Pare greu de crezut ca un actor cu o cariera de 30 de ani si care a oferit unele dintre cele mai complexe roluri sa ajunga de abia in 2012 sa primeasca prima nominalizare la Oscar. Gary Oldman a fost poate unul dintre cei mai nedreptatiti actori de catre Academia American de Film, insa in acest an a reusit sa le smulga prima nominalizare cu rolul spionului Smiley din Tinker Tailor Soldier Spy.
In 2011, Oldman a obtinut un rol despre care a spus ca l-a asteptat toata viata, cel al unui spion retras, George Smiley, care primeste sarcina de vana o cartita infiltrata in MI6, in timpul Razboiului Rece: Tinker Tailor Soldier Spy, este ecranizarea romanului lui John le Carré unde joaca alaturi de Colin Firth, Tom Hardy, Mark Strong, John Hurt. Ochelarii pe care personajul sau ii poarta in film au devenit un trademark al thriller-ului si multi spun ca este cheia pentru a descifra intreaga pelicula.
„Acesta este rolul pe care l-am asteptat toata viata. Este un personaj introvertit, care nu isi expune emotiile, dar este foarte inteligent si intuitiv. Smiley este opusul lui Bond, nu este acel gen de spion. Este genul de om sters si tern, pe care nici nu-l observi pe strada, spre deosebire de Bond, care sare in evidenta oriunde s-ar duce. Mi-am dorit enorm un astfel de rol, ca cel din Tinker Tailor Soldier Spy, pentru ca nu te intalnesti cu ocazie ca asta decat o data sau de doua ori in cariera. De obicei eu joc roluri extrovertite, explozive, insa acesta este foarte tacut, introvertit, fara sa imi exprim emotiile.” a povestit actorul.
Cand Gary Oldman isi sterge ochelarii in film este la fel de dur ca atunci cand ar lovi pe cineva. Ochelarii pe care i-a purtat Smiley au fost alesi chiar de Gary Oldman dintr-un magazin vintage. Acesta a povestit presei ca atunci cand i-a vazut prima data si-a dat seama de tonul in care trebuie sa-si joace rolul.
Interpretarea sa n-a trecut neobservata. Rolul lui George Smiley i-a adus pana acum o nominalizare la Oscar, premiile BAFTA si British Independent Film Awards pentru cel mai bun rol masculin.
Actorul a dezvaluit intr-un interviu acordat celor de la thehuffingtonpost.com ca nu se astepta sa fie nominalizat la Oscar: „Eram in Berlin si m-a sunat agentul meu si mi-a dat vestea. Nu ma asteptam, sincer, pentu ca nu am intrat in cursa nici la SAG, nici la Globurile de Aur. Dar ma simt minunat, este o veste extraordinara. Insa nu mi-am propus asta, sunt multumit cu succesul pe care il are filmul in Marea Britanie si de recenziile pozitive.”
Desi si-a trecut in palmares roluri complexe si dificile, Oldman a marturisit ca acesta a fost cel mai provocator: „A fost poate cel mai dificil rol pentru ca ma temeam de comparatia cu Sir Alec Guinness, cel care a interpretat acelasi personaj in celebra mini-serie de la BBC. Si m-am ferit intotdeauna de comparatii. Asa ca din punct de vedere psihologic a fost o provocare acest rol."
Gary Oldman in rolul lui Jean-Baptiste Emmanuel Zorg in The Fifth Element
Gary Leonard Oldman s-a nascut pe 21 martie 1958, in Londra. Desi in copilarie stia sa cante la pian, acesta a renunta la muzica in favoarea unei cariere actoricesti. Fix cu 30 de ani in urma, debuta unul din cei mai mari actori britanici, care a cucerit o planeta intreaga cu talentul sau. Remembrance (1982) a fost primul sau film, insa in perioada anilor ’80 Gary Oldman juca mai mult in piese de teatru, pentru care a fost intens apreciat.
In 1986, era numit revelatia anului dupa ce i-a impresionat pe critici in rolul lui Sid Vicious, basistul trupei Sex Pistol in filmul biografic Sid and Nancy. Criticul Roger Ebert il numea atunci cel mai talentat tanar actor britanic.
1991 a fost anul in care a dat marea lovitura la Hollywood cu rolurile apreciate din JFK (1991), unde a jucat rolul lui Harvey Lee Oswald si rolul lui Dracula in filmul regizat de Francis Ford Coppola. Din acel moment, Oldman a devenit unul din cei mai cautati si apreciati actori. Au urmat roluri populare in True Romance (1993), Leon (1994), Air Force One (1994) si Immortal Beloved (1994), unde l-a portretizat pe Ludwig van Beethoven si The Fifth Element (1997).
Gary Oldman in 2011 Colin Firth si Gary Oldman
Oldman a devenit un profesionist al rolurilor secundare in care portretizeaza eroul negativ. A fost de la terorist spatial, la vampir, asasin sau drogat si a reusit sa ofere unele dintre cele mai diverise roluri.
In 2004, a revenit in atentia publicului cu seria Harry Potter, insa si-a revitalizat cariera dupa ce a aparut in rolul detectivului Jim Gordon in Batman Begins si The Dark Knight, cele doua filme din seria Batman creata de Christopher Nolan si va relua rolul si in mult asteptaul The Dark Knight Rises.
Desi nu toate filmele sale au fost intens apreciate, The Unborn (2009) si Red Riding Hood (2011) fiind desfiintate de critici, interpretarile sale au reusit intotdeauna sa impresioneze publicul.
In cei 30 de ani de cariera, Oldman a cucerit publicul cu talentul sau nemarginit, dar a fost sursa de inspiratie pentru multi actori. Interpretarea lui Norman Stansfield, antagonistul din Leon, i-a uluit pe critici si a fost numit de multe publicatii drept cel mai bun erou negativ in istoria cinematografiei moderne.
Gary Oldman in rolul lui Norman Stansfield in Leon
Inainte de a o cunoaste pe actuala sa sotie, Alexandra Edenborough, cu care s-a insurat in 2008, actorul a mai fost casatorit de 3 ori. Cea mai mediatizata a fost casnicia cu Uma Thurman. Are trei copii din doua casatorii diferite.
Anul trecut, a fost numit "Icon of Film" de cititorii revistei Empire, ca o recunoastere a meritelor sale si contributiei aduse cinematografiei moderne.
Aceasta este povestea primei nave de transport americane capturate de pirați în ultimele două secole.