Apa otravita si toxica, cutremure de pamant, panzele freatice si rauri contaminate, pamanturi otravite, aer ucigas. Nu, nu este cadrul unui film futuristic apocaliptic. Promised Land, cel mai recent film cu Matt Damon si John Krasinski ataca o problema de mediu extrem de controversata legata de exploatarea gazelor de sist prin mult discutata metoda a fractionarii hidraulice impotriva careia lupta organizatii ecologice din toata lumea, cerand interzicerea ei.
Filmul Promised Land vrea sa aduca in lumina efectele nocive pe care le are metoda numita fractionare hidraulica - fracking - care consta in despicarea rocilor, in mod artificial, la adancimi de 3-6 kilometri, milioane de litri de apa sunt injectate in sol, sub o presiune imensa si apa este amestecata cu susbtante toxice si cancerigene, printre care si benzina. Exploatarea gazelor de sist a provocat cutremure in Statele Unite ale Americii, cu magnitudinea de pana la 4 grade pe scara Richter.
De ce este atat de controversat filmul regizat de Gus Van Sant si in care Matt Damon joaca rolul unui agent ce trebuie sa convinga locuitorii unui orasel sa acorde unei mari companii drepturile de exploatare a gazelor in acea zona? Filmul, care este scris chiar de cei doi actori Matt Damon si John Krasinski, a atras atentia prin finantarea sa extrem de controversata.
Eforturile celor doi actori au fost prezentate de presa americana initial ca o alta fantezie hollywoodiana de stanga prin care ne este explicat ca lucrurile nu sunt mereu ce par a fi. Insa in ultimele saptamani, o versiune mai sinistra a iesit la suprafata. Promised Land este finantat de New Image Abu Dhabi, o compania detinuta de Guvernul din Emiratele Arabe Unite, o tara a carei economie depinde de vanzarile de gaz si petrol. Conform unor estimari ale specialiastilor, Emiratele Arabe Unite vor pierde miliarde de dolari daca Statele Unite si Europa se vor folosi de metoda a fractionarii hidraulice pentru a-si obtine independenta energetica.
Pe 3 decembrie cei doi actori au participat la o prezentare a filmului in New York, unde membri ai presei si realizatori de film le-au adresat producatorilor intrebari. In urma acestei intalniri, cineastul Phelim McAleer i-a atacat pe cei de la Apple pentru ca i-au cenzurat in inregistrarea intalnirii o intrebare. Matt Damon a fost intrebat de acesta: <<Cum te simti sa stii ca esti platit sa faci un film de o tara bogata in petrol din Orientul Mijlociu?>>. Intrebarea a fost stearsa de cei de la Apple de pe inregistrarea discutiilor intr-un clip postat pe iTunes, scrie Hollywood Reporter.
Matt Damon a lasat de inteles ca nu a stiut ca New Image Abu Dhabi finanteaza filmul pana nu a vazut numele pe genericul de final. Promised Land produs de Focus Features se va lansa in luna decembrie in SUA in timp ce in Romania ajunge pe 25 ianuarie 2013. Filmul poate intra si in cursa pentru Oscaruri 2013 la cateva categorii.
Sustinatorii filmului cred insa ca se duce o adevarata campania de discreditare a peliculei. Promised Land urmareste povestea lui Steve Butler (Matt Damon), un reprezentant al unei companii de exploatare a gazului. Steve e trimis la McKinley, un orasel de provincie, impreuna cu colega sa Sue Thomason (laureata cu Oscar Frances McDormand). In ultimii ani orasul a fost lovit puternic de recesiunea economica, asa ca cei doi sunt convinsi ca localnicii vor ceda imediat propunerii lor de a le ceda drepturile de a fora pe pamanturile lor, privindu-i ca pe niste salvatori.
Insa ceea ce parea la inceput o misiune de rutina de rezolvat intr-o vizita extrem de scurta se complica pe plan profesional din cauza apelului lui Frank Yates (Hal Holbrook, laureat cu Oscar), un respectat profesor din oras, care isi cheama concetatenii la o mai atenta considerare a ofertei celor doi corporatisti, dar si pe plan personal, dupa ce Steve face cunostinta cu Alice (Rosemarie DeWitt). Cand in peisaj isi face aparitia si Dustin Noble (John Krasinski), un ecologist versat, lucrurile se incing si miza creste periculos, atat cea personala, cat si cea profesionala.
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.