marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Oscar 2013: 6 regizori care au impresionat Hollywood-ul. Cele mai dificile momente din cariera lor, cele mai nebune filme si teama de esec

Ben Affleck, David O.Russell, Quentin Tarantino, Ang Lee, Gus Van Sant si Tom Hooper sunt regizorii care au reusit sa impresioneze Hollywood-ul in acest an. Cei 6 cineasti au stat de vorba cu cei de la Hollywood Reporter despre filmele lor exceptionale din acest an care pot intra in cursa pentru Oscaruri, dar si despre cele mai grele momente din cariera lor, colaborarile nebune care le-au marcat experienta si ce inseamna meseria de regizor la Hollywood.

Oscar 2013: 6 regizori care au impresionat Hollywood-ul. Cele mai dificile momente din cariera lor, cele mai nebune filme si teama de esec

 

In 1997, regizorul de filme independente, Gus Van Sant, ii distribuia pe necunoscutii Ben Affleck si Matt Damon in rolurile din Good Will Hunting, film pentru care au semnat si scenariul - asa au obtinut primul Oscar din cariera.  15 ani mai tarziu, in 2012, Ben Affleck si Gus Van Sant sunt printre regizorii care au impresionat criticii cu peliculele lor, Argo respectiv Promised Land. Quentin Tarantino a demonstrat inca o data ca este un izvor nesecat de imaginatie si forta si a adus Django Unchained, un film puternic despre sclavagism si lupta dintre albi si negri. David O. Russell a trecut de la The Fighter la un film mai putin violent, dar la fel de puternic emotional, Silver Linings Playbook, una dintre cele mai mari surprize din 2012. Tom Hooper a lasat in spate Discursul Regelui pentru Mizerabilii, o productie cu totul deosebita, care isi poate face loc cu usurinta in topul celor mai puternice creatii cinematografice din ultimii ani. La fel cum o face si Ang Lee cu Life of Pi.

Quentin Tarantino a realizat unul dintre cele mai grele film din cariera sa, Django Unchained, cu Leonardo DiCaprio, Jamix Foxx si Christoph Waltz in rolurile principale. Tarantino este un regizor atipic, greu de pus intr-un tipar, insa spune ca incearca sa isi pastreze calmul cat mai mult: "Toti devenim frustati. Inca n-am avut un moment critic in care sa ma apuce dracii. Nu pot sa fiu nervos si sa continui sa fiu un sef respectat, cel putin asa gandesc eu. Insa la un moment dat, oamenii trebuie sa stie ca exista pedepse atunci cand strica lucrurile" a spus Tarantino. Regizorul lui Django Unchained  a povestit cum a facut fata presiunilor producatorului Harvey Weinstein, care n-a fost de acord cu durata filmului - peste 3 ore - si l-a rugat sa mai taie din el la montaj.

 

"Nu e o mare chestie. Nici eu n-am vrut sa iasa un film de 3 ore. Dar este o poveste grandioasa. Cand esti la montaj, stii ca e prea lung, dar nu iti vine sa scoti nimic din el. Dar apoi, daca vezi la prima vizionare ca publicul se plictiseste, trebuie sa faci ceva. In final, nici nu mai simti cum trece timpul. Insa Harvey n-a fost radical cu mine, astfel nu as fi lucrat cu el timp de 20 de ani" a povestit Tarantino, care a anuntat ca nu intentioneaza sa ramana o vesnicie in peisajul cinematografic, ci prefera sa se retraga in glorie, cand inca este tanar si mai face filme capabile sa fascineze publicul. Acesta a mai spus ca el considera ca cel mai prost film din cariera lui este Death Proof.

Ben Affleck a renascut din propria cenusa in acest an cu Argo. Adolescentul frumusel s-a transformat intr-un regizor de prima clasa, motiv pentru care revista Entertainment Weekly l-a numit recent "entertainer of the year". Affleck a marturisit ca cel mai dificil moment ca regizor, a fost atunci cand a fost nevoit sa concedieze mai multi actori.
 

"Sunt si eu actor si stiu mai bine ca oricine cat de greu este. Cand eram copil, la 13 ani, un regizor a amenintat ca ma da afara din film. Am fost traumatizat si mi-a ramas mult timp aceasta frica. In timp ce lucram la Argo, am fost nevoit sa renunt la actori iranieni, care trebuiau sa vorbeasca dialectul farsi, dar era nevoie sa vorbeasca si in engleza. Spuneau ca sunt pregatiti, insa la filmari, aproape ca imi distrugeau filmul cu un accent prost si deloc credibil. N-am avut de ales, desi a fost urat sentimentul de a concedia pe cineva". Acesta si-a adus aminte si de experienta distribuirii fratelui sau, Casey Affleck, in primul film regizat de el: "A fost ceva cu totul neobisnuit. El e foarte natural si desi face greseli, o face pentru ca asa ii spune instinctul. In timp ce filmam Gone Baby Gone, a intrat intr-o camera gresita, unde nu era nicio camera de filmat, ramasesem toti mirati, nu se intampla nimic. Am fost dur cu el atunci, dar am inteles ca este un actor bun, care isi urmeaza instinctul".

 

 


David O. Russell a surprins pe toata lumea cu Silver Lingins Playbook, un film emotionant, care imbina drama cu comedia. Impreuna cu Bradley Cooper, Jennifer Lawrence si Robert De Niro, Russell a impresionat criticii cu filmul sau, despre care a spus ca are o semnificatie personala puternica. Acesta nu s-a ferit sa dezvaluie momentul in care i-a fost teama ca va esua ca regizor.

 

"Este un risc in aceasta meserie, cand incepi sa simti ca nimic nu iti iese bine si vrei sa faci lucrurile tot  mai interesante. Astfel, ajungi intr-un blocaj.  Dupa Three Kings, am avut 3 ani in care mi s-a urcat putin la cap. Dupa aia, mi s-a schimbat viata, am divortat si am avut o perioada mai salbatica, am facut un film pe care nu l-am mai terminat niciodata din cauza lipsei de fonduri. Credeam ca nu imi voi mai reveni. In urma cu 5 ani, Sydney Pollack  mi-a dat aceasta carte Silver Linings Playbook si imediat am vrut sa fac filmul. Insa Harvey Weinstein nu avea atunci banii necesari. Intre timp am facut The Fighter, desi nu ma asteptam sa-l fac. Am vrut enorm de mult sa fac Silver Linings Playbook pentru ca povestea are o rezonanta personala pentru mine, fiul meu s-a luptat mult timp cu afectiunea bipolara."

 


Tom Hooper i-a facut pe critici sa planga la primele vizionari ale filmului Mizerabilii, pe care multi il considera coplesitor si un candidat serios la Oscaruri in 2013. Pelicula cu Hugh Jackman, Anne Hathaway, Russell Crowe si Amanda Seyfried este un musical care sparge toate regulile, emotionant si cu interpretari puternice, sustine presa straina.

 

Hooper, care a castigat anul trecut Oscarul cu Discursul Regelui, a spus ca "cele mai triste momente din viata mea au fost cele in care nu am facut filme", insa a adaugat ca familia este pe primul loc.  "Pentru mine, familia este cea mai importanta, dar sunt si cei care ma critica cel mai aspru. Chiar la prima vizionare, mi-au spus direct ca am probleme cu tempo-ul in film. Asa ca am rezolvat problema rapid, pentru ca am incredere in ei."
 


Gus Van Sant s-a intors pe marile ecrane cu Promised Land, un film care atinge un subiect delicat pentru americani, despre criza econominca si afacerile companiilor petroliere. Un regizor cu totul deosebit, care a oferit o bijuterie cinematografica precum Good Will Hunting, nu se teme de esec, ba din contra, este oricand pregatit sa o ia de la capat:  "Uneori stau si ma intreb daca o sa ma mai angajeze cineva, dar sunt si alte meserii fascinante, pictura, teatrul".

 


Ang Lee
a adus pe marile ecrane o poveste incredibila, pe care multi o credeau imposibil de creat in cinematografie, Life of Pi, bazat pe romanul cu acelasi nume al lui Yann Martel. Despre acest film, colegii de breasla spun ca este o capodopera atat vizuala, cat si prin forta povestii emotionante.  Desi in aparenta este un om tacut si timid, pe marile ecrane filmele lui explodeaza, abordeaza teme neconventionale si spun povesti de viata incredibile. "Saptamana trecuta am stat de vorba cu o jurnalista. La final, mi-a spus <<as vrea sa regizezi tu Fifty Shades of Grey>>. Am ramas surprins."

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies