marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Sergiu Nicolaescu: 20 lucruri mai putin cunoscute despre regretatul actor, Nea Marin Miliardar are mai multi spectatori decat toate cele 200 de filme romanesti de dupa '89

Lumea filmului romanesc isi ia adio de la regretatul Sergiu Nicolaescu. Mihai Malaimare, Sebastian Papaiani si Geo Saizescu s-au numarat printre cei care i-au adus azi un ultim omagiu regizorului Sergiu Nicolaescu. Potrivit unui raport “Nea Marin Miliardar", in regia lui Sergiu Nicolaescu, din 1979, a avut mai multi spectatori in cinematografele din Romania decat toate cele aproape 200 de filme romanesti realizate dupa 1989 la un loc. Vezi aici 20 lucruri mai putin cunoscute despre prolificul cineast!

Sergiu Nicolaescu: 20 lucruri mai putin cunoscute despre regretatul actor, Nea Marin Miliardar are mai multi spectatori decat toate cele 200 de filme romanesti de dupa 89


1.A terminat liceul in doar doi ani, la  varsta de 16 ani, potrivit spuselor sale. A dat examen la 3 facultati si a fost admis la toate 3: "la Belle Arte - aveam talent la desen si pictura - la Ofiteri de Marina si la Politehnica". A renuntat la Scoala de Ofiteri de Marina dupa ce tatal sau a fost arestat.


2. La 18 ani, s-a mutat din Timisoara, unde a copilarit, la Bucuresti unde a inceput sa lucreze la Fabrica Ford.


3. A facut sport de performanta, atletism si rugby: "Sunt un sportiv batran, care nu abdica. De la principii, de la munca, de la lupta cu viata. Am facut sport de mic si-o sa fac pina la ultimul gong. Am facut atletism, calarie, box, tir, rugby, eu am adus cascadoria in sportul romanesc, formata din sportivi, nu din circari" a povestit in urma cu cativa ani.


4. In anii '50 a fost angajat la IOR, insa speriat de o promovare a facut schimb de post cu un coleg si a ajuns in cinematografie, la Buftea.


5. Numarul total al spectatorilor romani care au vazut cele 60 de filme semnate de Sergiu Nicolaescu este de zece ori cat populatia Romaniei - aproape 200.000.000 potrivit Asociatiei de Film Romania.


6. Bilantul carierei sale este 60 de filme ca regizor si peste 35 ca actor. A trecut prin toate genurile cinematografice, de la filme istorice si de razboi la filme politiste si comedii.
 


7. Primul mare succes il inregistreaza cu filmul Memoria Trandafirului, o productie de sapte minute care prezinta o poveste cu flori ce intruchipeaza destinele unor oameni. Filmul este prezentat la Cannes si este un real succes, iar studiourile Columbia din SUA il cumpara cu 10.000 de dolari.

 

8. Dacii, lungmetrajul de fictiune de debut al lui Sergiu, este primul film cu tema din istoria antica in cinematografia romaneasca.


9 .Pentru "Dacii" a avut la dispozitie 2.000 de oameni in prima zi de filmare, iar pentru "Mihai Viteazul" (1970) aproape 5.000 de oameni. In aceste doua filme, Sergiu Nicolaescu a jucat alaturi de actorul sau preferat, Amza Pellea, dar si alaturi de Gheorghe Dinica, Stefan Iordache, Ion Besoiu, Emanoil Petrut

 

10. Cele aproape 200 de filme romanesti realizate dupa 1989 nu au atras - toate la un loc! - numarul de spectatori inregistrat de un singur film al lui Sergiu Nicolaescu - "Nea Marin Miliardar".


11.  Mihai Viteazul a fost cel mai greu film din cariera sa. Studiourile Columbia isi exprimasera dorinta sa sponsorizeze filmul si sa sustina o distributie cu Orson Welles, Elizabeth Taylor, Richard Burton si cu Charlton Heston in rolul marelui voievod, dar comunistii nu au fost de acord si au decis ca filmul sa se faca cu o distributie exclusiv romaneasca.

12. Pelicula Mihai Viteazul este si astazi obiect de studiu la celebra facultate de film din Los Angeles condusa de Spielberg: "Stiu ca si Steven Spielberg a vazut filmul si i-a placut mult. Iar faptul ca o productie realizata in urma cu 40 de ani reuseste sa ocupe locuri de frunte intr-un asemenea top reprezinta un lucru extrem de imbucurator pentru cinematografia romaneasca" a povestit Nicolaescu anul trecut.



13. In ani '70 filmele sale faceau sali pline in Romania, in aceasta perioada facea si cate doua filme pe an.
 

14.  A inceput sa joace in filme la indemnul lui Titus Popovici. In „Mihai Viteazul“ trebuia sa-l joace initial pe domnitor, dar le-a transmis comunistilor ca accepta sa regizeze filmul doar daca Amza Pellea va primi rolul.
 

15." Nea Marin Miliardar", care l-a avut in rolul principal pe regretatul actor Amza Pellea, a avut circa 7,5 milioane de spectatori in cinematografele din Romania


16. Intre anii 1970-1980, Sergiu Nicolaescu a infiintat prima scoala de cascadori din Romania si o alta de recuzita.


17. A fost casatorit de trei ori. De prima sotie a divortat dupa trei luni de casnicie. Al doilea mariaj, cu o colega de breasla, a durat zece ani. In 2005, s-a casatorit cu o tanara de 28 de ani.

18. Ca adolescent, a vrut sa se sinucida de 3 ori! Si-a pus pistolul la timpla chiar. "Mi-era lehamite de tot, probabil traumele razboiului. Am apasat pe tragaci, dar nu a fost sa fie!".


19. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial fura obuze si arme, fiind si acum impatimit colectionar.
 

20. Rolul Comisarului Miclovan din filmul "Cu mainile curate" l-a dus pe Sergiu Nicolaescu, conform propriilor spuse, pe o lista largita a actorilor care urmau sa-i ia locul lui Sean Connery in seria James Bond: "Nu m-a tentat niciodata sa parasesc definitiv Romania. Mai mult, i-am refuzat pe cei care ma chemasera sa dau probe pentru rolul lui James Bond. Nu m-a lasat nici producatorul meu din strainatate sa ma duc", a dezvaluit maestrul intr-un interviu.



Modifică setările cookies