Richard Glatzer, care a dus cu un curaj nemargniti o lupta grea cu boala ALs, a murit ieri, la doar 63 de ani. Cu mai putin de o luna inainte, filmul sau "Still Alice" castiga un Oscar, pentru cea mai buna actrita in rol principal - Julianne Moore.
Richar Glatzer suferea de multi ani de boala ALS si in ultima vreme se simte tot mai rau. Chiar inainte de Oscaruri, regizorul s-a simtit rau, a fost internat si a vazut gala din spital. Glazter a fost diagnosticat cu aceasta boala in 2011, la scurt timp dupa ce a acceptat proiectul cinematografic Still Alice, o adaptare dupa un roman scris de Lisa Genoa. Conditia lui s-a deteriorat cu o viteza ametitoare, iar imrpeuna cu sotul lui, Wash Westmoreland, au facut toate eforturile pentru ca acest film sa apara inainte ca regizorul sa fie rapus de boala. Desi starea lui sanatate se deteroriora de la o zi la alta, acesta n-a lipsit nicio secunda de pe platoruile filmului sau.
Richard Glatzer si Wash Westmoreland s-au cunoscut in 1995 si s-au casatorit in 2013. "Sunt devastat. Rich a fost sufletul meu pereche, colaboratorul meu, partenerul meu, cel mai bun prieten. Sa il vad cum s-a zbatut cu ALS de atatia ani, cu atata gratie si curaj, m-a inspirat, pe mine si toti care l-au cunoscut. In aceste timpuri triste, ma consolez cu gandul ca macar a apucat sa vada cum filmul sau, Still Alice a avut un impact in intreaga lume, intr-un fel sau altul. A pus toata pasiunea si sufletul in acest film. Le multumesc tuturor celor care sunt langa mine si care au fost langa el. A fost un artist si un om extraordinar. Pretuiesc fiecare zi pe care am petrecut-o alaturi de el in ultimii 20 de ani. Nu imi vine sa cred ca a murit. Dar in inima mea si a celor care l-au iubit, el va trai mereu" a spus indurerat Wash Westmoreland intr-un comunicat oficial.
Realizarea filmului Still Alice n-a fost deloc usoara. In film, personajul lui Julianne Moore afla la 40 de ani ca sufera de Alzheimer, o varsta neobisnuit pentru debutul acestei afectiuni. Glazer spunea in urma cu cateva luni ca citirea romanului scris de Lisa Genoa a avut un impact colosal asupra lui, dar l-a si convins sa ecranizeze povestea. "Cand am citit cartea, m-a atins prea mult, direct in suflet. Dar dupa ce am terminat-o, a fost impulsionat sa merg mai departe si sa fac un film, pentru ca am rezonat enorm cu povestea. Pe langa suferinta, ne ofera si un punct de vedere interesant din prisma ingrijitorului. Dintr-un punct incolo, acest film a devenit povestea mea" spunea acesta in urma cu cateva luni pentru Hollywood Reporter.
Sotul sau, Wash Westmoreland, l-a ajutat sa isi implineasca visul si a fost co-regizor la Still Alice. "Trebuie sa te lupti continuu pentru a-ti depasi limitele si a-ti forma puterile, deoarece in fiecare zi apar noi provocari cauzate de avansarea bolii. Toate aceste sentimente s-au indreptat spre realizarea acestui film", a explicat Westmoreland.
"Ideea de a-ti continua viata si de a ramane in contact cu ceea ce este esential pentru tine, asta si-au dorit sa transmita Richard si Wash. A fost o adevarata provocare. Am filmat totul in trei saptamani, Rich nu mai putea sa vorbeasca, comunica cu noi prin intermediul unui iPad", a povestit si Julianne.
Nascut pe 28 ianuarie 1952, in Queens, New York, Glatzer a urmat cursurile Universitatii din Michigan, a obtinut doctoratul in Limba Engleza la Universitatea din Michigan, unde s-a imprietenit cu regizorul Frank Capra, si a predat Scenarisitca la Universitatea de Arte din New York.
Printre filmele semnate de el ca regizor se numara Quinceanera (2006), despre o tanara latino de 14 ani care ramane insarcinata si incearca sa traiasca in LA, film care aluat marele premiu la Sundance. Alte filme cunoscut sunt The Last of Robin Hood (2013), cu Kevin Kline in rolul lui Errol Flynn si The Fluffer (2001). Glatzer a fost si unul din producatorii showului "America's Next Top Model", prezentat de Tyra Banks.
Julianne Moore a tinut un discurs emotionant despre cei doi, la gala Premiilor Oscaruri, cand a urcat pe scena pentru a ridica trofeul Oscar. "Le multumesc celor doi regizori, Wash Westmoreland si Richard Glatzer. M-as fi bucurat sa fie aici cu noi, dar nu se paoate din cauza starii de sanatate a lui Richard. Cand Richard a fost diagnosticat cu ALS, Wash l-a intreba ce vrea sa faca. Voia sa calatoreasca? Voia sa vada ce e in restul lumii? Nu, i-a raspuns ca vrea sa faca filme si asta a facut..."
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.