marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

"Nu am vrut sa fac nimic in plus fata de ceea ce am vazut ca se intampla in viata reala". Povestea emotionanta din spatele rolului interpretat de Julianne Moore in Still Alice 

Deja castigatoare a Globului de Aur si a altor trofee importante la diferite competitii de specialitate, Julianne Moore este favorita in cursa pentru Oscar datorita rolului emotionant pe care il interpreteaza in Still Alice.

Nu am vrut sa fac nimic in plus fata de ceea ce am vazut ca se intampla in viata reala . Povestea emotionanta din spatele rolului interpretat de Julianne Moore in Still Alice

Actrita de 54 de ani aduce in prim plan o poveste cutremuratoare, care prezinta un subiect actual, dar in acelasi timp considerat tabu de catre o societate care cu greu accepta transformarea unui persoane normale intr-una macinata de o maladie cumplita, Alzheimer.

 

Julianne Moore interpreteaza rolul unei profesoare de lingvistica de la Universitatea Columbia, care este diagnosticata cu o forma rara de Alzheimer la o varsta la care in mod normal aceasta boala nu ar trebui sa apara. Productia regizata de Richard Glatzer si Wash Westmoreland prezinta pas cu pas transformarea prin care trece Alice Howland, de la femeia puternica, cu o cariera impresionanta, care are totul sub control, la o femeie dezorientata, aflata in cautarea unui echilibru si a existentei pe care o pierde de la o zi la alta.



 

Ajutata de sotul ei, John Howland (Alec Baldwin), dar si de cei trei copii, Lydia Howland (Kristen Stewart), Anna Howland-Jones (Kate Bosworth) si Tom Howland (Hunter Parrish), Alice invata sa isi accepte noul statut, un rol important avandu-l fiica sa cea mica, Lydia, cu care are o relatie speciala si care se dovedeste a fi persoana care va intelege cel mai bine drama prin care trece. 

 

Naturaletea si autenticitatea cu care interpreteaza fiecare etapa a transformarii sale, dar si emotiile pe care reuseste sa le transmita au propulsat-o pe Julianne Moore ca favorita pentru castigarea statuetei de aur, premiile pe care le-a obtinut pana acum confirmand valoarea reprezentatiei actritei care pana acum a fost nominalizata de patru ori la Oscar. 

 

"Am fost incantata sa fac parte din acest film, deoarece nu s-a mai facut pana acum vreunul care sa prezinte in mod subiectiv o persoana diagnosticata cu Alzheimer. De obicei, cand vezi asemenea povesti, sunt prezentate din punctul de vedere al familiei sau al apropiatilor", a declarat vedeta pentru Reuters.



 

"Ideea de a le oferi oamenilor spatiu de care au nevoie pentru a arata cine sunt si sa nu fie judecati pentru ceea ce li se intampla din cauza acestei boli, asta a fost cu adevarat emotionant", a adaugat aceasta.

 

Dupa ce au citit romanul scris de Lisa Genova, regizorii Richard Glatzer si Wash Westmoreland au ales-o din prima pe Julianne Moore. "Stiam ca este in stare sa-si stapaneasca emotiile, sa faca tranzitiile dificile si sa proiecteze neindemanarea emotionala pana la final", au explicat cei doi.

 

Pentru pregatirea cat mai temeinica a rolului, actrita s-a intalnit cu presedintele Asociatiei Nationale de Alzheimer, a trecut printr-o serie de teste si a discutat cu zeci de pacienti care sufera de aceasta maladie. 



 

"Nu m-am multumit doar cu informatiile pe care le stiam, nu am vrut sa realizez o reprezentatie corecta si atat. Oamenii considera ca personalitatile oamenilor din aceasta categorie dispar, insa nu este adevarat. Am intalnit indivizi cu sentimente vii. Nu am vrut sa fac nimic in plus fata de ceea ce am vazut ca se intampla in viata reala", a marturisit aceasta intr-un interviu acordat pentru Los Angeles Times. 

 

Realizarea filmului a fost programata acum cativa ani, insa a fost amanata pana in 2013, atunci cand cei doi regizori au contactat-o pe Julianne pentru a-i oferi acest rol, productia capatand o importanta aparte, mai ales pentru Richard Glatzer care a fost diagnosticat cu ALS, stare lui de sanatate suferind un declin semnificativ in ultimele luni. 



 

"Trebuie sa te lupti continuu pentru a-ti depasi limitele si a-ti forma puterile, deoarece in fiecare zi apar noi provocari cauzate de avansarea bolii. Toate aceste sentimente s-au indreptat spre realizarea acestui film", a explicat Westmoreland.

 

"Ideea de a-ti continua viata si de a ramane in contact cu ceea ce este esential pentru tine, asta si-au dorit sa transmita Richard si Wash. A fost o adevarata provocare. Am filmat totul in trei saptamani, Rich nu mai putea sa vorbeasca, comunica cu noi prin intermediul unui iPad", a povestit si Julianne. 



 

Cu un buget de 4 milioane de dolari, Still Alice a fost filmat in doar trei saptamani, performanta actritei fiind cu atat mai remarcabila. Primit cu aplauze la Festivalul de Film de la Toronto, productia a fost inclusa in sezonul actual de difuzare de catre cei de la Sony Pictures Classics, iar pentru Julianne Moore s-a dovedit a fi proiectul care a readus-o in atentia publicului si a intrat in cursa pentru cele mai ravnite trofee din cinematografie. 



 

"Am stiut ca va fi ceva diferit cu 'Alice' atunci cand l-am vazut plangand pe sotul meu la Toronto. Nu mi-a venit sa cred. Nu este genul lui", a explicat actrita, care a vorbit si despre cercetarile pe care le-a facut inainte de inceperea filmarilor: "M-am uitat la fiecare documentar, interviu si film pe care le-am gasit despre acest subiect, am vorbit cu femei care au fost diagnosticate cu aceasta boala inca din tinerete, totul in patru luni de zile".



Modifică setările cookies