Cel mai asteptat film al anului, super productia care a deschis Festivalul de Film de la Cannes este un film spectacol, care timp de 2 ore te transpune irevocabil in lumea agitata, stralucitoare si ipocrita a anilor '20. Spre surprinderea mea, noua versiune, cu Leonardo DiCaprio in rolul enigmaticului Jay Gatsby este mai buna decat ma asteptam, un experiment cinematografic al regizorului Baz Luhrmann care la mine a avut efectul dorit: m-a captivat de la cap la coada.
The Great Gatsby este considerat unul dintre cele mai mari romane din literatura americana iar multi il considera cea mai rafinata si complexa opera literara din cariera scriitorului F. Scott Fitzgerald. Portretul societatii americane din anii '20, numiti si "anii nebuni", decadenta, opulenta si faurirea visului american stau la baza romanului care a avut mai multe ecranizari, cea mai celebra fiind cea cu Robert Redford, din 1974. In 2013, a venit randul lui Leonardo Dicaprio sa intre in pielea unuia dintre cele mai iubite personaje din literatura americana.
Australianul Baz Luhrmann, omul din spatele filmelor Romeo+Juliet si Moulin Rouge! s-a intrecut pe sine in Marele Gatsby si ofera un film-spectacol, plin de culoare, stralucire, opulenta si lux, elemente care de fapt ascund o desertaciune imensa, pustietate si ipocrizie, adica exact lumea pe care Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio) o descopera in jurul sau si la petrecerile sale monumentale. Stiu ca americanii si in general critcii din afara au primit cu raceala acest film si l-au pus la zid. Insa, cred ca toti s-au speriat de abordarea experimentala a lui Luhrmann: muzica rap si 3D in acelasi film in care eroul principal este Marele Gatsby?
Cred ca aceasta versiune i-ar fi atras atentia cu siguranta pana si lui Fitzgerald. Din 1925, de cand s-a lansat romanaul si pana acum, Jay Gatsby, personajul principal, ramane unul dintre cei mai fascinanti eroi din literatura universala. Enigmatic, optimist sau nebun, Gatsby ramane intotdeauna intr-o aura de mister, lasandu-te cu sentimentul ca de fiecare data cand crezi ca ai aflat totul despre el, exact atunci descoperi ca nu stii nimic de fapt despre el. Povestea lui Gatsby si a personajelor din jurul lui este arhicunoscuta. Nick Carraway (Toby Maguire) este atras de lumea misterioasa si plina de bogatii a vecinului sau, Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio), pe care o considera fascinanta si extravanganta. Curand insa, Nick se trezeste prins in universul lui Gatsby, unde nebunia, obsesia si tragedia pandesc la tot pasul.
Leonardo DiCaprio a reusit sa ma convinga si in acest rol. Desi nu este cea mai intensa interpretare a sa, el reuseste sa surprinda perfect complexitatea personajului sau, ca la final sa ramai cu aceeasi intrebare: era nebun, era un optimist incurabil sau doar un infractor? Gesturile, mimica si costumele sale definesc perfect portretul domnului Jay Gatsby, asa cum ni-l imaginam de zeci de ani. Frustarea, emotia, frica, dar si pasiunea sunt traite si transmise perfect de DiCaprio.
Tobey Maguire face un rol excelent, poate chiar mai bun decat DiCaprio, ajutat fiind si de faptul ca el este sufletul povestii, naratorul. Carey Mulligan, de o frumusete deosebita in acest film, face o treaba onorabila, insa mi-ar fi placut o interpretare mai intensa din partea ei. Cei care se vor afirma cu siguranta in acest film sunt Joel Edgerton, care il joaca pe Tom Buchannan, sotul lui Daisy si Elizabeth Debicki, care o joaca pe Jordan.
3D-ul, despre care s-a facut foart mult tam-tam in jurul acestui film, iti ofera o apropiere majora fata de personaje, fiecare detaliu este expandat si aruncat in fata ochilor, astfel incat sa nu-l ratezi. Costumele, gesturile, privirile, totul este de 2 ori mai mare si mai opulent. Anii '20 n-au fost niciodata mai stralucitori, colorati si fascinanti. M-am temut ca muzica nu isi va gasit foarte bine locul, avand in vedere ca soundtrack-ul este modern, cu nume ca Jay-Z, Jack White, Lana del Ray sau Florence and The Machine. Dar Luhrmann stie sa se joace cu toate conceptele, stie sa experimenteze si sa te uimeasca. La final, nu stii daca ti-a placut, nu ti-a placut, dar stii sigur ca ti-a starnit curiozitatea si interesul.
Cadrele spectaculoase, costumele senzationale si atmosfera romantica a anilor '20 sunt sustinute cu realism de efectele 3D ale filmului si interpretarea exceptionala a lui Leonardo DiCaprio, Toby Maguire, Carey Mulligan, Isla Fisher si a multor altor actori extrem de talentati. Iar astea sunt doar cateva motive pentru care nu trebuie sa ratati The Great Gatsby in format 3D.
Verdict: 8.5/10
O femeie îndurerată caută să se răzbune după ce descoperă că accidentul aviatic în care și-a ucis familia a fost un atac terorist.