Interstellar: odiseea spatiala a lui Christopher Nolan
2902
0
6 noiembrie 2014 17:24
Al treilea film din seria Jocurile Foamei a aterizat in cinematografele din intreaga lume. Fanii cartilor sau seriei de filmel abia asteptau sa o vada pe Katniss in cel mai dificil moment: acela in care trebuie sa starneasca o revolta, dar sa si joace dupa regulile jocului. Interesant mi se pare momentul social si politic in care acest film apare, ce poate reflecta cu brio problemele societatii actuale, straine sau din Romania.
"If we burn, you burn with us" (Katniss Everdenn, Mockingjay - Part 1)
The Hunger Games: Mockingjay Part 1 schimba "arena". Daca pana acum, eram obisnuiti sa o vedem pe Katniss in mijlocul actiunii, in editia Jocurilor Foamei, acum Katniss duce lupta mai mult la nivel conceptual. Ca intr-o campanie electorala, Katniss va fi mijlocul propagandei, prin care celelalte triburi se vor razvrati impotriva celor din Capitoliu. Si asta face ca filmul sa devina si mai interesant: se duc doua razboaie, cel clasic cu arme si cel psihologic, in care armele sunt manipularea si propaganda.
Filmul reia evenimentele fix din punctul in care s-a incheiat Catching Fire. In The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 Katniss (Jennifer Lawrence) se recupereaza dupa extenuantele Jocuri ale Foamei, intrebandu-se incontinuu daca a avut vreun rost surprinzatorul complot impotriva Capitoliului ce a salvat-o de la o moarte sigura. Fara tel, eroina priveste cum cei din jur se pregatesc pentru ofensiva ce ar putea distruge o data pentru totdeauna tirania din Panem si se lasa fara mult entuziasm prinsa in lupta, devenind simobolul Rezistentei. Curand, ea se va trezi prinsa intr-un pericol mortal, alaturi de cele mai dragi persoane din viata ei.
Katniss este distrusa dupa ce descopera ca Peeta a fost capturat si devine imaginea manipularii pe care o fac cei din Capitoliu. Presedintele Snow (Donald Sutherland) incearca inca o data sa salveze aparentele si sa transmite mesaje clare, prin Peeta: lasati revolta deoparte daca nu vreti sa pierdeti totul. Dar Alma Coin (Julianne Moore) si consilierul Plutarch Heavensbee (Philip Seymour Hoffman, in ultimul sau rol) reusesc sa o convinga pe Katniss sa "aprinda" flacara revoltei: ea e singura care o poate face si pe care o vor asculta celelalte districte. Astfel, Katniss devine constienta de cat de importanta este implicarea ei si ce responsabilitate are, iar in scurt timp se transforma in simbolul Rezistentei.
Personal, mi s-a parut uneori mai interesant acest al trelea capitol pentru ca se concentreaza mai mult pe strategie, politica, jocuri de propaganda si manipulare. Vedem cum gandeste, care sunt pasii si cum actioneaza fiecare dintre parti. Filmul devine cu atat mai interesant daca privim si scena politica din Romania din ultimele doua saptamani. Pentru o schimbare, e nevoie de o revolta, dar si un simbol al acestei revolte. Iar Katniss se transforma si in final ea va fi vocea prin care cele 12 districte isi vor exprima curajul de a lupta impotriva unui sistem totalitar si barbar.
Aceasta franciza de tip blockbuster este cu totul deosebita tocmai prin acest lucru: modul cum imbina entertainmentul cu teme politice si sociale extrem de actuale. Iar meritul ii revine intr-o masura si regizorului Francis Lawrence, care a scos ce-i mai bun din cartile lui Suzanne Collins, alternand intre scene antrenante si scene de mutari politice, ca pe o tabla de sah.
De remarcat intreaga distributie, formata din nume colosale, dar sigur, cel care fura atentia este Philip Seymour Hoffman, caruia ii este dedicat filmul la final. Sa-l vezi pe ecran atat de convingator si atat de prins in personajul sau, te face sa te intrebi cum un om atat de talentat, carismatic si cu o personalitate speciala putea fi atat de fragil sufleteste. Cu siguranta, ne va lipsi....
Mockingjay Part 1 este un prim capitol bine gandit pentru a constui finalul grandios, dar se simte ca este doar o bucatica din puzzle. Insa, te lasa cu dorinta de a revedea cat mai curand ce se va intampla si cum vor fi aranjate piesele in puzzle.
Katniss Everdeen este una dintre cele mai captivante eroine, iar Jennifer Lawrence a reusit sa o transforme intr-un simbol: iarasi ne arata ca este o adevarata forta a naturii, prin modul in care isi conduce personajul prin toate starile, de la nebunie, criza si la recapatarea fortei, a increderii si a curajului care o definesc. Mai mult decat o eroina dintr-o franciza, Katniss, prin intepretarea lui Lawrence, este si vocea noastra, a generatiei tinere, in care sta ascuns flacara revoltei. E suficient doar sa o starnesti....
Verdict: 8.5/10
Actorul de la Hollywood vine des în România, unde și-a făcut și prieteni, iar acum se află din nou aici, cu un alt proiect.