marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

TIFF 2013: 10 filme pe care trebuie sa le vezi la cel mai mare eveniment cinematografic din Romania

Cel mai important festival de film din Romania, TIFF, isi deschide azi portile pentru o noua editie. Timp de 10 zile, cinefilii se pot delecta cu unele dintre cele mai apreciate pelicule din ultimii 2 ani, filme prezentate la Cannes si productii internationale de succes, dar si documentare impresionante. Festivalul International de Film Transilvania (TIFF 2013), cel mai important si asteptat eveniment cinematografic din Romania debuteaza pe 31 mai. Iata 10 filme pe care nu trebuie sa ratezi in 2013 la TIFF.

TIFF 2013: 10 filme pe care trebuie sa le vezi la cel mai mare eveniment cinematografic din Romania

Pieta
Regie: Ki-duk Kim
Distributie: Min-soo Jo, Jeong-jin Lee, Ki-Hong Woo

 

Angajat de camatari, un barbat traieste ca recuperator, amenintand datornicii sa returneze banii. Nu are familie si nu are nimic de pierdut. Continua acelasi stil de viata, fara sa-i pese de durerea cauzata atator oameni. Intr-o zi, o femeie ii apare in fata zicand ca este mama lui. La inceput o respinge cu raceala, dar treptat o accepta in viata lui. Decide sa renunte la slujba sangeroasa si sa inceapa sa traiasca ca un barbat cumsecade. Dar mama este rapita...

 

Premii: Leul de Aur - Venetia 2012, Premiul publicului pentru Cea mai buna actrita (Cho Min-soo) - Asian Film Awards, Marele premiu al juriului (Cho Min-soo) - Asia Pacific Screen Awards

 

 

Kon-Tiki
Regie: Joachim Rønning, Espen Sandberg
Distributie: Pål Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Gustaf Skarsgård

 

Intr-o periculoasa aventura pe mare, sase barbati sunt testati pana la limita puterilor in povestea adevarata a calatoriei lui Kon-Tiki. Thor Heyerdahl este un spirit nelinistit. O idee nebuneasca a sa da startul unei aventuri imposibile. Impreuna cu cinci prieteni de nadejde, Thor incepe o calatorie de 4.300 de mile pe oceanul Pacific, pe fragila pluta Kon-Tiki. Atacati de valuri gigantice, rechini si toate pericolele intinderii de apa, cei sase barbati se lupta cu natura, in timp ce Kon-Tiki se chinuie sa acosteze. Dupa ce a sacrificat totul, inclusiv un mariaj, Thor trebuie sa reuseasca. Filmul va fi proiectat la inchiderea festivalului.

Filmul a primit nominalizare la Oscar la categoria Cel mai bun film strain, nominalizare la categoria Cel mai bun film strain - Globurile de Aur 2013, Premiul Directors to Watch - Palm Springs 2013. Cei doi regizori au fost alesi pentru a continua franciza Piratii din Caraibe si vor semna regia celui de-al cincilea film.

 

 

Blancanieves
Regie: Pablo Berger
Distributie: Maribel Verdú, Daniel Giménez Cacho, Ángela Molina

 

O adaptare a basmului clasic, Alba ca Zapada este un omagiu unic adus epocii de aur a filmului alb-negru mut din Europa. Plasat in romanticul decor al Seviliei anilor ‘20, Alba ca Zapada lui Berger este Carmen, fiica unui faimos toreador, care traieste sub stapanirea tiranica a monstruoasei mame vitrege, Encarna. Carmen scapa si se alatura unei trupe de pitici toreadori, unde frumusetea si talentul sau in ring atrag atentia presei. Encarna afla astfel, in sfarsit, unde sa o gaseasca pe Carmen si se pregateste pentru confruntarea finala.
Premii castigate: Cel mai bun film, Cea mai buna actrita (Maribel Verdú), Cel mai bun debut (Macarena García) - Premiile Goya 2013, Cea mai buna actrita (Maribel Verdú) - San Sebastian 2012, Premiul Cine Latino - Palm Springs 2013

 

 

Much Ado About Nothing
Regie: Joss Whedon
Distributie: Amy Acker, Alexis Denisof, Fran Kranz

 

Regizorul Joss Whedon, cunsocut pentru blockbusterul The Avengers, isi demonstreaza versatilitatea cu o viziunea moderna asupra  piesei de teatru Much Ado About Nothing,  de William Shakerspeare. Leonato, guvernatorul Messinei, este vizitat de prietenul sau Don Pedro, care se intoarce de pe campul de lupta dupa o ofensiva victorioasa impotriva fratelui sau razvratit Don John. Il insotesc doi ofiteri, Benedick si Claudio. Claudio se indragosteste de Hero, fata lui Leonato, in timp ce Benedick are ceva de impartit cu Beatrice, verisoara ei. O serie de evenimente tragice si comice ii tin departe de fericire pe cei patru, dar cine stie, poate ca dragostea va invinge pana la urma!

 

 

 

Los amantes pasajeros
Regie: Pedro Almodóvar
Distributie: Antonio Banderas, Penelope Cruz, Hugo Silva

 

Los amantes pasajeros/ I'm So Excited noul film al lui Pedro Almodovar are actiunea plasata intr-un avion in timpul unui zbor din Spania catre Mexic. Vulnerabilitatea pasagerilor in fata pericolului provoaca un catarsis general care ajunge singurul lor mod de a scapa de ideea de moarte. Personajele isi petrec timpul facand marturisiri neasteptate si care ii ajuta sa uite de angoasa momentului si sa infrunte cele mai mari pericule: cele pe care le poarta in ei. Almodovar si-a definit noul film drept "o comedie morala si nebuna." Filmul va fi proiectat in deschiderea festivalului.

 

It Felt Like Love
Regie: Eliza Hittman
Distributie: Jesse Cordasco, Richie Folio, Andrew McCord

 

In timpul unei veri plictisitoare la periferia Brooklyn-ului, Lila, o adolescenta singuratica, isi indreapta atentia asupra lui Sammy, un barbat certat cu legea pe care il întalneste pe plaja. Dorind sa se laude cu ceva, Lila inventeaza o poveste despre el si face tot posibilul sa o transforme in realitate. Cand incercarile ei esueaza, impinge minciuna un pas mai departe, pretinzand că au facut sex. In timpul calatoriei ei sexuale, Lila se va transforma din pradator in prada.

 


Samsara

Regie: Ron Fricke
Distributie: n/a

Filmat pe o perioada de cinci ani, in douazeci si cinci de tari de pe cinci continente, Samsara este un documentar impresionant din punct de vedere vizual, fiind realizat integral in format de 70mm. Realizat de Ron Fricke cel care a produs si creat documentarele Chronos (1985) si Baraka (1992), Samsara ne transporta in lumi variate cu tinuturi sacre, zone de dezastru, complexe industriale si minuni ale naturii. Titlul Samsara se refera la ciclul de reincarnari sau renasteri din hinduism si budism.

 

 

No
Regie: Pablo Larraín
Distributie: Gael García Bernal, Alfredo Castro, Luis Gnecco

Cand dictatorul chilian Augusto Pinochet organizeaza in 1988, la insistentele politice internationale, un referendum pentru a decide soarta presedentiei sale, liderii opozitiei apeleaza la energicul director de comunicare Rene Saavedra pentru a conduce campania lor. Cu resurse minime si sub observatia directa a acolitilor despotului, Saavedra si echipa lui pun la cale un plan indraznet pentru a castiga alegerile si elibera tara de sub opresiune.

 

Premii: Premiul C.I.C.A.E. - Cannes 2012, Premiul publicului - Sao Paolo 2012, Premiul publicului - Salonic 2012, Nominalizare categoria Cel mai bun film strain - Oscar/Academy Awards 2013

 

 

 

 

Searching for Sugar Man
Regie: Malik Bendjelloul
Distributie:Stephen 'Sugar' Segerman, Dennis Coffey

 

La sfarsitul anilor '60, un cantaret este descoperit intr-un bar din Detroit de doi producatori faimosi. Vrajiti de melodiile artistului si de versurile sale profetice, ei au inregistrat un album, numai ca acesta n-a avut succes, iar cantaretul a disparut din atentie. Doar ca un album piratat si-a gasit drum in Africa de Sud, unde a devenit un fenomen. Doi fani sud-africani pornesc intr-o calatorie pentru a afla ce s-a intamplat cu idolul lor. Investigatia le dezvaluie o poveste cu mult mai captivanta decat miturile cu privire la destinul artistului cunoscut sub numele de Rodriguez. Acesta este un film despre speranta, inspiratie si puterea extraordinara a muzicii.

 

 

 

 

 

A Hijacking / Deturnarea
Regie:  Tobias Lindholm
Distributie: Pilou Asbæk, Søren Malling, Dar Salim

Nava de transport marfa MV Rozen se indreapta catre portul de destinatie cand este acostata si capturata de pirati in Oceanul Indian. Printre oamenii de la bord se afla bucatarul Mikkel si inginerul Jan, si ei luati ostatici alaturi de ceilalti marinari, intr-un cinic joc pe viata si pe moarte. Rascumpararea e de milioane de dolari, iar intre directorul companiei si piratii somalezi izbucneste un adevarat razboi psihologic.

 

 

 

 



Ultimele trailere adaugate

Cele mai citite

Intră în atmosfera de Paște cu Scrisorile Maicii Tereza

O dramă care explorează viața Maicii Tereza (Juliet Stevenson) prin prisma scrisorilor pe care aceasta le-a scris prietenului și consilierului sau spiritual, părintele Celeste van Exem (Max von Sydow), pe o perioadă de aproape cincizeci de ani.

Citeste mai mult ►

Modifică setările cookies