Fruitvale: povestea cutremuratoare care a impresionat publicul la Sundance, filmul despre care toata lumea vorbeste
553
0
22 ianuarie 2013 10:52
Festivalul de la Sundance a devenit in ultimii ani o "Mecca" a iubitorilor de film. Daca la inceput, festivalul creat de Robert Redford era vazut ca un eveniment dedicat doar filmelor independente, in ultimii ani acesta a luat proportii considerabile. Astazi este vazut ca cel mai mare festival din industria cinematografica din Statele Unite, iar de-a lungul anilor Sundance a fost locul unde s-au lansat unele dintre cele mai populare si influente filme.
Festivalul de Film de la Sundance este locul unde filme ca Memento, Reservoir Dogs sau Little Miss Sunshine reuseau sa atraga atentie si sa paseasca pe drumul spre celebritate si tot la Sundance si-au facut debutul regizori ca Quentin Tarantino sau Steven Soderbergh. Cei de la Entertainment Weekly au trecut in revista cele mai influente 14 filme lansata la Sundance care se desfasoara in aceasta perioada in Utah, SUA.
1. Beasts of the Southern Wild (2012)
Regie: Benh Zeitlin
Distributie: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry Picture
Povestea micutei Hushpuppy, interpretata exceptional de Quvenzhané Wallis, s-a lansat anul trecut la Sundance. Actrita de 9 ani (avea 6 ani cand filma) a fost numita "o forta a naturii" de critici. Criticul Lisa Schwarzbaum, de la Entertainment Weekly a spus ca "magia acestui film vine din faptul ca nu poate fi incadrat in nici o categorie. Beasts of the Southern Wild, care marcheaza debutului regizorului Benh Zeitlin, vorbeste despre o fetita care traieste cu tatal ei, Wink intr-o comunitate pe o insula inconjurata de ape. Filmul a ajuns direct pe lista nominalizatilor la Oscar 2013, printre care si la cel mai bun film, cel mai bun regizor si cea mai buna actrita in rol principal - Quvenzhané Wallis, care a scris istorie, devenind cea mai tanara actrita nominalizata vreodata la Oscar.
2. Blue Valentine (2010)
Regie: Derek Cianfrance
Distributie: Ryan Gosling, Michelle Williams
Atunci cand filmele indepedente erau intr-un impas, regizorul Derek Cianfrance a adus la Sundance povestea unui cuplu a caror casnicie este ruinata. Blue Valentine cu Ryan Gosling si Michelle Williams, a fost laudat de critici pentru modul dur dar emotionant in care portretizeaza suferinta a doi oameni care nu mai stiu sa regaseasca drumul spre inima celuilalt. In timpul festivalului, cinefilii considerau ca filmul e atat de "indie", incat va fi imposibil de promovat. Insa, regele filmelor independente devenite succese mondiale, Harvey Weinstein, a cumparat drepturile de distributie la finalul festivalului, s-a luptat cu Motion Picture Association of America pentru ca filmul sa nu primeasca un rating NC-17 si sa fie interzis minorilor, iar Michelle Williams a primit o nominalizare la Oscar pentru interpretare feminina.
3. Precious (2009)
Regie: Lee Daniels
Distributie: Gabourey Sidibe, Mo'Nique
Vazut pentru prima data la Sundance, in 2009, Precious a fost un film cu o poveste unica, care a impresionat multa lume. Regizat de Lee Daniels, cu o necunoscuta in rol principal, un comediant de stand-up si o diva pop in distributie, Precious, despre drama unei tinere adolescente de culoare, insarcinata si chinuita de mama acesteia a eclipsat toate filmele din acel an. Oprah Winfrey si Tyler Perry au fost atat de emotionati de film, incat s-au implicat ca producatori, iar Harvey Weinstein a cumparat drepturile de distributie pentru 5 milioane de dolari. Un an mai tarziu, filmul a castigat doua premii Oscar, inclusiv pentru cea mai buna actrita in rol secundar - Mo'Nique.
4. Stranger Than Paradise (1985)
Regie: Jim Jarmusch
Distributie: John Lurie, Eszter Balint, Richard Edson
Stranger Than Paradise, scris si regizat de Jim Jarmusch, a fost un model revolutionar pentru filmele independente moderne si a devenit o adevarata bijuterie pentru genul art-house. Stranger Than Paradise este povestea neconventionala a unui hipster din New York si este considerat un film care le-a influentat stilul unor cineasti ca Robert Rodriguez sau Kevin Smith. Jim Jarmusch a primit Golden Camera la Festivalul de Film de la Cannes in 1984.
5. Sex, Lies, and Videotape (1989)
Regie: Steven Soderbergh
Distributie: James Spader, Andie MacDowell and Peter Gallagher | See full cast and crew
Steven Sodebergh a debutat in forta cu un film cult pentru o generatie intreaga, despre dezintegrarea relatiilor umane si crizele morale ale unor indivizi pierduti. Realizat cu 1.2 milioane de dolari, acesta a fost primul film cumparat de Miramax la Sundance care a devenit atat de popular incat a convins si alte mari studiouri sa isi lanseze divizii speciale pentru filme independente. Steven Soderbergh a fost nominalizat la Oscar in 1990 pentru cel mai bun scenariu original, a castigat Palme d'Or la Cannes, iar filmul sau i-a adus faima mondiala, fiind ales de United States Library of Congress National Film Registry ca un film ce defineste America din punct de vedere cultura, estetic si istoric.
6. Reservoir Dogs (1992)
Regie: Quentin Tarantino
Distributie: Michael Madsen, Harvey Keitel, Tim Roth
Debutul regizoral al lui Quentin Tarantino este considerat o capodopera cinematografica, dar si unul dintre cele mai de succes filme independente. Tarantino a renunat la liceu, s-a angajat intr-un magazin de inchirieri video unde a mancat pe paine filme de la regizori japonezi la francezi ca Godard, si apoi s-a apucat de scenariul la Reservoir Dogs. Filmul a facut senzatie la Sundance, iar stilul unic al lui Tarantino ce imbina violenta excesiva, dialogurile nebune si umorul negru l-a propulsat in randul celor mai apreciati cineasti si a servit model pentru regizori ca Guy Ritchie.
7. El Mariachi (1993)
Regie: Robert Rodriguez
Distributie: Carlos Gallardo, Consuelo Gómez
Cat de departe poate merge un cineast pentru filmul sau? Regizorul Robert Rodriguez s-a inscris ca voluntar intr-un test experimental cu medicamente contra sumei de 100 de dolari pe zi. Astfel, a fost capabil sa stranga suma de 7000 de dolari necesara pentru co-finantarea filmului care avea sa-l puna in randul regizorilor de prima mana de la Hollywood. El Mariachi a fost debutul lui Rodriguez si prima parte din trilogia Mexico, din care fac parte Desperado si Once Upon a Time in Mexico. Intreaga serie a fost aleasa de Biblioteca Congresului American in Registrul National al Filmelor pentru valoarea sa culturala si estetica. La Sundance, Rodriguez a primit Premiul Publicului.
8. Clerks (1994)
Regie: Kevin Smith
Distributie: Brian O'Halloran, Jeff Anderson
Inspirat de Stranger Than Paradise, Kevin Smith a realizat un film neconventional despre vietile celor din suburbiile americane. Filmul a fost facut intr-o seara, cu un buget de 27.000 de dolari si filmat in buticul unde lucra Smith la acea vreme. Clerks a strans in box-office incasari de 3 milioane de dolari. In 2000, cititorii revistei Total Film au plasat Clerks pe locul 16 in topul celor mai bune comedii facute vreodata.
9. Spanking the Monkey (1994)
Regie: David O. Russel
Distributie: Jeremy Davies, Alberta Watson
Debutul regizorul al lui David O. Russell (The Fighter, Silver Linings Playbook) a starnit foarte multe controverse, iar subiecutl tabu - despre incest si masturbare, l-a deranjat pana si pe producatorul Harvey Weinstein, cand l-a vazut la Sundance. Pana la urma cei de la Fine Line au avut curaj sa distributie filmul al carui titlu este o expresie de argou pentru cuvantul masturbare. Spanking the Monkey a facut incasari bune, demonstrand ca si subiectele tabu pot avea succes. Azi David O. Russell este apreciat pentru filme ca Welcome to the Dollhouse, In the Company of Men, The Fighter, Three Kings si revelatia de la Oscarurile din 2013, Silver Linings Playbook, cu 8 nominalizari.
10. The Blair Witch Project (1999)
Regie: Daniel Myrick, Eduardo Sánchez
Distributie: Heather Donahue, Michael C. Williams
Regizorii Daniel Myrick si Eduardo Sanchez au incercat sa convinga publicul de la Sundance ca filmul lor realizat prin tehnica "found footage" si care a costst 35.000 de dolari, prezinta evenimente reale. Artisan a cumparat drepturile de distribuire cu 1 milion de dolari, iar filmul a facut incasari fenomenale de aproape 250 de milioane de dolari si este considerat pionierul genului found footage, care azi e la mare cautare la Hollywood.
11. Memento (2001)
Regie: Christopher Nolan
Distributie: Guy Pearce, Carrie Ann Moss
Cel mai complex film realizat de Christopher Nolan, Memento, reuseste si azi la 12 ani dupa lansare sa ii intrige pe spectatori. Structura narativa originala a filmului - povestea este spusa invers, i-a speriat pe multi producatori care au fugit de acest film. Pana la urma cei de la Newmarket au ales sa distribuie Memento, care anul urmator primea 2 nominalizari la Oscar inclusiv pentru cel mai bun scenariu original. Filmul a intrat in Top 250 IMDb.
12. Napoleon Dynamite (2004)
Regie: Jared Hess
Distributie: Jon Heder, Jon Gries, Efren Ramirez
Nu numai dramele au facut senzatie la Sundance. Napoleon Dynamite, o comedie cu adolescenti, i-a incantat pe cinefili, iar cei de la Fox Searchlight au cumparat drepturile de distributie la finalul festivalului. Incasarile filmului s-au ridicat la nivel global la suma de 43 de milioane de dolari, bugetul fiind de 400.000 de dolari. Amatorii genului au dezvoltat o obsesie pentru aceasta comedie, care se afla in topul celor mai populare filme independente create vreodata.
13. Super Size Me (2004)
Regie: Morgan Spurlock
Distributie: Morgan Spurlock, Daryl Isaacs, Lisa Ganjhu
Morgan Spurlock a socat publicul cu documentarul sau despre obezitate si influenta industriei fast-food. Morgan a experimentat pe propria sa piele, consumand o luna intreaga numai produse de la MCDonald's. Marile studiouri s-au ferit de acest documentar, speriati de consecinte. Iar Samuel Goldwyn Films si Roadside Attractions au cheltuit 500.000 de dolari pentru promovare. La 2 luni dupa vizionarea documentarului la Sundance, MCDonald's anuntat ca scoate optiunea superzise din meniu (cel mai mare meniu, adica large, putea fi marit, la cererea consumatorului). Documentarul a avut ecou in intreaga lume si a starnit discutii aprinse despre sanatatea si alimentatie.
14. Little Miss Sunshine (2006)
Regie: Jonathan Dayton, Valerie Faris
Distributie: Steve Carell, Toni Collette, Greg Kinnear
Little Miss Sunshine a fost aplaudat la scena deschisa dupa prima izionarea de la Sundance. Povestea emotionanta a unei familii care incearca sa isi inscrie fetita intr-un concurs de frumusete i-a cucerit pe cinefili. Fox Searchlight a dat 10 milioane de dolari pentru drepturile de distributie, cea mai mare suma platita vreodata la Sundance. Little Miss Sunshine a castigat doua premii Oscar, pentru scenariu si actor in rol secundar - Alan Arkin.
O femeie îndurerată caută să se răzbune după ce descoperă că accidentul aviatic în care și-a ucis familia a fost un atac terorist.