Ray Bradbury, scriitorul care i-a fost muza lui Steven Spielberg si l-a inspirat sa creeze cele mai legendare capodopere ale sale a murit ieri la 91 de ani. Cu peste 8 milioane de copii vandute in intreaga lume si cu romane traduse in peste 36 de limbi, Ray Bradbury a fost un icon al genului SF.
"Ca sa distrugi o cultura nu trebuie sa arzi carti. Fa-i pe oameni sa nu le mai citeasca" (Ray Bradbury)
Lumea iubitorilor de carti, dar si cea a filmelor plange astazi unul dintre cei mai mari scriitori de science-fiction, Ray Bradbury, autorul "Cronicilor martiene" si al lui "Fahrenheit 451".
Ray Bradbury a scris SF de mai bine de 60 de ani si a fost mereu cu mult deasupra altor scriitori ai secolului XX. E si cu cativa kilometri in fata majoritatii scriitorilor acestui secol, iar povestirile sale mai vechi sunt la fel de pertinente si pastreaza acelasi aer fantastic ca acum cincizeci de ani. Autor prolific - 500 de nuvele, 30 de romane, povestiri si poeme - Bradbury a scris si piese de teatru, precum si scenarii pentru cinema.
Nascut pe 22 august 1920 la Waukegan (Illinois), Raymond Douglas Bradbury a descoperit literatura la varsta de 7 ani, cu Edgar Poe.Fiul unui tata tehnician si al unei mame de origine suedeza, avea 14 ani cand familia sa s-a mutat la Los Angeles. La varsta de 17 ani a scris nuvela "Script".
Regizorul Steven Spielberg i-a adus un omagiu scriitorului numindu-l muza carierei sale.
"In lumea science fiction, a fanteziei si a imaginatiei, el ramane nemuritor. Ray Bradbury a fost inspiratia pentru o mare parte din cariera mea SF" a declarat regizorul lui E.T.
In 2003, Ray Bradbury, un fan al filmelor lui Steven Spielberg a declarat ca pelicula "Close Encounters" din 1977 este cel mai bun film de acest gen facut vreodata. Impresionat de imaginile superbe din film, scriitorul a povestit ca s-a dus la studiouri pentru a-i marturisi lui Spielberg cat de genial este. La randul sau regizorul premiat cu Oscar a dezvaluit ca a fost inspirat sa faca aceasta pelicula de filmul "It Came From Outer Space" din 1953 realizat dupa o carte a lui Bradbury.
Cele mai bune adaptari cinematografice ale cartilor lui Ray Bradbury
1. "Fahrenheit 451" este un film realizat in anul 1966 de François Truffaut, scenariul avand la baza romanul cu acelasi nume de Ray Bradbury. Filmul avandu-i in rolurile principale pe Julie Christie, Cyril Cusack si Oskar Werner prezinta societate a viitorului, in care cartile sunt interzise, iar cei care sunt surprinsi ca le detin, sunt aspru pedepsiti. Montag e un pompier care nu mai stinge incendii, ci le provoaca, dand foc cartilor; la sfarsitul lucrului, se intoarce docil acasa, la sotia sa Clarisse, fara nici un gand strain. Iata insa ca, intr-o zi, cunoaste o alta femeie, Linda, care este o infocata cititoare de carti si-i trezeste si lui Montag interesul pentru cuvintele scrise si ideile pe care le contin. Temperatura de 451 grade Fahrenheit (aprox. 233°C) este declarata a fi temperatura la care hartia incepe sa arda. Fahrenheit 451 este un spectacol de o eleganta si un rafinament extrem.
2. "Something Wicked This Way Comes" din 1983, un horror regizat de Jack Clayton este povestea a doi baieti care trebuie sa infrunte o forta demonica atunci cand un circ diabolic ajunge in oraselul lor linistit si incepe sa le indeplineasca dorinte.
3. "It Came From Outer Space" din 1953 este primul film a lui Universal realizat in 3D ( cu un buget de 800.000 de $). Regizat de Jack Arnold si cu o distributie formata din Richard Carlson, Barbara Rush si Charles Drake, filmul spunea povestea unei invazii de extraterestri care ajung in Arizona.
4. "The Wonderful Ice Cream Suit" din 1998 e regizat de Stuart Gordon si cu Edward James Olmos, Joe Mantegna, Esai Morales, Clifton Collins Jr in rolurile principale. Un barbat de varsta mijlocie viseaza sa-si cumpere un costum alb pe care il vede in vitrina unui magazin, insa nu are bani suficienti. Acesta convinge alte patru persoane sa-i dea cate 20 $ iar in schimb fiecare ar urma sa poarte costumul timp de o ora. Ceea ce nu stiu ei este ca acest costum iti indeplineste dorintele.
5. "The Illustrated Man" (1969) cu Rod Steiger si Claire Bloom, are la baza colectia de nuvele a lui Bradbury, publicata pentru prima data in 1951 si este povestita de un om misterios ale carui tatuaje “vii” prezic viitorul. Un remake regizat de Zack Snyder si produs de Warner Bros a fost anuntat pentru 2013.
Deborra-Lee Furness, fosta soție a lui Hugh Jackman, a părut să confirme că motivul real al separării lor legale din septembrie 2023 ar fi fost zvonul că acesta ar fi avut o aventură cu Sutton Foster, fosta lui parteneră din piesa “Music Man”.