marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Robert Redford: fondatorul celui mai prestigios festival de film american renunta la Sundance

Robert Redford este unul dintre cele mai cunoscute vedete de la Hollywood, apreciat atat pentru rolurie de actor, cat si cele de regizor. Pe langa numeroasele proiecte cinematografice in care a fost implicat, Redford a creat si Festivalul Sundance, conceput special pentru filmele independente. Dar se pare ca la 76 de ani, artistul vrea sa se retraga din organizarea festivalului, recunoscand ca nu mai are forta necesara pentru a face fata cerintelor.

Robert Redford: fondatorul celui mai prestigios festival de film american renunta la Sundance


Robert Redford
a creat Festivalul Sundance pentru a le oferi tinerilor regizori si actori sansa sa isi prezinte filmele independente intr-o atmosfera mai relaxata si axata doar pe calitatea cinematografica a proiectelor. Fondat in anul 1981, Sundance a devenit rapid unul dintre cele mai cunoscute evenimente cinematografice din lume si a ajutat la lansarea carierelor unor regizori precum Quentin Tarantino si Steven Soderbergh.

 


Sundance a fost numit dupa personajul legendar din Butch Cassidy and the Sundance Kid, rol pe care l-a interpretat chiar Redford. Acesta a povestit ca la prima editie a trebuit sa se roage de trecatori sa intre in sala de cinematograf si ca inceputul a fost mult mai dificil decat ar fi putut anticipa.

“Am fost nevoit sa stau afara si sa conving oamenii sa intre in cinematograf, ca un tip aflat in fata unui club de striptease.” a declarat Redford pentru The Guardian. Acesta se afla in Londra pentru editia Sundance London, o extensie internationala a renumitului festival de filme.

 

Cu toate ca Sundance a pornit ca un mic festival destinat filmelor independente, astazi este unul dintre cele mai cunoscute evenimente si atrage anual zeci de mii de spectator si numeroase vedete. “A devenit Sundance prea mare? Asta pot sa decida altii.” a declarat legendarul actor “A devenit prea mare pentru mine? Probabil, in sensul ca simteam ca ma inec in el.”  a mai spus acesta.

 

Desi nu va mai fi o parte activa in organizarea festivalului, Redford se va implica ocazional doar pentru a se asigura ca spiritual Sundance nu va suferi nicio transformare, asa cum se tem multi critici. Cu toate ca a cunoscut un succes incredibil, festivalul ramane trapa de lansare pentru multi regizori independenti care aduc anual filme  cu impact semnificativ asupra publicului.

Redford a mai vorbit si de faptul ca desi a lansat carierele multor regizori, niciunul nu i-a cerut sa participle la realizarea vreunui film, in afara de JC Chandor. “E bizar. Am sustinut atatia regizori timp de 30 de ani, dar niciunul dintre ei nu s-a intors sa ma roage sa joc intr-un film de-al lor” a afirmat Redford.

Festivalul Sundance are loc la inceputul fiecarui an in aceeasi locatie - Park City, din statul Utah. Anul trecut, a reusit sa stranga peste 50.000 de oameni si a fost declarat un succes. Editia din Londra va avea loc in perioada 25-28 aprilie si va include 31 de filme si 15 concerte.  Chiar daca a decis sa se retraga din organizarea Sundance, Redford nu pare sa renunte si la cariera de actor si regizor. Acesta a regizat thriller-ul politic The Company You Keep, ce va premiera in luna iunie, si a jucat rolul principal in drama All Is Lost, regizata de JC Chandor si se pare ca va juca in si Captain America: The Winter Soldier, primul film cu super eroi din cariera legendarului actor in varsta de 76 de ani.


 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies