marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Superman: de ce este cel mai mare super erou din istoria Americii si care este adevarata semnificatie a simbolului S  

In ultimii 75 de ani, Superman a reflectat constant societatea americana, dezvoltarea si schimbarea ei. Fara indoiala, Superman este cel mai popular super erou din lume, dar si cel mai reprezentativ super erou al Americii.

Superman: de ce este cel mai mare super erou din istoria Americii si care este adevarata semnificatie a simbolului S

 

Cei de la USA Today considera ca Superman este reprezentantul culturii americane in cel mai mare mod posibil.  "I'm from Kansas. It's about as American as it gets" este una dintre replicile noului film, care reflecta perfect imaginea la nivel mondial si national in SUA a celebrului erou cu capa rosie.

"Pentru mine, el este simbolul perfect al Americii. Am incercat sa accentuez acest aspect in film, chiar prin problemele de identitate pe care si le pune: cine sunt eu si de unde vin?" a spus regizorul Zack Snyder pentru USA Today.


Cautarea identitatii este un concept cat se poate de uman, pe care Superman il exploreaza de 75 de ani, din primul numar al benzilor desenate DC Comics, in Action Comics, no.1, iunie 1938.


Modul in care aterizeaza pe Pamant, langa o ferma din Kansas, este o metafora pentru aparitia imigrantului in SUA. Nici nu e de mirare, tinand cont ca cei care au creat personajul, Joe Schustersi Jerry Siegel, sunt imigranti din Europa, care au venit in American de Nord pentru a  o lua de la inceput.


Din acel moment, benzile desenata cu Superman "reprezentau valorile si credintele societatii americane si a ceea ce inseamna sa fii american." a spus Julian Chambliss, profesor specializat in istoria, dezvoltareaa super eroilor si experienta americana pe care o ofera.


In  perioada Marii Depresiuni, din anii '30, in  SUA erau foarte populare benzile desenate cu Tarzan si Jane, pentru ca ii transpuneau pe americani in alt loc, unde nu exista durerea pe care o resimteau in acea perioada. Cand a inceput Al Doilea Razboi Mondial, America era ingrozita, pericolul era imens si iminent, era nevoie de un erou care sa ii salveze.

 


In anii '50, Superman devenise un fel de super politist, ca in anii '60 si '70 sa ii inspire pe tinerii care se simteau dezorientati.


In anii '80, cand Christopher Reeve zbura pentru prima data in costumul lui Superman, el trebuia sa salveze omenirea si bineinteles pe frumoasa Lois Lane. Perioada anilor '80 a insemnat gloria pentru Superman, care se dezvolta pe marile ecrane intr-o perioada post Vietnam sau Watergate, iar amenintarea parea tot mai mica. Cine l-ar fi putut invinge pe Superman?


In anii '90. conceptul de corporatie se regasea in filmele cu Superman, odata cu aparitia lui Lex Luthor si Lexcorp. Apoi, a venit randul lui Superman sa moara in celebrul numar "Death of Superman", dovada ca super eroii trebuiau transformati in oameni si povestile lor erau transpuse cat mai realist posibil.  "Cand l-au ucis pe Superman, au ucis America, pentru o clipa, ca si cum nu mai aveau nevoie de el. Momentul in care el dispare este de fapt momentul in care noi intelegem cata nevoie avem inca de el, el este speranta". Mark Waid, care acum este scenaristul benzilor desenate cu Superman.

 

 

In noul film Man of Steel, fanii vor gasi o semnificatie aparte a semnului S de pe costum, cel mai celebru semn de pe planeta, care conform benzilor desenate, inseamna speranta si este semnul familiei lui Jor-El si credinta pe care se bazeaza. Superman reprezinta speranta pentru doua lumi, atat pentru Pamant, cat si pentru Krypton.

 

Unul dintre aspectele care ramane valabil pentru istoria de 75 de ani a lui Superman este legat de originea sa, adica povestea in care mama si tatal sau l-au pus pe Kal-El, fiul lor, intr-o capsula spatiala inainte ca planeta sa sa explodeze. Acestia l-au trimis pe Pamant pentru a avea o viata mai buna si a avea oportunitatea de a fi folos lumii.

 

"A fost mereu ultimul imigrant al povestii. Care este speranta unui imigrant decat aceea care are la baza speranta ca ii va fi mai bine in America? Indiferent de situatia in care s-ar afla, ii va fi mai bine aici", a declarat Waid.

 

 

Acest aspect are legatura si cu faptul ca Man of Steel a fost intotdeauna indragit de Jim Lee, artistul care a lucrat la noua serie de benzi desenate Superman Unchained, care s-a mutat din Coreea de Sud in Midwest cand avea 5 ani asa cum a facut si Superman.

 

"Totul porneste de la aceasta idee: daca te poti adapta si te poti integra intr-o societate. Aspiratiile lui Superman sunt legate de adevar, justitie si de stilul de viata american, insa el isi doreste sa devina un campion global", a marturisit Lee, pentru USA Today.

 

"Povestea lui este si povestea noastra intr-un fel sau altul, depinde cat de departe ne uitam in urma. Ceea ce il face sa fie un produs caracteristic american este faptul ca el este un super erou care are grija de noi toti. Mereu ai senzatia ca Superman protejeaza pe toata lumea si ii vede pe toti in mod egal", a afirmat si Scott Snyder, scriitorul benzilor Superman Unchained.

 

Acesta a marturisit ca s-a concentrat sa-i creeze lui Superman imaginea unui campion, dar si cea a unui extraterestru ajuns in America care va face orice pentru a-i ajuta pe cei care l-au adoptat. Din aceasta cauza, Snyder a fost nevoit sa lupte pentru ideea ca Superman apartine celor din Kansas, dupa ce nu putini au fost cei care au fost de parere ca totul s-ar putea transforma intr-un lucru "prea american".

 

Julian Chambliss considera ca puterea lui Superman "vine de la familie si de la valorile sale. El este ultimul exemplu despre ceea ce inseamna stilul american, reprezinta imaginea perfecta a Americii. El ii inspira pe oameni sa creada in ceea ce sunt".


Man of Steel ajunge in Romania pe 21 iunie 2013.



Galerie foto

Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies