Regizorul Stere Gulea, care, pe 23 august, lanseaza pe marile ecrane filmul "Sunt o baba comunista", a declarat intr-un interviu acordat pentru ProTV Magazin ca proiectul sau aduce elemente intalnite mai rar in peisajul cinematografic autohton - haz, normalitate, oameni care tin unul la altul.
Dupa filmul "Weekend cu mama" din 2009, Stere Gulea aduce pe marile ecrane comedia adaptata dupa romanul lui Dan Lungu "Sunt o baba comunista". Regizorul a declarat pentru ProTV Magazin ca a fost atras de titlul romanului lui Dan Lungu cand a aflat de acesta din presa. "Am citit titlul din presa si m-a incitat. Apoi, am citit cartea si, desi punea o problema legata de trecut prin flashback-uri, m-am incumetat la o adaptare. Cu mine s-au inhamat si alti doi scenaristi, Lucian Dan Teodorovici si Vera Ion, care au facut primul draft, apoi am intervenit si eu. Varianta finala a fost agreata si de producatorul filmului, iar forma scenariului care a stat la baza peliculei a fost varianta a treia, la care am fost eu autor", a marturisit Stere Gulea.
Unul dintre lucrurile pe care regizorul le-a remarcat in roman a fost talentul de sociolog al lui Dan Lungu. "Pe langa talentul de scriitor, Dan Lungu este de formatie sociolog, astfel incat vine cu o constatare extrem de pragmatica. Asta acorda povestii o ancorare destul de solida in societatea actuala. Intregul temei ii are la baza pe toti acei oameni din lagarul comunist si nu neaparat doar de pe teritoriul tarii. Dupa caderea comunismului, ei au devenit o categorie care nu isi mai gaseste locul si se transforma in ceea ce noi numim «nostalgicii comunismului». La inceput, i-am perceput ca pe un grup restrans, insa, odata cu venirea crizei, au devenit un adevarat fenomen", a explicat regizorul.
Stere Gulea a recunoscut ca, atunci cand a scris scenariul, s-a gandit la Luminita Gheorghiu, cu care se reintalneste dupa "Morometii" (1988). "Multe dintre trasaturile personajului au fost gandite si orientate catre ceea ce cred ca sunt datele actoricesti si temperamentale specifice Luminitei. A fost un scenariu dedicat ei. La reintalnirea cu ea, m-am simtit ca si cand ne-am fi despartit cu o seara inainte. Relatia pe care am inchegat-o la filmarile de la «Morometii» a fost de un sincer si profund respect reciproc. Am simtit ca ne-am despartit doar pentru o scurta perioada", a declarat acesta.
Gulea a mai spus ca marile provocari ale filmului au fost cele financiare. Din motive de buget, filmarile au durat doar 24 de zile. "Efortul a fost compensat de placerea data de lucrul cu actorii. Stresul nu a mai contat. M-am simtit extraordinar de bine lucrand cu ei si asta se simte intr-un film", a spus regizorul.
In ceea ce priveste filmul sau, Stere Gulea sfatuieste spectatorii "sa se astepte la ceva ce e putin mai rar in filmul romanesc din ziua de azi: normalitate, haz, oameni care tin unul la altul, care au un simt al solidaritaţii dezvoltat". "«Sunt o baba comunista» e un film cu oameni normali, simpli, care ne face sa vedem ca lumea nu e plina doar de neajunsuri. Daca oamenii se intrajutoreaza, totul se poate rezolva. E o comedie dramatica, iar acest gen nu prea l-am practicat, decat intr-o foarte mica masura in «Morometii»", a concluzionat regizorul.
In "Sunt o baba comunista", viata linistita de provincie a sotilor Emilia şi Tucu este data peste cap atunci cand fiica lor se intoarce din Statele Unite, impreuna cu logodnicul ei american. Ce ar fi trebuit sa fie o intalnire fericita se transforma repede intr-o situatie complicata si in acelasi timp amuzanta. Parintii fetei afla ca tanarul cuplu trece prin probleme financiare grave, asa ca sunt dispusi la orice sacrificiu pentru ca viitoarea familie a fiicei lor sa nu duca lipsa de nimic. Din distributie fac parte, alaturi de Luminita Gheorghiu, Marian Ralea si Ana Ularu.
O productie MediaPro Pictures, "Sunt o baba comunista" va fi lansat de MediaPro Distribution, pe 23 august, in cinematografele din toata tara.
sursa: mediafax
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.