Steven Spielberg, in varsta de 65 de ani si castigator a doua premii Oscar a vorbit cu prezentatorul Lesley Stahl in celebra emisiune 60 minutes unde a facut cateva dezvaluiri inedite. Pe 18 noiembrie in SUA (iar in Romania, pe 11 ianuarie 2013), regizorul lanseaza filmul biografic Lincoln cu Daniel Day-Lewis, Sally Field si Tommy Lee Jones, toti trei actori in roluri fantastice cu sanse la Oscar.
Regizorul a dezvaluit ca era chinuit de colegi in liceu, ca nu a crezut vreodata ca se va uita cineva la "Schindler's List" si ca nu mai este interesat sa faca filme mari de actiune. Ultima dezvaluire a fost o adevarata bomba pentru fanii regizorului cunoscut pentru filme ca "Jaws", "Raiders of the Lost Ark ", "Indiana Jones and the Temple of Doom ", "Jurassic Park", "Saving Private Ryan" sau "War of the Worlds".
Steven Spielberg a marturisit ieri ca Lincoln a fost un film neobisnuit pentru el: fara scene de actiune numeroase si fara efecte speciale. "Pot sa fac filme de actiune si in somn la acest stagiu al carierei mele. Insa acestea nu ma mai atrag" a declarat regizorul, citat de Hollywood Reporter. Cu toate acestea singurul film pe care Spielberg se pregateste acum sa-l faca in calitate de regizor este Robopocalypse, o productie science fiction pe care presa americana de profil o anunta ca pe un blockbuster urias la nivel global.
Cineastul nu a crezut niciodata ca cineva va merge sa vada Schindler's List, povestea adevarata si cutremuratoare a lui Oscar Schindler, un industrias german, care a ales sa-si "investeasca" averea stransa in timpul razboiului in salvarea catorva sute de evrei. Filmul este o marturie emotionanta despre ororile razboiului si despre alterarea caracterelor umane in timp de razboi.
"Nu m-am asteptat ca acest film sa faca un singur dolar. Am facut totul sa spun aceasta poveste intr-un mod in care credeam ca trebuia sa fie spusa" a declarat regizorul despre fimul care a luat doua Premii Oscar in1994, pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor, si care a facut incasari de 321 de milioane de $.
Desi a regizat peste 27 de filme, este de peste 40 de ani in industria cinematografica, a castigat doua premii Oscar pentru cea mai buna regie in 1994, pentru "Lista lui Schindler" si in 1998, pentru "Salvati soldatul Ryan" si trei Globuri de Aur, cineastul inca are emotii atunci cand se apuca sa toarne un nou film. "Nu ma tem de ceva anume. Este mai mult teama de necunoscut. Este genul de neliniste ca nu-mi pot scrie viata la fel cum imi scriu filmele" a declarat regizorul care a precizat ca ii molipseste pe cei din jur cu nelinistea sa.
Regizorul care are sapte copii, 4 naturali si 3 adoptati, a dezvaluit ca "E.T. the Extra-Terrestrial" a fost inspirat de divortul parintilor sai atunci cand el avea 19 ani. Povestea nemuritoare a lui ET este centrata pe un baietel si cei doi frati ai sai, crescuti de o mama singura, parasita de sotul ei. Acest personaj a fost inspirat de mama lui Steven Spielberg. In realitate aceasta a fost cea care a divortat de tatal cineastului atunci cand s-a indragostit de un alt barbat. In adolescenta insa, Spielberg si-a invinuit mereu tatal crezand ca acesta a instigat divortul. Multe din filmele lui Spielberg au avut ca personaj un tata absent din viata copiilor si alcoolic, pana cand cei doi s-au impacat.
"ET este cel mai personal film al meu, imi aminteste de relatia cu tatal meu“, a povestit Steven Spielberg. "Am inceput sa ma gandesc la «E.T», in timp ce lucram la «Close Encounters of the Third Kind». M-am intrebat ce s-ar intampla daca micul extraterestru ar fi ramas aici si nu ar reusi sa se intoarca la astronava mama. Pana in momentul cand am regizat «The Adventures of Tintin», in 2011, a fost filmul la care m-am distrat cel mai mult in timpul filmarilor“, a povestit regizorul peliculei. Pentru celebrul regizor, micul extraterestru a fost mereu „un fel de figura paterna, un intelept, un barbat-copil, un batran-copil. "Imi amintesc ce i-am spus «papusarului» Carlo Rambaldi: aspectul lui E.T. trebuie sa fie infantil si batranesc in acelasi timp! Si a reusit perfect. Acea poveste a fost modul meu de a aminti tuturor cat de importanta este relatia dintre parinti si copii“.
Steven Spielberg pe platourile de la "Jaws"/ "Falci" in 1975
Fiul cel mare al cineastului, Max Spielberg, nascut in 1985, provine din casnicia de doar patru ani cu Amy Irving. Se pare ca divortul nu a fost doar neasteptat, ci si foarte scump. In 1991, Spielberg s-a recasatorit cu Kate Capshaw, cu care e impreuna si in prezent. Si de atunci familia Spielberg s-a marit considerabil. Mai intai, pentru ca cea de-a doua sotie are si ea o fiica, pe Jessica Capshaw, din prima casatorie. Intre timp au mai aparut cinci copii, dintre care trei naturali, Sasha, Sawyer si Destry si alti doi adoptati: Theo si Mikaela George.
Spielberg a mai marturisit ca Lincoln a fost inspirat de relatia cu tatal sau. "Presedintele Lincoln a fost tatal unei natiuni care avea nevoie sa fie reparata" a declarat Steven Spielberg spunand ca filmele pe care le-a facut in ultima perioada au reflectat relatia pozitiva pe care o are cu tatal sau in ultimii 25 de ani.
Nascut in Ohio, USA, in 1946, Spielberg a marturisit ca era chinuit de colegi in scoala si la liceu: "Eram un tocilar pe atunci. Un exclus. Genul de copil care canta la clarinet sau in orchestra scolii, ceea ce am facut." Regizorul a povestit ca a fost atat de suparat atunci cand unul dintre vecinii sai a strigat in cartier "Cei din familia Spielberg sunt evrei jegosi" incat a doua zi i-a murdarit geamurile cu unt de arahide. "A trecut mult timp, nu cred ca ma mai poate da in judecata pentru vandalism".
O femeie îndurerată caută să se răzbune după ce descoperă că accidentul aviatic în care și-a ucis familia a fost un atac terorist.