Cel mai premiat film al sezonului The Artist ajunge la sfarsitul lunii si in cinematografele din Romania.
Ce poate fi mai original decat sa faci in 2011 un film alb negru si lipsit de dialog care sa obtina printre cele 10 nominalizari la Oscar in 2012 si una pentru cel mai bun scenariu? Nimeni nu avea curajul sa-l promoveze si totusi i-a fascinat pe critici si pe cinefili.
Orice student la film si nu numai invata ca scenariul cuprinde pe langa dialog si ambianta sonora, indicatiile de ordin tehnic si de regie (lungimea planului, miscari de aparat, factura imaginii, etc.), insa pentru un film lipsit de dialog ca The Artist/Artistul sa primeasca o nominalizare pentru cel mai bun scenariu original este o performanta remarcabila.
The Artist al regizorului francez Michel Hazanavicius a reusit acest lucru. Pelicula care i-a adus in atentia Hollywoodului pe cei doi actori francezi Jean Dujardin si Berenice Bejo, niste necunoscuti pentru cei din afara Frantei a reusit sa castige 3 Globuri de Aur pentru cel mai film (musical sau comedie), cea mai buna coloana sonora originala si cel mai bun actor in rol principal (Jean Dujardin). De asemenea, pelicula a strans 12 nominalizari la premiile BAFTA, 10 la premiile Oscar si alte 10 la Premiile Cesar.
Filmul dezvaluie o lume monocroma, lipsita in cea mai mare parte de dialog, replicile apar scrise pe ecran pentru a ajuta actiunea in stilul filmelor lui Charlie Chaplin din care se inspira si pe care le onoreaza. Jean Dujardin are o singura replica vorbita tot filmul, spre final, care pare sa explice intreaga actiune, in timp ce Berenice Bejo nu are nicio replica desi interpreteaza un star al filmului cu sunet. "Dialogul incetineste actiunea, pentru ca, in opinia mea, actiunea asteapta cuvintele" obisnuia sa spuna Chaplin.
Chiar daca filmul este unul aproape fara replici, acesta nu este o experienta lipsita de muzica. Coloana sonora creata de Ludovic Bource aduce o muzica minunata inspirata din clasicul Vertigo pentru care a si fost acuzat de un asa zis "furt".
Harvey Weinstein a fost omul care a riscat si a castigat, dupa ce a ales sa produca si sa promoveze The Artist . Intr-o epoca in care publicul este sufocat de blockbustere 3D, superficiale, dar atragatoare din punct de vedere vizual, Weinstein a avut curajul sa le ofere oamenilor o poveste impresionanta, in alb-negru si muta.
De ce merita un film alb-negru si mut sa castige Oscarul pentru cea mai buna pelicula a anului in defavoarea filmelor 3D si pline de efecte speciale
"Intotdeauna poti sa mizezi pe povestea unui om si a vietii sale, cu succese si esecuri, care este doborat de evolutie tehnologiei. Si fix despre asta e vorba in The Artist. Mi se intampla si mie, eu nici macar nu ma descurc sa imi deschid Blackberry-ul si copiii mei rad de mine. Povestea din The Artist este valabila pentru toata lumea: cum facem fata unei lumi care se dezvolta rapid, chiar sub ochii nostri. Dar mai mult de atat, este o poveste emotionanta si de dragoste, la finalul careia te simti maret. Adevaratele povesti nu mor niciodata" a spus Harvey Weinstein intr-un interviu acordat pentru deadline.com
Cum te poate impresiona o poveste fara prea multe cuvinte
"Cred ca The Artist transmite mult mai multe fara dialoguri. Sigur, lipsa dialogurilor ii poate speria pe spectatori si ii poate face sa spuna ca nu vor sa vada un astfel de film. The Artist este o scrisoare de dragoste adusa cinematografiei si filmului, in general. Asa cum spunea presedintele, filmul este cel mai bun produs pentru export, iar noi am adus un omagiu industriei in care lucram. A fost filmat in Los Angeles si in locurile unde oameni ca Chaplin sau Fairbank au trait." a mai spus co-fondatorul studioului Weinstein Company.
The Artist, filmul apreciat de toate studiourile de productie, dar pe care nimeni n-a avut curaj sa il promoveze
"Am vazut cateva secvente de film si am fost cu totul impresionat. Si poate ca am fost nebun si melancolic, insa am stiut ca merita aceasta pelicula. Dar am fost constient de la inceput ca daca nu ma implic si nu cred cu adevarat in acest proiect, totul se poate duce pe apa sambetei, daca ma bazam doar pe recenzii si campania de marketing. Cineva trebuia sa se dedice cu totul promovarii acestui film. Trebuia sa ii facem pe spectatori sa inteleaga valoarea colosala pe care o are The Artist. Si am vrut sa fiu eu acel om care se zbate pentru el.
The Artist m-a facut sa vad lumea intr-un mod cu totul diferit. Maureen Dodd a spus ca dupa ce vezi acest film, cand iesi din sala de cinema, toate sunetele si zgomotele din jurul tau capata un alt sens. Am vazut acest film in Paris, prima data, si cand am iesit, eram coplesit de zgomotul traficului si toate sunetele din jurul meu, dar a fost primul moment in care am inceput sa apreciez galagia din jurul nostru. Pentru ca asta e efectul pe care ti-l transmite The Artist. S-a nascut in mine o pasiune pentru acest film, desi toti imi spuneau sa nu merg mai departe" a motivat Harvey Weinstein decizia de a paria pe The Artist.
Filmul care nu trebuie ratat
"Trebuie sa te asiguri ca acest film este vazut de oameni. Inca stiu oameni din industrie care nu au vazut acest film. Treaba mea este sa ma asigur ca The Artist este vizionat de cat mai multa lume. Insa nu vreau sa creada cineva ca daca The Artist castiga Oscarul o face pentru ca a fost bine promovat. Nu, este meritul celor care au creat aceasta poveste minunata.” a mai dezvaluit acesta.
Artistul Harvey Weinstein
Povestea din The Artist seamana cu viata mogulului Weinstein. La fel ca si George Valetin, personajul principal din The Artist, si Weinstein a cunoscut succesul, apoi declinul, ca in final sa reuseasca sa ajunga din nou pe culmile gloriei. Dupa ce a intrat in faliment si era criticat ca este un tip foarte dur, care taie din filme, Weinstein a redevenit omul care sparge toate barierele la Hollywood si demonstreaza ca inca merita sa crezi in povesti frumoase si sa ai succes cu ele.
"Atunci cand primesti o a doua sansa o apreciezi cu adevarat. Atunci cand eu si Bob am creat Miramax, a fost o aventura nebuneasca. Am reusit sa facem o afacere profitabila, fara sa ne pricepem la asta. Aud deseori ca sunt numit un mogul, dar nu ma simt deloc asa. Citesc carti, scenarii si sunt implicat in politica. Dar cred ca este exagerat ceea ce se scrie, nu sunt deloc un mogul. Important este sa te mentii cat mai mult in industrie, facand lucruri frumoase. La Globurile de Aur, am stat de vorba cu Cameron Diaz si Steven Spielberg si i-am intrebat cum se simt, dupa atatia ani de cariera. Raspunsul lor a fost acelasi: sunt bucurosi ca s-au mentinut atat si ca inca reusesc sa faca lucruri care sa ii faca fericiti pe spectatori" a povestit acesta
Cum convingi publicul din secolul XXI sa se uite la un film mut
"Cred ca toti s-au ferit de acest film pentru ca este foarte greu sa il aduci pe piata si sa il pozitionezi astfel incat sa fie vizionat de un public larg. Dar nu promovezi un film, ci o experienta. Oamenilor le e frica de ceea ce vor face, au din ce in ce mai putin timp liber. Pentru ei un film mut pare o experienta greoaie, se tem ca nu il vor intelege. Ei cred ca vizionarea unui astfel de film nu poate fi distractiva. Insa, fiecare premiu castigat este un pas inainte in a-i apropia pe cei care se tem sa vada The Artist. Si sper ca asta sa se intample, mai ales daca facem o figura frumoasa la Oscaruri" a mai declarat Weinstein
The Artist
Regie: Michel Hazanavicius
Distributie: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman
Buget: 15 de milioane de $
Incasari: 49 de milioane de $
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.