marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

James Gandolfini, antieroul de care s-a indragostit America: cum a devenit The Sopranos cea mai mare opera a culturii americane din ultimii 25 de ani

Moartea lui James Gandolfini a zguduit lumea cinematografica. Actorul care a devenit legendar cu Clanul Soprano a murit miercuri, la varsta de 51 de ani, din cauza unor probleme la inima. Gandolfini se afla in Italia, unde urma sa participe la un festival de film.

James Gandolfini, antieroul de care s-a indragostit America: cum a devenit The Sopranos cea mai mare opera a culturii americane din ultimii 25 de ani

 

 

James Gandolfini a schimbat televiziunea pentru totdeauna. Serialul The Sopranos a schimbat televiziunea. Modul in care acesta a interpretat rolul unui mafiot cu sange rece a intrat in istorie si i-a definit cariera actorului cu radacini italiene.

Pe scena si in fata camerelor, James Gandolfini a fost dovada vie a unei forte actoricesti cum rat intalnesti. Gandolifini a devenit celebru odata cu lansarea serialului The Sopranos, produs de HBO, care a schimbat televiziunea pentru totdeuana. Serialul i-a adus 3 premii Emmy pentru interpretare si un  salariu de 1 milion de dolari per episod.
 

Calificat de New York Times ca, "poate, cea mai mare opera a culturii americane din ultimii 25 de ani", serialul "Clanul Soprano" a obtinut, de la crearea sa in 1999, cu 126 nominalizari si 21 premii Emmy, dar si cinci Globuri de Aur. Gandolfini a castigat pentru rolul lui Tony Soprano 3 premii Emmy si un Glob de Aur. La inceputul lunii iunie, "Clanul Soprano" a fost desemnat serialul cu cel mai bun scenariu din istoria televiziunii americane, intr-un top alcatuit de Sindicatul scenaristilor americani (Writers Guild of America).

 

 
 

Grasut, chel si cu un accent de New Jersey, James Gandolfini era opusul unui erou, insa tocmai de aceea fanii l-au indragit din prima. Iar asta a demonstrat-o cand l-a transformat pe Tony Soprano dintr-un mafiot si un anti erou intr-un personaj sexy, inteligent si carismatic, pe care oricat l-ai fi dezaprobat, nu puteai sa nu il iubesti.
 


Vestea mortii sale a lovit ca un fulger industria, iar primii care au facut un  anunt oficial au fost chiar cei de la HBO, care au produs serialul The Sopranos. Acestia se pregatesc sa ii aduca un tribut emotionant in timpul difuzarii serialului, cu mesajul "HBO plange pierderea lui James Gandolfini, care a fost un membru indragit al familiei HBO. Suntem in soc si simtim o tristete adanca. James a fost un om special, un talent colosal, dar cel mai important, un om indragit, care trata pe toata lumea cu respect indiferent de functie sau statut. Ne-a atins atatia ani cu umorul lui si cu blandetea sa. Inimile noastre sunt langa sotia si copiii sai. James ne va lipsi enorm de mult tuturor" au spus cei de la HBO intr-un comunicat extrem de emotionant transmi presei dupa moartea actorului. Gandolfini urma sa joace intr-un alt serial produs de HBO, Criminal Justice, unul dintre proiectele pe care le avea in desfasurare starul.

 

 

 

 

Personajul Tony Soprano, creat de James Gandolfini a intrat in istorie ca unul dintre cei mai iubiti si populari anti eroi - monstrul pe care il iubeam, barbatul crud de la care nu ne puteam lua ochii, sotul anxios si perfid si mafiotul care ucidea cu sange rece.
 

Finalul serialului i-a lasat pe fani cu gura cascata, intr-o scena memorabila, din care nu stii daca destinul lui Soprano e tragic sau se salveaza. Reactiile fanilor au fost atat de vehemente incat in seara difuzarii ultimului episod, acestia au picat site-ul serialului in incercarea de a-si exprima frustarea dupa ce au fost lasati sa se uite in gol in fata unui ecran negru, adica ultimul cadru din film.

 


Culmea, prima reactie a lui Gandolfini a fost sa refuze rolul pentru ca nu se simtea potrivit: "Am citit scenariul si radeam cu gura pana la urechi. Nu ma vedeam capabil sa fac asa ceva sub nici o forma. Credeam ca vor alege pe altcineva, cineva care sa arate bine, care sa arate asa ca un mafiot, cineva care sa fie mai atragator pentru un rol principal" a spus actorul acum cativa ani, citat de ABC.
 

 

"La una dintre auditii, la jumatate, m-am oprit si am zis ca nu fac asta, nu ma simt pregatit si nu cred ca fac bine ceea ce fac.Si i-am rugat sa ma lase putin si sa ma intorc sa iau scena de la capat. Iar producatorii au zis ok. Oamenii vor sa vada cine esti tu cu adevarat, nu incerca sa te prefaci ca sa ii multumesti".

 

James Gandolfini l-a portretizat pe Tony Soprano asa cum a crezut el de cuviinta, fiind natural si loial personajului, iar criticii considera ca asta a fost intodeauna secretul lui.   "El a facut parte din cei care au reinventat portretului unui anti erou in televiziune, transformand un monstru intr-un personaj neconventional, dar uman. Probabil ca James Gandolfini n-a fost prima optiune pentru acest rol, dar iata ca a devenit unul dintre cele mai mari staruri, pe care femeile il vad sexy, iar barbatii il admira" a spus Matt Roush, critic la TV Guide.

 

 

Matt Zoller Seitz, jurnalist la New York Magazine, a declarat cat de mult l-a surprins Gandolfini in urma cu multi ani, cadn abia se lansa serialul. "Era foarte modest si intr-o zi m-a sunat sa imi spuna ca s-a razgandit in privinta interviului pentru ca nu stia pe cine ar fi interesat ce are el de spus. Insa, cand ne-am intalnit, desi nu era dispus sa spuna nimic despre el, am discutat despre actorie. Si a inceput sa imi spuna despre modelele care l-au inspirat: Al Pacino, Robert De Niro, dar si Mickey Rourke. Il respecta enorma, spunea ca si-ar fi dorit sa fie ca el. Vorbea despre Mickey Rourke cum vorbea un copil de 9 ani despre Superman."

Dupa incheierea definitiva a serialului The Sopranos, in 2007, James Gandolfini a fost mai retras si a avut mai putine aparitii. Insa, in 2012, a reusit sa castige din nou admiratie cu rolurile secundare din Zero Dark Thirty si Killing Them Softly.

Dar rolul mafiotului l-a bantuit toata viata pentru ca si in Killing Them Softly joaca rolul unui asasin cu probleme emotionale, alaturi de Brad Pitt. "Nu am vrut sa mai joc rolul unui mafiot pentru o buna perioada de timp. Am facut asta timp de 10 ani. Nu mai stiam nici un truc." a spus Gandolfini despre rolul din Killing Them Softly.


Insa, personajul sau Tony Soprano este deja legendar, iar prin el, James Gandolfini va fi mereu aproape de inimile fanilor sai.

 


Galerie foto

Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

O nouă seară Agatha Christie, cu al său genial detectiv, Hercule Poirot - Moarte pe Nil

După un scenariu de Michael Gree și bazat pe romanul omonim din 1937 al celebrei scriitoare de romane polițiste, este o continuare a filmului Crimă în Orient Express (2017), a fost produs de Branagh, Ridley Scott, Judy Hofflund și Kevin J. Walsh.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies