marime text: Mareste fontul Micsoreaza fontul

Un urmaș al lui Napoleon a fost prezent la premiera filmului lui Ridley Scott

Una dintre cele mai așteptate premiere ale anului a cam împărțit lumea filmului în două, dar cel puțin a rulat și în fața unui descendent de sânge albastru.

Un urmaș al lui Napoleon a fost prezent la premiera filmului lui Ridley Scott
Cine ar fi crezut că umbra marelui împărat Napoleon Bonaparte se va întinde până în epoca noastră? Ori că are încă urmași în viață?
 
Ei bine, fostul mare împărat al Franței nu are doar unul, ci mai mulți urmași, grație familiei sale extinse, frați, surori și veri, ai căror urmași au asigurat o descendență neîntreruptă până azi. Dacă unul dintre cei mai vocali dintre ei este Prințul Joachim Murat, care descinde din sora lui Napoleon, Caroline Bonaparte, căsătorită cu generalul Joachim Murat, fidelul și puternicul om de încredere al împăratului, un alt descendent, Prințul Jean-Christophe Napoleon, care descinde dintr-un frate mai mic, căsătorit cu o prințesă din familia Bourbon-Parma – fostă rivală a familiei Bonaparte.
 
Cert e că acest Jean-Christophe Napoleon, de profesie analist financiar și care își are reședința la Londra, a fost prezent și la premiera filmului „Napoleon“ din Leicester Square din Londra, împreună cu soția sa, Olympia. El a mers să vadă filmul cu Joaquin Phoenix și Vanessa Kirby din postura cuiva care știe foarte bine istoria familiei Bonaparte, fiind însoțit și de soția sa, Olympia. Iar cei doi s-au distins de ceilalți invitați ai evenimentului afișând o eleganță aristocrată, Olympia alegând să poarte o haină lungă bleumarin, cu guler, manșete și detalii de închidere roșii, ce făceau o trimitere stilistică directă la uniforma napoleoniană.


 
Filmul prezintă ascensiunea fulminantă a lui Bonaparte, de la un modest comandant de artilerie până la Napoleon I, împărat al Franței, și cuprinde angajamente militare notabile, precum bătăliile de la Austerlitz și Waterloo. Printre primele recenzii, Napoleon a fost lăudat pentru amploarea sa epică, în special pentru scenele de bătălie care fac din film o experiență cinematografică demnă de a fi vizionată. 
 
Totuși, un film despre un mare francez făcut de un britanic, fie el și mare, nu putea să nu zgândăre patriotismul din Hexagon, publicația „Le Point” scriind că este un film „foarte anti-francez și foarte pro-britanic”.


 

 
Cumva, însă, Ridley Scott și-a făcut „cadou” acest proiect cinematografic, dacă ne gândim că la începutul carierei scotea „The Duellists”/„ Dueliștii”, un film despre războaiele napoleoniene – încununând rotund o carieră remarcabilă în regie, iar pe 30 noiembrie, veteranul cineast împlinește 80 de ani.


 
Filmul „Napoleon” rulează și în cinematografele din România din 24 noiembrie 2023.

Galerie foto

Ultimele trailere adaugate


Modifică setările cookies