu, Marian Crisan, Ana Ularu si directorul general al Centrului National al Cinematografiei, Eugen Serbanescu.

Soprana Leontina Vaduva, care are o aparitie speciala in film, a pasit pe covorul rosu alaturi de echipa. De asemenea, au fost prezenti Ivan Patzaichin, Cristian Topescu si Alina Dumitru - care au sprijinit filmul in campania "Sustine Romania la Berlinala".


O proiectie speciala deschisa publicului va fi organizata si la Cinema City din AFI Cotroceni miercuri, de la ora 20.00. La inceputul proiectiei, spectatorii vor avea ocazia sa-i cunoasca, sa le puna intrebari si sa faca fotografii cu protagonistii filmului: regizorul Calin Peter Netzer, producatoarea Ada Solomon, actorii Bogdan Dumitrache, Luminita Gheorghiu, Adrian Titieni, Ilinca Goia, Natasa Raab, Florin Zamfirescu.

Si spectatorii din alte orase vor avea ocazia sa-i intalneasca pe actorii si membrii echipei filmului premiat cu Ursul de Aur. In weekendul de lansare, acestia se vor intalni cu publicul din Ploiesti, Cluj, Brasov, Targu-Mures, Constanta si Craiova si vor raspunde intrebarilor, la finalul proiectiilor. O proiectie unica va avea loc la Bistrita vineri, la Centrul Multicultural Sinagoga, de la ora 20.00. La Slobozia, va rula la Casa de Cultura a Municipiului vineri, de la ora 19.00, iar sambata si duminica, de la 15.00.


Pozitia Copilului, primul lungmetraj romanesc premiat vreodata cu Ursul de Aur la Festivalul International de Film de la Berlin poate fi vazut de spectatorii din Romania incepand de vineri. In prima saptamana, filmul va rula in 35 de cinematografe din peste 20 de orase: Bucuresti, Cluj, Arad, Timisoara, Constanta, Craiova, Oradea, Bacau, Brasov, Braila, Ploiesti, Pitesti, Targu Mures, Targu-Jiu, Tulcea, Ramnicu Valcea, Satu Mare, Calarasi, Slobozia, Slatina, Vaslui si Bistrita.

 

 

"Pozitia copilului" va fi proiectat si in Franta, Germania, Austria, Elvetia, Grecia, Serbia, Muntenegru, Australia, Noua Zealanda, Taiwan. Totodata, Beta Cinema, compania care gestioneaza vanzarile peliculei, este in ultima faza a negocierilor pentru distributia in Statele Unite si Marea Britanie.

Pe langa Ursul de Aur, filmul regizat de Calin Peter Netzer a castigat si premiul FIPRESCI (Federatia Internationala a Criticilor de Film) la Berlinala.

"Pozitia copilului" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Calin Peter Netzer dupa multi-premiatele "Maria" (2003) si "Medalia de onoare" (2010). Filmul vorbeste cu dramatism, cu emotie, dar si cu umor despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste si despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii acestora. Pelicula este, totodata, o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan si vorbeste despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi. Scenariul este semnat de Razvan Radulescu si Calin Peter Netzer.

Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache au rolurile principale. Alaturi de ei mai joaca nume mari ca Natasa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Branescu si Vlad Ivanov.
 

 

Sursa: Mediafax

Sursa foto: Facebook
 Modifică setările cookies