“Cel mai bun film independent al tuturor timpurilor”, cum a fost numit de revista “Empire”, “Profesionistii crimei” (“Reservoir dogs”), filmul de debut al lui Quentin Tarantino, care avea sa devina un punct de referinta in cinematografia mondiala, va putea fi urmarit de telespectatorii Pro Cinema miercuri, 7 aprilie, la Filmul de 10.
„Inarmat” cu 30.000 de dolari si o camera de 16 mm, Tarantino s-a apucat sa faca un film impreuna cu un grup de prieteni, printre care se numara si partenerul sau de productie, Lawrence Bender, cel care avea sa interpreteze si rolul lui Nice Guy Eddie. Harvey Keitel l-a intrebat pe Tarantino daca, pe linga rolul din film – cel al lui Mr. White, nu poate ajuta si la productie. Implicarea lui Keitel in acest proiect a adus o crestere a bugetului pina la suma de 1,5 milioane de dolari. Cu toate acestea, bugetul a fost atit de mic incit multi dintre actori au trebuit sa-si aduca haine de-acasa pentru a-si interpreta rolurile.
“Profesionistii crimei” nu s-a bucurat de o promovare foarte intensa, astfel incit succesul financiar nu a fost unul rasunator, ci doar atit cit sa acopere bugetul filmului. Insa „Profesionistii crimei” au dat lovitura in Marea Britanie, unde s-au bucurat atit de popularitate (mai ales dupa succesul peliculei „Pulp Fiction”), cit si de incasari care au ajuns la suma de 6,5 milioane lire sterline.
Unele dintre reactiile criticilor au fost foarte dure, acuzind violenta exageta a unora dintre scene. Este deja celebra scena de tortura in care Michael Madsen trebuie sa-i taie urechea lui Kirk Baltz, cel care interpreteaza rolul ofiterului Marvin Nash. In timpul unei proiectii a peliculei la Festivalul de Film de la Barcelona, 15 persoane nu au rezistat realismului crud al acestor imagini si au iesit din sala. Printre acestia se numara si regizorul Wes Craven – a carui „specialitate” sint chiar filmele horror. I s-a intimplat chiar si lui Michael Madsen. In momentul in care Kirk Baltz a spus, in scena torturii, ca are un copil acasa, replica improvizata, Madsen s-a blocat si nu a mai fost in stare sa filmeze, pentru ca la acea vreme era si el proaspat tatic. „Se intimpla la fiecare vizionare ca lumea sa reactioneze asa”, spune Michael Madsen. „Pentru unii oameni violenta, sau limbajul dur reprezinta un munte pe care nu-l pot escalada. Nu-i nici o problema. Nu este ca si cind ai bea o ceasca cu ceai. Dar asta inseamna ca sint afectati. Si chiar acesta este si scopul acelei scene – sa tulbure”, mai spune actorul.
Patru criminali desavirsiti si un jaf planuit perfect, care insa da gres, pentru ca, unul dintre ei ar putea fi politist sub acoperire – aceasta este pe scurt povestea „Profesionistilor crimei”, filmul despre care revista „Empire” spune ca ar fi avut cea mai mare influenta asupra evolutiei cinematografiei din ultimele decenii.
Un plan pus la cale de un tânăr genial, care moare de cancer, o salvează pe fata din vecini de abuzuri.