marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Jane Campion: a doua femeie din istorie nominalizata la Oscar pentru regie va premiata la Cannes

Regizoarea Jane Campion va primi trofeul Carrosse d'Or, decernat de Société des Réalisateurs de Films (SRF), in seara de deschidere a sectiunii Quinzaine des Réalisateurs, care se va derula in perioada 16 - 26 mai, in cadrul celei de-a 66-a editii a Festivalului de Film de la Cannes.

Jane Campion: a doua femeie din istorie nominalizata la Oscar pentru regie va premiata la Cannes

Recompensand un cineast ales pentru calitatile inovatoare ale filmelor sale, pentru indrazneala si intransigenta acestuia in domeniul regiei si productiei de film, premiul Carrosse d'Or a fost acordat, de la crearea lui, in 2002, unor regizori de seama, precum Jacques Rozier, Clint Eastwood, Nanni Moretti, Ousmane Sembene, David Cronenberg, Alain Cavalier, Jim Jarmusch, Naomi Kawase, Agnès Varda si Jafar Panahi, potrivit hollywoodreporter.com.

Anul trecut, premiul i-a fost decernat cineastului turc Nuri Bilge Ceylan. Jane Campion va fi si presedintele juriului sectiunii Cinéfondation si al celei de scurtmetraje la editia de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes.

Nascuta in Noua Zeelanda, in 1954, Jane Campion este scenarist, producator si regizor. Campion a fost a doua din cele patru femei nominalizate de Academia de film americana la premiul Oscar pentru cel mai bun regizor si este, de asemenea, prima femeie-regizor care a primit premiul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes. S-a intamplat in 1993 si a primit acest trofeu pentru "The Piano", recompensat si cu un premiu Oscar pentru cel mai bun scenariu, dar si cu un premiu César pentru cel mai bun film strain.

 

Scurtmetrajul sau de debut, "Peel" (1982), a primit un Palme d'Or in 1986. De asemenea, a primit trei premii Independent Spirit pentru "The Piano", "An Angel at my Table" (1990) si "Sweetie" (1989).

Printre filmele regizate de Jane Campion se numara "8" (2008), "in carne vie/ In the Cut" (2003), "Focul sacru/ Holy Smoke" (1999), "Portretul unei doamne/ The Portrait of a Lady" (1996) "Povestea unei fete/ A Girl's Own Story" (1984), "After Hours" (1984), "Mishaps of Seduction and Conquest" (1984) etc.

Cea de-a 66-a editie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfasura in perioada 15 - 26 mai. La aceasta editie, India este tara care a primit statutul de "invitat de onoare", iar presedintele juriului oficial va fi cineastul american Steven Spielberg.

 

Sursa: Mediafax.ro


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies