marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

The Past, primul favorit la Palme d'Or in acest an la Cannes: regizorul iranian Asghar Farhadi revine cu un film tulburator  la 2 ani dupa ce a luat Oscarul cu A Separation

Nominalizat la Oscar in 2012 pentru scenariul filmului A Separation regizorul iranian Asghar Farhadi debuteaza la Cannes in acest an cu o drama in care ne reintalnim cu actrita Bérénice Bejo, cunocuta pentru rolul din multi-premiatul film The Artist. Filmul a facut senzatie si a fost descris de catre critici "ca o drama tulburatoare, o realizare cinematografica extraordinara".

The Past, primul favorit la Palme d Or in acest an la Cannes: regizorul iranian Asghar Farhadi revine cu un film tulburator la 2 ani dupa ce a luat Oscarul cu A Separation

In cea de a treia zi a festivalului de film de la Cannes din acest an, a fost proiectat Le Passe/ The Past, care o aduce in prim plan pe frumoasa Berencie Bejo, nominalizata la Oscar pentru rolul din The Artist. Regizorul iranian Asghar Farhadi revine cu drama tulburatoare, primul sau film de la A Separation.

The Past este primul film turnat de iranian in alta tara si primul sau film in limba franceza. Regizorul a ales Parisul ca oras pentru noua sa poveste, iar filmul nu are deloc muzica.

Berenice Bejo a povesti la conferinta de presa despre cea mai grea scena din film, pentru care filmarile au durat 5 ore. Actrita filma alaturi de fiica ei din film, insa regizorul era nemultumit si realziarea scenei a durat mult mai mult decat se asteptau toti. Actorul principal, Ali Mossafa, a invatat limbra franceza pentru film, insa pe platouri a fost prezent mereu un translator, pentru regizorul iranian.

Le Passé prezinta povestea unui barbat de origine iraniana, Ahmad (Ali Mossafa) care isi paraseste sotia frantuzoaica, Marie (Bérénice Bejo) si pe cei doi copii pentru a se intoarce in tara sa. Dupa patru ani, Ahmad revine in Franta pentru a semna actele de divort si descopera ca sotia sa are un nou iubit, pe Samir (Tahar Rahim), cu care locuieste impreuna cu cele doua fiice si fiul sau.
 

Desi opune rezistenta, Ahmad accepta sa petreaca cateva zile alaturi de fetele sale si astfel ajunge sa fie implicat intr-un conflict iscat intre fata lui cea mare si baiatul lui Samir.

Turnat intr-o maniera naturala si continua, Le Passé aduce in prim plan aerul boem al Parisului. In plus, expresivitatea si limbajul corpului protagonistilor reprezinta unul dintre punctele forte ale filmului, emotia pe care reusesc sa o transmita ajutand la crearea efectului de drama.

 

Le Passé este un film dur, dar care continua sa-i mareasca rata de popularitate a lui Farhadi in lumea cinematografiei, iar faptul ca productia se afla in competitia oficiala a Festivalului de la Cannes nu poate fi decat un lucru mai mult decat pozitiv pentru cariera sa.


Cei de la The Guardian i-au oferit filmului 4 stele, declarand ca Farhadi demonstreaza inca o data talentul sclipitor cu care stie sa spuna povesti emotionante. Cei de la Ropeofsilicon.com au laudat scenariul inteligent si il considera unul dintre favoritii pentru marele premiu Palme d'Or.

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies