1. Paul Thomas Anderson
Filmografie: There Will Be Blood, The Master, Magnolia, Boogie Nights
Desi a facut doar 5 fime intr-o cariera de 16 ani, Paul Thomas Anderson, in varsta de 42 de ani, s-a remarcat ca unul dintre cei mai sclipitori si originali regizori de la Hollywood. Filmele sale, diferite si impresionante, au cucerit cinefilii din intreaga lume si l-au transformat intr-un maestru al cinematografiei. Prin stilul sau, care aduce aminte de regizori ca Martin Scorsese, Jean Renoir sau François Truffaut, Anderson a reusit sa patrunda in elita regizorilor din intreaga lume. De la Boogie Nights, o perspectiva sumbra asupra industriei porno, la Magnolia, o drama impresionanta si la There Will Be Blood, despre inceputurile industriei petroliere in SUA, Anderson a oferit intodeauna o poveste complexa, impresionanta si fermecatoare. Colaborarea dintre Paul Thomas Anderson si actorul Daniel Day Lewis in There Will Be Bood a fost intens laudata, iar filmul a fost votat drept cel mai bun film al deceniului, in 2007. In 2012, a revenit in forta dupa o pauza de 5 ani, cu The Master, in care ofera un portret controversat inspirat de nasterea cultului scientologic. In acest moment, The Master este cel mai discutat film: unii dintre critici l-au numit o capodopera si il considera un candidat serios la Oscarurile din 2013.
2. Lynne Ramsay
Filmografie: We Need Talk About Kevin, Ratcatcher, Morvern Callar
Anul trecut, regizoarea Lynne Ramsay a reusit sa dea lovitura la festivalurile de profil cu o drama cutremuratoare, We Need Talk About Kevin, cu Tilda Swinton in rolul unei mame singure care este cuprinsa de vinovatie si regrete cand fiul ei in varsta de 15 ani isi ucide colegii de liceu. Temele dure ca moartea si vinovatia i-au marcat cariera, imbinate perfect cu un stil vizual de exceptie. Cei de la The Guardian au plasat-o pe locul doi in topul celor mai buni regizori din lume la momentul actual pentru rafinamentul cu care reuseste sa expuna povesti sfasietoare si emotionante. Inca de la debutul din 1999 cu drama Ratcatcher, Lynne Ramsay a fost intotdeauna printre preferatii criticilor de specialitate.
3. Nicolas Winding Refn
Filmografie: Pusher, Valhalla Rising, Bronson, Drive
Nicolas Winding Refn a hipnotizat pe toata lumea anul trecut cu thillerul Drive, considerat un film de arta al genului de actiune. Pelicula cu Ryan Gosling in rol principal a fost nominalizata la Cannes pentru marele premiu in 2011, iar Nicolas Winding Refn a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun regizor in cadrul festivalului. Insa, Refn a cucerit publicul si inainte, cu Valhalla Rising, care aminteste de stilul lui Terrence Malick si cu Bronson, inspirat din viata detinutului britanic Chales Bronson. Refn s-a remarcat prin stilul artistic cu care prezinta scenele de violenta si imagini hipnotizante. La 42 de ani, Refn pregateste doua noi filme care vor atrage atentia cinefililor, Only God Forgives si Logan's Run, ambele cu Ryan Gosling in rol principal.
4. Joss Whedon
Filmografie: Buffy the Vampire Slayer, Angel, Serenity, The Avengers
In 2012, Joss Whedon, in varsta de 48 de ani, a spulberat visele multor productii cu pretentii, dupa ce The Avengers a facut cele mai mari incasari ale anului, 1.5 miliarde de dolari si a ajuns pe locul 3 in topul celor mai profitabile filme. Whedon a gasit reteta perfecta pentru a construi un film de succes cu super eroi care sa bucure toate tipurile de public. Inca din anii '90, cand a creat serialul Buffy the Vampire Slayer, Whedon s-a dovedit a fi un regizor popular, indragit de public. In 2015 Whedon va regiza The Avengers 2, care are toate sansele sa devina un nou succes de casa.
5. Lars Von Trier
Filmografie: Europa, Dancer in the Dark, Dogville, Antichrist, Melancholia
Nici un alt regizor nu iubeste provocarea mai mult ca danezul Lars Von Trier. Cu fiecare film al sau, von Trier s-a impus ca un artist, dar si ca un cineast care starneste controverse de fiecare data. Filmele sale reflecta propriile drame traite de regizor, care a fost crescut de o mama comunista si un tata socialist intr-un mediu auster. "Tragand linie, mi-e frica de orice in viata asta, mai putin de creat filme" a fost una dintre declaratiile regizorului de 56 de ani. De la Dancer in the Dark, Dogville, Antichristul si pana la Melancholia, Lars Von Trier a captivat publicul prin expunerea artistica, dar si socanta, cu care prezinta dramele interioare ale individului, tema mortii si depresia. Desi anul trecut a creat un scandal monstru la Cannes, cu declaratiile sale pro naziste, Melancholia, filmul sau a stralucit si a primit si o nominalizare la Oscar, multi spunand ca este unul dintre cele mai artistice filme facute vreodata. Von Trier continua seria proiectelor socante, iar in 2013 va lansa Nymphomaniac, un film in doua parti cu Shia LaBeouf, Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg. Nici un alt regizor nu a reusit sa imparta cinefilii in doua tabere mai mult ca Lars von Trier.
6. Jason Reitman
Filmografie: Thank You For Smoking, Juno, Up In The Air, Young Adult
Fiul regizorului Ivan Reitman, care a creat celebrul Ghostbusters, a demonstrat ca este la fel de talentat, daca nu poate si mai talentat, ca tatal sau. Regizorul de 34 de ani si-a trecut in palmares filme ca Thank You For Smoking, Juno, Up In The Air, Young Adult, cu care a cucerit de fiecare data atat publicul, cat si pe critici. Unul dintre cele mai discutate filme de anul trecut a fost Young Adult, o tragi-comedie a carui regie o semneaza, in care Charlize Theron ofera o intepretare superba in rolul unei femei narcisiste si foarte rautacioase, care nu reuseste sa isi puna ordine in viata. Insa, pana atunci Reitman cucerise deja criticii. In 2007, criticul Roger Ebert numea Juno filmul sau preferat din acel an. In 2010, Up in The Air castiga Globul de Aur pentru cel mai bun film. Reitman pregateste Labor Day, un film cu Kate Winslet si Josh Brolin.
7. Steve McQueen
Filmografie: Hunger, Shame
Regizorul Steve McQueen a debutat in forta cu drama Hunger, care nu doar ca l-a propulsat printre cei mai talentati noi regizori, dar l-a transformat pe Michael Fassbender in cel mai apreciat actor al generatiei sale. Dramele sale, Hunger si Shame au impresionat prin naturaletea si viziunea artistica a regizorului. Tablourile sale cinematografice sunt considerate splendide din punct de vedere stilistic, desi personajele centrale traiesc intr-o drama interioara continua. Desi are doar doua filme lansate in palmares, ambele au facut valuri la festivalurile de profil: pentru Hunger a primit Golden Camera la Cannes in 2008, iar Shame i-a adus lui Michael Fassbender Coppa Volpi (premiul pentru cel mai bun actor) anul trecut la Venetia. Shame a fost printre filmele care au stralucit anul trecut, regizorul fiind laudat intens pentru cum a portretizat lumea unui barbat dependent de sex, a carui lume se naruie din cauza propriilor vicii. Steve McQueen pregateste o a treia colaborare cu Michael Fassbender, 12 Years of Slave.
8.Leos Carax
Filmografie: The Lovers on the Bridge, Pola X, Tokyo, Holy Motors
Sub pseudonimul Leos Carax, o anagrama a primelor doua prenume, Alex Oscar Dupont s-a remarcat ca unul dintre cei mai originali regizori francezi. Chiar daca filmele sale din '90, The Lovers on the Bridge( Les amants du Pont-Neuf) si Pola X au impartit criticii in doua tabere, in 2012 regizorul i-a facut pe toti critici sa ovationeze la unison pelicula sa, Holy Motors, cu care a redevenit regele filmelor franceze de arta. Descris de cei de la The Guardian ca fiind "uneori criptic, alteori plictistor", Carax nu se opreste niciodata din a crea filme uluitoare, uneori imposibil de inteles, dar care te impresioneaza.
9. Edgar Wright
Filmografie: Asylum, Hot Fuzz, Scott Pilgrim vs. the World
Edgar Wright este cunoscut pentru Shaun of the Dead, devenit un clasic pentru generatia actuala. Plin cu referinte la celebrul George Romero, Shaun of The Dead a impresionat fanii cu umorul negru, dar si un scenariu inteligent. Cu Hot Fuzz, Edgar Wright a reusit impreuna cu Simon Pegg si Nick Frost sa creeze o comedie britanica pe care criticii au laudat-o din belsug in 2007, iar succesul a continuat si in 2010 cu Scott Pilgrim vs. the World (2010). Wright este laudat pentru umorul sau britanic si abordarea inedita a fiecarui film pe care il lanseaza.
10. Andrea Arnold
Filmografie: Red Road, Fish Tank, Wuthering Heights
Dintr-o actrita de televiziune, Andrea Arnold a devenit una dintre cele mai apreciate regizoare din Marea Britanie. Filmul cu care a impresionat pe toata lumea este Fish Tank din 2009, cu Katie Jervis si Michael Fassbender, despre viata unei fete din Essex, a carei lume este zdruncinata cand mama sa, care o neglijeaza total, i-l prezinta pe noul ei iubit, interpretat de Michael Fassbender. Andrea a reusit sa depaseasca toata obstacolele si sa primeasca recunoasterea pe care o merita, desi femeile regizor raman in continuare mai putin promovate. Abordarea ei este intotdeauna surprinzatoare, personajele ei nu sunt niciodata doar bune sau doar rele, iar in fata filmelor ei nu ai cum sa nu ramai marcat. In 2009, a primit premiul pentru cel mai bun regizor la British Independent Film Awards si a castigat Premiul Juriului la Cannes tot in 2009 pentru filmul Fish Tank. In 2011 a lansat filmul Wuthering Heights, o viziune originala asupra celebrul roman scris de Emily Bronte.
11. Steven Soderbergh
Filmografie: Sex, Lies, and Videotape, Kafka, Out of Sight, Erin Brockovich, Traffic, Ocean's Eleven, Che, Contagion, Magic Mike, Haywire
De trei decenii, Steven Soderbergh ramane un regizor greu de catalogat, de la ale carui filme nu stii niciodata la ce sa te astepti. Capabil sa abordeze orice domeniu, dovada fiind si filmografia sa vasta, Soderbergh este printre cei mai captivanti regizori din lume. Anul acesta a dovedit ca se mai pot face filme de actiune cu stil, ca Haywire, dar a aratat lumii intregi si fascinatia lumii stripperilor in comedia Magic Mike. De la Traffic, care i-a adus Oscarul si pana la Contagion, Soderbergh a demonstrat ca este un regizor capabil sa treaca de la un registru la altul la fel de bine, iar fimele sale sunt originale si populate de personaje complexe.
12. Quentin Tarantino
Filmografie: Pulp Fiction, Reservoir Dogs, Kill Bill, Inglorious Basterds
Quentin Tarantino a reusit sa devina o legenda inca de la debut, cu Reservoir Dogs, care i-a facut pe critici sa se indragosteasca de stilul sau inspirat de marii regizori ai lumii. Tarantino a reusit sa faca din violenta o arta si a combinat-o cu mult umor negru, dar si personaje pe care nu ai cum sa nu le iubesti. In 1994, Pulp Fiction primea Palme D'or la Cannes si il facea un regizor monumental pe Tarantino. Regizorul nu si-a dezamagit fanii si a pastrat acelasi stil inconfundabil, pe care l-a adus pe marile ecrane si in 2009, cu Inglorious Basterds. Urmatorul film al sau, Django Unchained, se anunta a fi la fel de captivant si plin de interpretari spectaculoase din partea lui Leonardo DiCaprio, Jamie Foxx sau Christoph Waltz.
13. Lena Dunham
Filmografie: Tiny Furniture, Girls
Cei de la The Guardian au fost impresionati de Lena Dunham, omul din spatele serialului Girls, produs de HBO. Regizoarea de 26 de ani a surprins cu filmul de debut, Tiny Furniture din 2010, pentru care a primit doua nomanilizari la Independent Spirit Award iar de atunci a ramas in centrul atentiei.
14. Christopher Nolan
Filmografie: Memento, The Prestige, The Dark Knight, Inception, Insomnia, The Dark Knight Rises
Desi cei de la The Guardian l-au plasat abia pe locul 14 in acest top, Christopher Nolan este de departe printre primii regizori ai momentului, al carui geniu captiveaza milioane de fani din intreaga lume. Nolan a schimbat fata blockbusterelor aratand celor de la Hollywood ca nu trebuie sa renunti la scenariu si teme filosofice pentru a face un film accesibil maselor. De la Memento si pana The Dark Knight filmele sale pot fi caracterizate cel mai bine printr-un cuvant: sclipitoare. Desi nu mai are nimic in agenda pentru viitor, cel putin oficial, ultimii 10 ani au fost marcat de geniul lui Nolan, poate cel mai complex regizor al momentului, iar filmele sale depasc barierele imaginatiei sau ale viselor.
15. Jacques Audiard
Filmografie: A Prophet, The Beat That My Heart Skipped, Rust & Bone
Jacques Audiard a ajuns la 60 de ani dar continua sa impresioneze. Dupa doua dintre cele mai bune thrillere ale deceniului, A Prophet si The Beat That My Heart Skipped - dupa cum spun cei de la The Guardian - francezul revine cu Rust&Bone, o drama cutremuratoare cu Marion Cotillard in rolul principal, care a fost prezent la marile festivaluri de profil din lume in 2012.