Onoarea de a deschide Festivalul de Film de la Cannes a revenit unor australieni. Cate Blanchett si Rusell Crowe au venit pe Croazeta ca sa-si promoveze ultimul lor film: Robin Hood.
Chiar daca nu joaca in prima liga, romanii n-au ocolit nici anul acesta Croazeta. Filmele "Aurora" si "Marti, dupa Craciun", semnate Cristi Puiu si, respectiv, Radu Muntean concureaza la sectiunea "Un Certain Regard".
Australienii, in schimb, pot fi mandri. Starurile lor au stralucit ca supernovele pe treptele Palatului Festivalurilor. Si nu vorbim doar de rochia plina de broderii purtata de Cate sau de ochelarii de soare ai lui Russell.
La conferinta de presa, cei doi au dovedit ca au si umor, nu doar talent. Intrebat de ce a ales sa si produca filmul in care joaca, Russell Crowe a replicat: "Adevarul este ca cei din conducerea studioului aveau nevoie de altcineva pe care sa dea vina..."
Nici Cate Blanchett nu s-a lasat mai prejos. La intrebarea "Filmul Robin Hood, si mai ales rolul lui Marianne, ce v-au oferit?", actrita a raspuns amuzata: "Noroi. Mult noroi. De obicei ajungeam pe platoul de filmare relativ curata si ma trezeam ca Ridley lua ceva de pe jos si arunca pe mine. O fi vorba de vreun fetis? Nu sunt foarte sigura... Care era intrebarea?"
Filmul lor, "Robin Hood", in regia lui Ridley Scott, a deschis Festivalul de la Cannes, chiar daca nu concureaza pentru ravnitul Palme d'Or.
Dincolo de stralucirea ceremoniei de deschidere, festivalul de anul acesta se anunta unul extrem de politizat. Miercuri seara, organizatorii au plasat la vedere un fotoliu care a ramas neocupat. Acolo ar fi trebuit sa stea un regizor iranian, incarcerat de regimul de la Teheran.
Liber a ramas si fotoliul ministrului italian al culturii. Pe el nu l-a trimis nimeni dupa gratii. L-a suparat insa faptul ca la Cannes va rula fimul "Draquila", o parodie la adresa sefului sau direct, premierul Silvio Berlusconi.
Cunoscut pentru adânca sa credință, actorul a fost botezat și a primit licența de a predica în Templul istoric Kelly din New York City.